Pozor na OVČIE KIAHNE! Môžu spôsobiť otravu krvi aj SMRŤ

Pozor na OVČIE KIAHNE!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-10-09 11:00:00 |

Myslíte si, že viete o tomto ochorení všetko? Určite ho netreba podceňovať. Za istých okolností môže byť veľmi nebezpečné.

Ovčie kiahne sú veľmi infekčných ochorením. Každý asi vie, že sa prejavujú drobnou kožnou vyrážkou, ktorá je najprv červená a potom biela, ako informuje portál Zdravoteka. Väčšina ľudí prekoná kiahne v detskom veku. Šíria sa veľmi rýchlo. Prenášajú sa kvapôčkami, ktoré sa do tela dostávajú cez dýchacie cesty alebo oči. 

Ochorenie prebieha mierne, ak ho dieťa dostane v predškolskom a školskom veku. Najčastejšie vypukne v zime alebo na jar. Inkubačná doba je 10 - 25 dní, ale ako priemer sa uvádza 14 dní. "Najvyššia miera infekčnosti začína 2 dni pred prvým výskytom kožných vyrážok. Končí približne po 7 dňoch od prvého výsevu, keď zaschne posledná vyrážka na chrastu, " uvádza portál Zdravoteka.

Príznaky, ktoré môžu sprevádzať toto ochorenie, okrem kožných vyrážok, sú aj zvýšená teplota, horúčka, únava, slabosť a malátnosť, zväčšenie lymfatických uzlín, bolesť hlavy, mierna bolesť brucha, nechutenstvo, nevoľnosť, kašeľ či bolesť hrdla.

Pre koho sú nebezpečné

Chorobu môžu ťažko znášať adolescenti či dospelí. Ťažší priebeh majú aj novorodenci, u ktorých sa môže objaviť väčšie množstvo vyrážok. Ak si dieťatko vyrážky škrabe, môže dôjsť aj k sepse (otrave krvi). Medzi ďalšie komplikácie, ktoré môžu kiahne spôsobiť novorodencom a dospelým sú aj zápal mozgu či poškodenie orgánov (plúča, srdce, pečeň, obličky). Na pozore by mali byť aj ľudia s oslabenou imunitou, HIV, podvýživou či onkologickým ochorením.

"V prípade, ak sa ochorenie vyskytne u tehotnej v prvom trimestri (prvé tri mesiace tehotenstva), môžu byť kiahne príčinou vrodených chýb. Príkladom sú vady očí, mozgu a periférneho nervového systému, lebky, končatín či prítomnosť jaziev na koži plodu," upresňuje portál. V prípade, že tehotná dostane kiahne posledných 5 dní tehotenstva alebo 2 dni po pôrode, hrozí tu aj poškodenie orgánov či úmrtie.

Aká je prevencia

V súčasnosti sa dá proti ovčím kiahňam aj očkovať. Očkovanie je možné od 9. - 12. mesiaca života - optimálne v 12. - 18. mesiaci a neskôr aj v dospelosti.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia