Ovčie kiahne a pásový opar: Toto je hlavný rozdiel medzi nimi

Ovčie kiahne a pásový
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-03-03 13:45:00 |

Majú "rovnakého rodiča" - varicella-zoster vírus, súvisia spolu, no ich objavenie sa aj prenos sú rozdielne.

Kiahne sa šíria vzduchom a sú veľmi infekčné. Najčastejšie sa s nimi stretávajú deti v jasliach, škôlkach či v nižších rčníkoch základnej školy. Stačí, ak je dieťa s infikovanou osobou v jednej miestnosti, ona rozpráva, kýchne si, zakašle alebo jednoducho iba dýcha a ak ich ešte neprekonalo, s najväčšou pravdepodobnosťou sa nakazí. Vďaka svojej mini veľkosti môžu totiž tieto vírusy cestovať vzduchom a zostať v ňom niekoľko minút až hodín. Ak už dieťa ovšie kiahne malo, nemusíte sa obávať, že by ich dostalo znovu.

Po infekcii vírus zostáva v nervových bunkách v blízkosti miechy po zvyšok života danej osoby. Reaktivácia tohto vírusu spôsobuje pásový opar (herpes zoster).Ten je veľmi bolestivým infekčným vírusovým ochorením spôsobeným rovnakým pôvodcom ako ovčie kiahne.

Priamy kontakt s tekutinou v pásovom opare môže u neimúnnej osoby spôsobiť ovčie kiahne. Vírus sa podľa odborníkov "prebúdza" zvlášť v období, kedy je organizmus vyčerpaný a imunita oslabená.

Príznaky a symptómy

Kiahne

  • Mierna horúčka a príznaky podobné nachladnutiu, následná vyrážka 
  • Vyrážka sa objaví ako pľuzgier (tzv papula), je zvyčajne svrbivá
  • Začína to jednou, postupne sa „roznesú“ všade
  • Pľuzgiere sa môžu objaviť v priebehu niekoľkých dní a môžu sa vyskytnúť rôzne štádiá.
  • Často ich má chorý aj na pokožke, vo vnútri úst, nosa či hrdla, jednoducho všade

V detstve bývajú ovčie kiahne zvyčajne miernym ochorením, niekedy sprevádzané len mierne zvýšenou teplotou, inokedy sa objaví aj vysoká horúčka, no netrvá dlho. Infekcia u dospelých je skôr ojedinelá, priebeh choroby je závažnejší a môžu nastať komplikácie ako pneumónia (pľúcna infekcia alebo zápal).

Kiahne môžu byť obzvlášť závažné u detí s leukémiou, u tehotných žien (hrozí poškodenie plodu) a u úplne malých detí. U chlapcov v puberte a dospelých mužov môže mať za následok neplodnosť. Inkubačná doba je 10 až 21 dní, zvyčajne sa ochorenie prejaví medzi 14 až 16 dňom po infikovaní. Infekčné obdobie ovčích kiahní začína už dva dni pred objavením sa vyrážky a do kolektívu by sa dieťa malo vrátiť až po vysušení pľuzgierov po vyrážkach. Zvyčajne liečba trvá dva až tri týždne.

Pásový opar

Pásový opar sa obvykle objaví o niekoľko desaťročí neskôr, keď imunita tela voči vírusu klesne a vírus, ktorý odpočíva v blízkosti miechy, sa znova aktivuje. Pásový opar väčšinou postihuje starších pacientov, deti s veľmi slabou imunitou a u onkologických a HIV pozitívnych pacientov. 

Na koži sa vyskytne pľuzgierová vyrážka s pásmovým rozdelením. Po vyrážke môže nasledovať pretrvávajúca bolesť na jednom mieste na tele trvajúca niekoľko týždňov. Najčastejšie je to medzi rebrami na hrudníku alebo v časti tváre okolo trojklanného nervu. Môže sa objaviť horúčka. Infekčné obdobie pri pásovom opare nie je. Osoba je infekčná od okamihu, keď sa objaví vyrážka, až kým všetky pľuzgiere nevyschnú.

Liečba

K dispozícii je špecifická antivírusová liečba pre ovčie kiahne aj pre pásový opar. Liečba sa však zvyčajne podáva iba tým, ktorí majú vážný priebeh ochorenia. Aby bola liečba účinná, musí sa začať skôr, zvyčajne do 24 hodín od vzniku prvej vyrážky.

Pri teplote podávajte lieky na jej znižovanie, proti svrbeniu môžete použiť buď klasický tekutý púder alebo sa poraďte s lekárom, čo vám odporúča. Pri pásovom opare sú veľkou úľavou ľadové zábaly. Nezabúdajte na vitamíny B a C. Ak je priebeh ochorenia vážny, lekár vám predpíše antivirotiká.

Pásový opar, rovnako ako kiahne, zanecháva takmer stopercentnú celoživotnú imunitu. Dvakrát a viackrát sa vyskytuje len úplne výnimočne u extrémne oslabených jedincov.

Jedinou prevenciou je očkovanie. Existuje aj vakcína na pásový opar. Lekári ju odporúčajú u ľudí nad 60 rokov. 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: sahealth.sa.gov.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia