Starší otcovia môžu mať škaredšie deti

Starší otcovia môžu mať
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-24 08:01:58 |

Najprv kariéra, potom rodina? Dnes je takýto postoj pomerne bežný a muži si potomstvo plánujú čoraz neskôr. Môže to však mať „nepekné“ vedľajšie účinky.

Vedci zdokumentovali súvislosť medzi vekom otcov a zovňajškom ich detí. Starší muži podľa nich plodia škaredšie deti. S pribúdajúcim vekom totiž bunky produkujúce spermie nekopírujú DNA tak efektívne ako by mali, čo vedie ku genetickým mutáciám. „Kým u žien sa maximálny počet mutácií s pribúdajúcim vekom nemení, u mužov sa výskyt mutácií každých 16 rokov zdvojnásobuje. U dvadsaťročných otcov sa v spermii vyskytuje 25 mutácií, v štyridsiatke je to už 65 mutácií a vo veku 56 rokov je to opäť dvojnásobný počet,“ vysvetľuje antropológ z Viedenskej univerzity Martin Fielder.

Efekt je podľa vedcov zreteľne viditeľný. Skupine mužov a žien ukazovali 4018 fotografií mužov a 4416 žien vo veku 18 až 20 rokov. Tých so staršími otcami hodnotili ako menej atraktívnych. Na druhej strane je však pravdepodobnejšie, že sa dožijú vyššieho veku než potomkovia mladých otcov.

Odkladáte otcovstvo?

Pre otcov vo vyššom veku to z vedeckého hľadiska nevyzerá dobre. Nové zistenia o škaredších potomkoch zverejnili výskumníci týždeň potom, čo upozornili na zvýšené riziko autizmu a psychiatrických porúch u detí, ktorých otcovia mali viac než 45 rokov.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia