Mamy, dajte oteckom pri deťoch viac priestoru

Mamy, dajte oteckom pri
Ilustračné foto
Zdroj: wikmedia commons.com
2014-03-17 00:01:47 |

Aj keď dnešní otcovia venujú deťom väčšiu pozornosť ako otcovia pred desiatkami rokov, mamy stále robia pre deti omnoho viac. Aj keď sú obaja rodičia zamestnaní.

Mamy, ktoré sa vrátili krátko po pôrode do roboty a pracujú klasicky na osem či viachodinový úväzok podobne ako otcovia, si berú v domácnosti väčšinu úloh na seba. Okrem bežných prác ako je varenie, pranie či upratovanie trávia takmer všetok voľný čas starostlivosťou o deti. Ukazujú to viaceré štúdie. Podľa expertov však problém nie je ani tak v mužoch a ich nezáujme zapojiť sa, ale skôr v tradičnom ponímaní ženskej a mužskej role a v držaní sa rutín bez ohľadu na konkrétnu situáciu. „Obaja rodičia môžu mať ten názor, že starostlivosť o deti by si mali rozdeliť rovnako, ale matky majú väčšinou pocit, že sú lepším rodičom a automaticky venujú deťom viac času,“ hodnotí správanie mám profesorka humanitných vied na štátnej univerzite v Ohiu Sarah Schopp – Sullivan. Odborníci ženám radia, aby spomalili, boli opatrné a dali si pauzu.

Z jednej zo štúdií vyplýva, že pri zamestnaných pároch sa obaja snažia venovať mimopracovný čas deťom, no mamy strávia pri rutinnej starostlivosti o ne dvakrát toľko času ako otcovia. „Matky trávia väčšinu času pri náročných a životne dôležitých činnostiach akými sú kŕmenie či kúpanie,“ hovorí autorka štúdie Letitia Kotila. Otcovia sú zaangažovaní skôr tým spôsobom, že dohliadajú na deti keď sa hrajú alebo ich aktívne do hier zapájajú. „Táto činnosť je síce dôležitá, ale nie tak náročná ako rutinná starostlivosť,“ pripomína Kotila.

Matky podľa štúdií venujú nejakému typu starostlivosti o deti vo všedné dni v priemere 70 percent a otcovia 50 percent času, ktorý netrávia pri iných obvyklých dennodenných činnostiach . „Jednoducho je to tak, aj keď mamy a otcovia majú porovnateľné pracovné obmedzenia, matky stále investujú do výchovy potomstva podstatne viac času,“ konštatuje Kotila. Ako dodáva: „Často sa hovorí, že otcovia by mali robiť viac, ale možno by bolo lepšie hovoriť, aby matky robili menej. Musia sa naučiť veriť otcovi, že sa dokáže o dieťa postarať a vzdať sa pocitu, že iba mama to vie najlepšie.“

 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia