Pediater: Bežné vírusy sa u detí po prekonaní korony správajú bizarne

Pediater: Bežné vírusy sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.om
2022-06-15 09:30:00 |

Posledné dva roky boli poznačené koronavírusom a zdravotná starostlivosť sa upriamila na jeho kontrolu. Jeho existencia však ovplyvnila aj iné choroby.

Medzi deťmi sa častejšie ako predtým šíria zápaly pečene, repsiračné ochorenia a šarlach. „Teraz, keď sme zložili rúška a opäť sa otvárame okolitému svetu, vidíme, že vírusy sa správajú zvláštnym spôsobom, inak ako predtým,“ hovorí odborník na medicínu z Yale, doktor Scott Roberts. „Nebolo bežné, aby chrípková sezóna siahala do júna. Teraz to tak je, Covid má na to jednoznačne veľmi veľký vplyv,“ uviedol pre The Independent.

Čas strávený v interiéri

Keďže sme trávili veľa času v uzavretých priestoroch mimo ostatných, imunita proti bežným vírusom klesla. Normálne by sa deti v škôlke a škole nakazili množstvom choroboplodných zárodkov, čím by si v prvých rokoch života pomaly budovali obranu. Keď však začali chodiť do kolektívov po dlhom čase bez akejkoľvek ochrany, spôsobilo to prudký nárast vírusov. Dokonca aj teraz na začiatku leta, prišlo k nezvyčajne prudkému nárastu respiračných infekcií. Za najneobvyklejšie Roberts považuje prepuknutie zápalov pečene u detí.

Profesor Simon Taylor-Robinson, hepatológ z Imperial College London, povedal: „Vzhľadom na  sezónnosť adenovírusov sa môže stať, že za posledné dva roky boli deti izolované od svojich rovesníkov, a tak sa nenakazili bežnými detskými vírusovými chorobami, vďaka ktorým si budujú imunitu. Kontakt s takými vírusmi, ako sú adenovírusy, môže byť príčinou prehnanejších symptómov u niektorých z predtým izolovaných detí," priblížil. Ako skonštatoval, niektoré z detí s akútnou hepatitídou prekonali nedávno infekciu Covid-19. „Ale medzi deťmi bol vysoký počet infekcií Covid-19, takže to nie je neočakávané."

Odborníci odporúčajú, aby deti trávili viac času vonku a dodržiavali zdravú životosprávu. Len tak sa môže imunita opäť nakopnúť, aby fungovala. Vyššiu chorobnosť a rôzne infekcie zaznamenávajú lekári najmä do pol roka od prekonania kovidu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia