Imunitu treba naštartovať, chorôb bude menej

Imunitu treba naštartovať, chorôb
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-09-22 06:30:46 |

Deti majú za sebou prvé dni v školách či škôlkach po letných prázdninách. Nepotrvá dlho a začnú na ne útočiť bacily. S prípravou na boj začnite už teraz. Skúste babské recepty.

Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby ste celú jeseň a zimu presedeli v čakárňach u detských doktorov, upevňujte imunitu detí už teraz, aby sa na ne „nenalepila“ každá viróza. K osvedčeným ľudovým pomocníkom patrí med, citrón, cesnak, cibuľa, častý pobyt na čerstvom vzduchu, pitný režim, pravidelné otužovanie a dostatok spánku. Výborné sú tiež rôzne byliny a svoje urobia aj probiotiká. Samozrejmosťou je pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny. Dbajte na to, aby si dieťa v období viróz a chrípok pravidelne umývalo ruky.

S medom, citrónmi a bylinkami buďte pri deťoch, ktoré sú alergické, opatrní.  Med môžete nahradiť hnedým trstinovým cukrom alebo si zaobstarajte medovicový med plný minerálov  a vitamínov, ktorý je vhodný aj pre alergikov. Oproti bežnému medu je tmavší. Pre najmenšie deti však nie je vhodný, lebo je to skôr liečivo ako pochúťka. Zohnať ho je dosť ťažké, je naozaj vzácny. Skúste bioobchody alebo sa poinformujte u včelárov.

Citróny sú alergénmi skôr u malých detí, ale vy svoju ratolesť poznáte najlepšie a viete, či má s jeho konzumáciou nejaké problémy.

U byliniek je to individuálne, alergické dieťa môže na niektoré reagovať napríklad kožnou vyrážkou. Do troch rokov veku by ste mali byť opatrní s akýmikoľvek bylinkami, prípadne ich koncentráciu v nápojoch minimalizovať.

Posilnenie imunity nemusí byť  žiadna veda

K tým najjednoduchším a najlacnejším prostriedkom upevňovania imunity patrí každodenný pobyt vonku, športovanie a otužovanie. Vyhýbajte sa prílišnému „babušeniu“ ratolestí a pri večernej sprche či kúpaní znížte o pár stupňov teplotu vody. Namiesto sladkostí im ponúkajte častejšie ovocie a k chlebíku s maslom či nátierkou nezabudnite nikdy priložiť pár plátkov papriky, paradajky či cibuľky.

Deň je ideálne začínať citrónovou šťavou. Dajte ju deťom ako doplnok raňajok. Do vlažnej vody pridajte zopár kvapiek citrónovej šťavy a prípadne ju dochuťte medom alebo hnedým cukrom. O blahodarných účinkoch vitamínu C, ktorého je citrón zásobárňou, asi písať netreba. Pomáha preventívne, ale aj vtedy, ak už choroba zaútočila.

Ako prevencia prechladnutia sa odporúča tiež lyžička medu ráno aj večer. A večerná šálka mlieka s medom pri už boľavom hrdle je pre väčšinu detí čerešničkou na torte.

Snažte sa dostať do stravy dieťaťa primerané množstvo cesnaku a cibule. S hriankou potretou cesnakom určite nič nepokazíte. Najlepšie je pripraviť ju ratolesti po návrate zo školy alebo škôlky, aby sa jej ostatní spolužiaci pre cesnakový zápach nestránili. Cesnakovým jedlám sa vyhnite aj večer, lebo je na žalúdok ťažký. Cibuľu možno zaradiť do jedálnička napríklad ako súčasť nátierky. Skúste tento jednoduchý recept –zmiešajte kelímok kyslej smotany so 100 gramami taveného syra a vmiešajte do toho 100 gramov zmäknutého masla. Cibuľu pokrájajte nadrobno, pridajte k zmesi a dochuťte bylinkami alebo obľúbenými koreninami.

Nebojte sa ani probiotík. Tie majú svoj význam nielen pri črevných virózach či náprave žalúdka popri užívaní antibiotík, ale aj ako prevencia nachladnutia či pri nachladnutí. Ľudia, ktorí denne počas 12 dní užívajú probiotiká, majú podľa výskumov až o 60 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú mať ochorenie dýchacích ciest. Obsahujú totiž baktérie posilňujúce imunitný systém. Možno stojí za to vyskúšať aj túto cestu.

Výborným pomocníkom v posilňovaní imunity je kapusta - najlepšia je tá kvasená. Ideálna je urobená doma alebo kúpená na trhu. V obchodoch totiž kúpite obvykle kvasenú kapustu obsahujúcu chemické konzervanty, ktorým je lepšie sa vyhýbať. Viac železa obsahuje červená kapusta.

 

Bylinková lekárnička

V období podzimných viróz a v chrípkovom období patria k osvedčeným bylinkám vhodným na prípravu čajov a sirupov echinacea, lipa, skorocel, tymian, zázvor, šípky, baza čierna, šalvia, harmanček či rakytník. Ak ich chcete vyskúšať aj u menších drobcoch, pri deťoch mladších ako tri roky je pri podávaní bylinkových čajov potrebná opatrnosť, vždy im robte iba „slabšie“ odvary.


Milovníci byliniek, máme dobrú správu: Nastal čas pestreca mariánskeho!


Zopár tipov na bylinkové čaje a sirupy:

Šípkový čaj: nechajte hrsť šípok macerovať (lúhovať) dve hodiny v studenej vode, potom ich uveďte do varu a po vychladnutí čaj sceďte. Výborný je ako prevencia, ako aj pri prechladnutí.

Zázvorový čaj: nastrúhajte asi jednu čajovú lyžičku koreňa zázvoru a zalejte hrnčekom vriacej vody. Môžte pridať aj dva klinčeky a kúsok škorice. Po 10-minútovom lúhovaní sceďte. Ak sa vám bude zdať horký, dochuťte medom a citrónovou šťavou.

Čaj zo zmiešaných byliniek – zmiešajte 30 g lipového kvetu, 30 g harmančeka a 20 g tymianu. Zhruba jednu lyžičku zmesi zalejte 2,5 dcl horúcej vody. Lúhujte asu 10 minút. Dochuťte medom.   

Tymianový sirup:  pridajte 20 dkg cukru - pol bieleho a pol hnedého (môžete nahradiť medom) a povarte asi 20 minút v 2,5 dcl vody. Potom do nápoja vsypte sáčik tymianu z obchodu (14 g). Po vychladnutí sceďte.

Echinaceová tinktúra – použite kvety rastliny. Naložte ich (natlačte) do sklenenej nádoby (dobre poslúži 7 dcl zaváraninový pohár) a zalejte alkoholom, napríklad vodkou. Do spomínaného pohára vlejte asi pol litra a dolejte vodou. Zatvorenú nádobu odložte na týždeň na tmavé miesto. Deti od 2 do 6 rokov by mali užívať 3 kvapky ráno, na obed a večer, deti od 6 do 12 rokov 5 kvapiek trikrát denne. Mladším ju nepodávajte. Pred použitím pre deti si malú dávku kvapiek nalejte do šálky a zaljete vriacom vodou, ktorá odparí alkohol.

Rady a recepty babičiek

Cibuľový sirup – cibuľu nakrájajte, vložte do sklenenej misky a zalejte medom. Nechajte pár hodín odstáť, kúsky cibule vyberte a vzniknutý sirup podávajte po lyžičkách dieťaťu 5 až 6-krát denne.

Cibuľový čaj - nakrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou a po 15 minútach sceďte. Dochuťte medom alebo hnedým cukrom.

Cesnakový sirup – Olúpte zopár strúčikov cesnaku, prelisujte ich do misky a zmiešajte s rovnakým množstvom medu alebo cukru. Nechajte odstáť cca 12 hodín. Potom vzniknutú zmes dajte na panvicu a na miernom ohni zohrievajte dovtedy, kým sa cukor alebo med úplne nerozpustí . Miešajte. Po vychladnutí sceďte a vlejte do tmavej fľaše s vrchnákom. Sirup by ste mali skladovať na tmavom mieste. Užíva sa lyžička sirupu trikrát denne.

Cesnakovo-zázvorový nápoj s medom – do sklenenej nádoby (znovu je ideálny 7 dcl zaváraninový pohár) prelisujte 5 strúčikov cesnaku so zhruba 100 gramami nastrúhaného zázvorového koreňa a zalejte medom. Tento nápoj by mal stáť aspoň mesiac na tmavom mieste. Užíva sa rovnako ako cibuľový sirup.

Na vykašliavanie môžete skúsiť uvariť ratolesti čaj z jablkových šúp. Zalejte ich vriacou vodou a nechajte 10 až 15 minút lúhovať.

Suchý, dráždivý kašeľ sa vám podarí upokojiť natieraním živočíšneho tuku bez ochutenia (napr. bravčovej či kačacej masti) na hrudník dieťaťa. Vhodné je prekryť igelitom, na ktorý položíte vlnenú či bavlnenú látku (plienku).

Proti kašľu vraj možno bojovať aj pomocou extra panenského olivového oleja, ktorého treba užiť po jednej lyžici dvakrát denne pred jedlom.

Za pokus pri nachladnutí stojí aj horčicový kúpeľ – v horúcej vode v lavóri rozmiešajte stredne veľkú horčicu a do takto pripravenej vody nech si dieťa ponorí nohy aspoň na desať minút. Potom ich treba schovať do tepla.

Dieťaťu by sa malo podľa rád našich starých mám v noci lepšie dýchať vtedy, keď bude niekde neďaleko od jeho hlavy zavesené bavlnené vrecko s nadrobno pokrájanou cibuľou.

 

Prečítajte si tiež:

Rady babičiek na udržanie zdravia u detí

Deťom netreba úplne zakazovať sladkosti

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia