Aké obavy najčastejšie trápia budúcich oteckov?

Aké obavy najčastejšie trápia
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-02-03 12:01:44 |

Od chvíle , keď sa muž dozvie o tehotenstve svojej partnerky, ocitne sa pre neho v novom podivnom svete a okrem radosti ho napĺňajú aj obavy. Nad čím väčšina z nich rozmýšľa?

Zabezpečenie rodiny

Najväčší strach majú nastávajúci otcovia z toho, či dokážu chrániť a zabezpečiť svoju rodinu. Vo väčšine domácností si pri prvom bábätku partneri zrazu musia zvykať, že namiesto dvoch príjmov pre dve osoby budú musieť vyžiť istý čas z jedného príjmu pre troch ľudí. V dnešnom svete je to skutočne ťažké bremeno. Otec je ten, kto by mal zostať silným v každej situácii, lebo okrem finančného zabezpečenia je jeho úlohou aj citová podpora partnerky, ktorá po pôrode prechádza dramatickým emocionálnymi zmenami.

 Zvládnutie partnerkinho tehotenstva a pôrodu

Mnoho mužov ťažko prežíva tehotenské nevoľnosti a iné zdravotné komplikácie, s ktorými sa môže ich polovička počas tehotenstva stretnúť. Pre nich je to úplne cudzí svet, v ktorom si nie sú istí a často nevedia, ako by jej mohli najlepšie pomôcť. Niektorí prežívajú obdobie očakávania tak intenzívne, že dokonca aj oni trpia tehotenskými nevoľnosťami a zmenami nálad.

Väčšina z nich má tiež veľké obavy pred samotným pôrodom, na ktorom sa majú zúčastniť. Založené sú skôr na karikatúrach, situačných vtipoch a humornom rozprávaní príbehov z pôrodníc ako na reálnych skúsenostiach oteckov, ktorí pri pôrode svojej partnerky boli. Podľa klinického psychológa Jerrolda Lee Shapira sa viac ako 80 percent budúcich otcov, s ktorými sa stretol v praxi , obáva reakcie svojho organizmu pri pohľade na trpiacu manželku, krv a rôzne telesné tekutiny. Očakávajú, že budú zvracať alebo odpadnú, no takmer nikdy sa to nestáva.  Ak však muž naozaj nedokáže tolerovať krv, urobí lepšie, ak pri pôrode nebude. A viete aké sú najčastejšie prvé vety otcov po pôrode? „Žena aj dieťa sú v poriadku. Je to chlapček/dievčatko. A vôbec mi neprišlo zle, prežil som to úplne v poriadku.“ Takže, nakoniec sú aj tak najväčšími hrdinami práve oteckovia.

Pochybnosti o otcovstve

Zhruba polovica nastávajúcich a nových otcov sa zamyslí nad otázkou, či sú v naozaj oni otcami. V skutočnosti si väčšina z nich vôbec nemyslí, že ich partnerka podviedla, skôr je to uvedomovanie si vlastných nedostatkov. Narodenie dieťaťa vnímajú ako niečo úžasné, božské a na emocionálnej úrovni sa musia vyrovnať s tým, že také niečo dokázali. „Narazil som na jedného otca s jasne červenými vlasmi, pehami a pokriveným úsmevom. Jeho dieťa malo jasne červené vlasy, pehy a pokrivený úsmev. No a on mi s vážnou tvárou povedal, že by ho zaujímalo, či mu manželka nebola neverná a či je syn naozaj jeho. Zaujímavý bol jeho dôvod – Je to príliš nádherné a je to ako zázrak na to, aby to nejako súviselo so mnou,“ opisuje prípad z praxe Shapiro.

Uvedomenie si smrteľnosti

Keď sa človek stane súčasťou začiatku života , nedokáže sa vyhnúť myšlienkam o jeho konci. Myšlienky o svojej vlastnej smrteľnosti sa stávajú  strašiakom. Pre mnohých mladých ľudí je to veľká zmena. Pred tým, než mali bábätko, si takéto veci vôbec neuvedomovali, cítili sa silní a nesmrteľní. Nový človiečik to však zmení a do mysle sa vkrádajú myšlienky spojené s obavami tak o jeho život, ako aj o vlastné životy. „Jeden z mojich klientov bol závodník, no po tom ako sa mu narodilo dieťa, rozhodol sa s tým skoncovať. Teraz už nemám právo zomrieť, zdôvodnil to,“ hovorí Shapiro. Podobným procesom prejde veľa nových otcov, ktorí si omnoho viac uvedomujú svoju smrteľnosť, túžbu byť s dieťaťom čo najdlhšie a zodpovednosť, ktorú nový život pre nich znamená.

Strach o zdravie a život partnerky a dieťatka

Pôrod je pre mužov nervydrásajúci zážitok. Pri pohľade na ubolenú ženu si uvedomujú, čo všetko sa jej alebo bábätku pri pôrode môže stať. V dnešnej dobe už síce pôrody obvykle končia dobre, no je veľa ľudí, ktorým tragicky zmenili životy. Komplikácie sa nedajú vylúčiť nikdy. Muži si predstavujú aký by bol ich život, ak by pri pôrode prišli o partnerku alebo dieťa a ako by dokázali ďalej žiť. Naozaj to nebolo tak dávno, keď pôrody boli veľmi nebezpečné. Veď si predstavte, ešte v roku 1920 bol hlavnou príčinou úmrtí žien do 50 rokov práve pôrod. V súčasnosti je to už iné, ľudia nemajú najväčší strach z toho, či žena a bábätko pôrod prežijú alebo nie, ale skôr z toho, či má dieťa správny počet prstov na rukách a na nohách.

Obavy z fungovania vzťahu

Muži sa často obávajú , že ich partnerka bude milovať dieťa viac ako ich a ovplyvní to doterajší intímny vzťah. Je to veľmi reálne, minimálne aspoň v prvých mesiacoch po narodení bábätka. Mať dieťa môže znamenať skutočne veľký tlak na váš vzťah. Pravdou je aj to, že mnohí otcovia sa dostanú na druhú koľaj. Dieťatko si v prvých týždňoch vyžaduje mamičku celú, lebo mu poskytuje bezpečnosť, pohodlie a teplo. Netrápte sa tým a snažte sa partnerke pomáhať zo všetkých síl. Myslite na to, že malý človiečik, ktorého porodila, sa stal trvalou súčasťou vášho života. Nevzdávajte to a verte, že po čase sa váš intímny život dostane zase na tú správnu cestu. Narodenie dieťaťa je jednou zo zaťažkávajúcich skúšok vzťahu, ktorú  niektorí muži nezvládnu. „Moja rada pre oteckov znie: dajte partnerke najavo, že dieťa je aj vaše, pošlite ju niekam na nákupy, von s kamarátkami alebo kamkoľvek a trávte čas s bábätkom aj osamote,“ hovorí Shapiro.

Obavy zo " ženského lekárstva“

Muži nie sú zvyknutí na pôrodnícke zariadenie. Sú pre nich cudzie a je to niečo, čomu nerozumejú. Mnohí sa dokonca cítia trápne, keď sa ocitnú v gynekologickej ambulancii alebo pôrodnici plnej gynekologických prístrojov a pomôcok. Ak na to nie je muž pripravený, mal by spolu s partnerkou zvážiť, či je jeho prítomnosť pri pôrode vhodná. Rozhodujte sa o tom spoločne. Žena mu môže tento svet priblížiť rozhovormi, spoločnou tvorbou pôrodného plánu a rozdelením si úloh spojených s narodením potomka. 


Foto: pixabay.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia