POZOR Logopedička VARUJE: Stojí na tom kvalita života bábätka! Cumlík ovplyvňuje dýchanie

POZOR Logopedička VARUJE: Stojí
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2024-04-22 15:00:00 |

Názory na používanie cumlíka u malých detí sú rôzne. Niektorí na ne nedajú dopustiť, iný ich úplne zatracujú. So svojím názorom sa podelila aj logopedička. Podľa nej používanie cumlíka komplikuje dýchanie.

"Dôvodov na obmedzenie frekvencie používania cumlíka je oveľa viac ako medzera medzi zubami. Škoda, že sa o nich toľko nevie a nehovorí," začína logopedička svoj príspevok. Podľa jej slov cumlík v ústach v čase, keď je dieťa bdelé, znižuje počet a pestrosť zvukov, ktoré dieťa vydáva. Môže dokonca zabrzdiť integráciu reflexov a citlivosť v ústnej dutine, čo je dôležité pre prechod na tuhú stravu, a teda môže spôsobiť problémy s príkrmamy.

"Myslím si, že je zásadné, aby sa vedelo o tom, ako cumlík ovplyvňuje dýchanie. Na spôsobe, akým dýchame, totiž stojí kvalita našich životov," uvádza ďalej. 

"Od prírody sme nastavení na to, aby sme dýchali nosom od narodenia. Na to nevyhnutne potrebujeme mať jazyk hore v kontakte s podnebím. A to vždy, keď práve nejeme a nehovoríme. To je optimálna odpočinková poloha jazyka, ktorá pomáha zavrieť pusu a udržať pery v kontakte. S cumlíkom sa to ale nedá, " upozorňuje ďalej.

Pri dojčení tento problém podľa nej nevzniká Pri dojčení sa realizuje iný pohybový vzorec, než pri saní z cumlíka (cumlíka, fľaše) a v neposlednej rade bradavka ako jediná dokáže dokonale skopírovať tvar podnebia. 

Jazyk prisatý na podnebie uzavrie ústnu dutinu ako padací most, ktorý je vstupnou bránou do pevnosti. "Podnebie je strecha úst a zároveň spodná časť nosovej dutiny. Tlak jazyka na podnebie zospodu nahor a tlak vzduchu prúdiaceho nosom zhora nadol pomáha podnebiu rásť do šírky. Tým vytvára dostatok priestoru vedľajším nosným dutinám. Podnebie, na ktoré netlačí jazyk je postupom času čím ďalej vyššie a užšie, čo berie priestor vedľajším nosným dutinám. O to ťažšie potom dýchame nosom," upresňuje vo svojom príspevku.

Nos je filter, ktorý zbavuje vzduch nečistôt a choroboplodných zárodkov. To ústna dutina podľa nej nedokáže.Telo tak musí aktivovať iné filtre (krčné a nosné mandle), čo môže spôsobiť iné zdravotné komplikácie.

Faktom zostáva, že cumlík tlačí jazyk dole smerom od podnebia. V tom, koľko škody napácha, hrá dôležitú (ale nie jedinú) úlohu frekvencie jeho užívania. Čím častejšie a čím dlhšie sa to deje, tým viac si telo túto polohu pamätá a tým ťažšie je pre neho ísť do svojej optimálnen polohy. Jazyk preto často zostáva ležať dole po tom, čo je cumlík nadobro preč.

 


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia