Zápcha u skôlkára: Čo ju spôsobuje a ako sa jej vyhnúť? Radí pediatrička

Zápcha u skôlkára: Čo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-25 11:00:00 |

Dieťa s príchodom do škôlky môže zažívať mnoho stresu. Je to pre neho nové prostredie, kde s ním nie sú jeho najbližší. Začiatky môžu byť spojené aj so zápchou. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová radí, kedy môžeme zápche predísť a ako sa s ňou vysporiadať.

Zápchu netreba nikdy podceniť a treba ju podchytiť hneď na začiatku. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová uvádza, že už pri prvej epizóde bolesti a zníženia frekvencie stolice, je potrebné sa o tom s dieťaťom rozprávať.

Čo je to zápcha?

Podľa pediatričky sa za zápchu považuje ak:

  1. stolica je menej často ako 3-krát do týždňa,
  2. dieťatko pociťuje bolesť pri vyprázdňovaní,
  3. dieťatko zadržiava stolicu.

To je podľa nej poučka. Prakticky to ale vyzerá tak, že ak sa dieťaťu predĺži interval vyprázdňovania, stolica je nápadne tuhá až kamenná a vyprázdňuje sa ťažšie, tak ide o zápchu.

Prečo vzniká?

Zápcha u škôlkárov môže byť spôsobená dvoma faktormi. Tým prvým je zmena stravovacieho a pitného režimu. Tým druhým sú psychogénne faktory ako stres z nového prostredia, z odlúčenia, dieťa nechce kakať v kolektíve a stolicu radšej zadrži až domov.

Ako tomu predísť?

Stravovanie a pitný režim v škôlke rodič neovplyvní. Ovplyvniť vie ale raňajky a stravu po príchode zo škôlky. V prevencii zápchy je dôležitá voda a vláknina. Dieťa staršie ako 2 roky by malo prijať denne takéto množstvo vlákniny: VEK dieťaťa + 5g (4 ročné dieťa 4+5=9 gramov denne). Ako tekutina je najvhodnejšia čistá voda. Doma môžete skúsiť vynechať múčne jedlá, pečivo, sladkosti.

Dôležitá je aj psychika. "Dieťa zrazu z "bezpečného kruhu" najbližších navštevuje kolektív, ktorý je preňho zatiaľ úplne nový a neznámy. Sú to veľké zmeny. Doprajte deťom čas a blízkost' s Vami," vysvetľuje doktorka.

S dieťatkom sa treba o vyprázdňovaní aj rozprávať. "Dieťatku vysvetľujte, že kakanie je úplne normálne. V škôlke, v obchode či doma. Robíme to všetci a nie je to niečo za čo sa treba hanbiť. Deti sú veľmi citlivé môžu mať rôzne bloky (z utierania riťky cudzou osobou, z iného prostredia, z iných osôb na WC atd.) Rozprávajte sa spolu o tom," radí pediatrička.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia