Jej najmladšie veličenstvo bude mať slobodného ducha

Jej najmladšie veličenstvo bude
Ilustračné foto
2015-05-05 13:30:18 |

Kráľovský pár William a Kate sa snažili všetkým ulahodiť a tak malá princeznička, ktorá sa narodila v sobotu 2. mája, dostala hneď tri mená. Čo ju vďaka nim čaká?

Charlotte Elisabeth Diana, takto znie celé meno princeznej, ktorá bude oslovovaná ako Jej veličenstvo princezná Charlotte z Cambridge. Okrem toho, že si dvojnásobní rodičia takto uctili svojich predkov, každé meno v sebe nesie nejakú charakteristiku. Aká by teda princezná mala podľa toho byť?

 

Charlotte

Meno Charlotte pochádza z francúzštiny a je ženskou formou mena Charles, teda princezninho dedka princa Charlesa. Je to tiež stredné meno Katinej sestry Pippy a tak trochu v ňom nájdeme aj mamu vojvodkyne Kate Carol, lebo meno Charlotte je pôvodne odvodené od nemeckého mužského mena Karl. To vzniklo z germánskeho slova karlaz, čo znamená „slobodný muž“.  Charlotte tak môžeme vnímať ako „slobodnú ženu“.

Charlotte je staromódne meno skrývajúce v sebe šarm, eleganciu a ladnosť. Tieto vlastnosti prepožičiava aj svojej nositeľke, navyše jej dáva už spomínanú slobodnú dušu, moc a vznešenosť kráľovnej. Meno je obľúbené aj v skrátenej verzii Charley či v minulosti častejšie používanej Lottie.

Patrí k veľmi populárnym menám, napríklad v Austrálii kraľuje rebríčku najčastejšie dávaných mien a v Anglicku, Škótsku, USA, Kanade či Belgicku je súčasťou Top 30 obľúbených mien. Vo Francúzsku, Holandsku a Severnom Írsku patrí do Top 50.

 


8 veselých (a pravdivých) zmien od prvého po tretie dieťa


 

Elisabeth

Stredným menom, ktoré v preklade do slovenčiny znie Alžbeta, si William s Kate uctili kráľovnú Alžbetu II

Ženské meno Alžbeta má hebrejský pôvod, je novozákonné a v preklade znamená "Bohu zasvätená". Alžbety sú citovo založené a ľudské. Sú sympatické, majú dobré vystupovanie a vedia sa jasne vyjadrovať, čo je pre princeznú, ktorá bude vždy na očiach verejnosti, veľkou výhodou. Zdravie majú dvojtvárne. Keď sú šťastné, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, ide to s nimi "dole kopcom".

Alžbetycitlivé, kreatívne a idealistické, čo ich predurčuje na realizovanie sa v literárnych a umeleckých kruhoch. Tam, kde sa ukážu, vnášajú harmóniu a kultivovanosť.           

V detskom veku sú Alžbetky plaché, no skrývajú to a navonok vyzerajú pokojne. Výsledkom môže byť sebaľútosť a v dospelom veku až depresívne nálady. Trpia nedostatkom sebadôvery a sú zraniteľné, preto potrebujú veľa povzbudenia a podpory od ostatných.
    

Meno Elisabeth v súčasnosti nepatrí v Anglicku medzi úplne najpopulárnejšie, no je pravdepodobné, že teraz jeho obľuba rapídne vzrastie. Alžbeta patrí k nadčasovým menám s bohatou históriou. Podľa Biblie bola Elisabeth matkou Jána Krstiteľa, nositeľkou tohto mena bola okrem súčasnej kráľovnej Alžbety II. aj Alžbeta I., či Elizabeth Taylor, ktorá nenávidela, keď ju volali Liz.

 


10 znakov, že máte doma novorodenca


 

Diana

William a Kate urobili ľuďom pravdepodobne najväčšiu radosť tretím menom, ktoré dali dcérke na počesť zosnulej Williamovej mamy Lady Di.

Meno má pôvod v rímskej mytológii, kde Diana bola bohyňou lovu a mesiaca (v gréckej mytológii Artemis). Diana bola dcérou kráľa všetkých rímskych bohov Jupitera a dvojčaťom boha umenia a slnka Apolla. Diana je charakterizovaná ako krásna, zručná lovkyňa, cudná žena a ochrankyňa rodu.

Diany veľmi silné osobnosti, ktoré sa nikdy nevzdávajú a hľadajú rôzne možnosti a riešenia aj vtedy, keď všetci ostatní to už vzdali. Najlepšie sa cítia v aréne každodenného života. Len ťažko sa vzdávajú svojho štýlu života a nepotrpia si na pasívny oddych v podobe plážového vylihovania pri mori. Diany v sebe spájajú harmóniu a trpezlivosť, preto sú z nich výborné diplomatky či mediátorky. Ich cieľom je, aby všetci v okolí boli spokojní, no dokážu byť aj nepríjemné, ak s nimi prídete do konfliktu.

Tieto ženy sú od prírody silné, a tak zvyčajne nepodľahnú únave, ani chorobe. Niekedy však prekračujú únosné hranice. Ak majú dostatok sebavedomia, výborne sa hodia do vedúcej pozície, ak im chýba, nedokážu sa v úlohe vodcu uplatniť. Neznášajú manuálnu prácu a ani systematickosť nie je ich silnou stránkou. Svoje ciele dokážu zrealizovať iba vtedy, ak cítia povzbudzovanie okolia.

V Anglicku bolo meno Diana obľúbené medzi alžbetínskymi básnikmi a dramatikmi, no ako krstné meno sa začalo používať až v druhej polovici 19. storočia. Kresťania totiž neboli veľmi ochotní prepožičať toto pohanské meno svojim dcéram. Ani v Amerike nepatrilo meno Diana k najpopulárnejším, no postupne sa prepracovalo do Top 100 a v rokoch 1940 až 1960 patrilo k najobľúbenejším. Po prepade v nasledujúcich rokoch sa zase dostalo k populárnym po roku 1981, kedy sa Diana Spencerová zosobášila s budúcim anglickým kráľom Charlesom z Walesu. Ďalších tridsať rokov sa vďaka nej držalo v prvej stovke, v posledných pár rokoch jeho popularita začala upadať. Aj keď meno Diana sa zdá dnešným rodičom trochu zastarané, je to stále „božsky“ krásne meno.


 

 

Fotogaléria

sita.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia