Ako vychovať silnú a sebavedomú osobnosť? Osvojte si 6 fráz Marie Montessori

Ako vychovať silnú a
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-28 11:00:00 |

Montessori pedagogika je vám určite známa ako alternatívna a svetovo uznávaná metodická sústava. Jej korene siahajú k Márii Montessori, ktorá sa považuje za priekopníčku výchovného prístupu k deťom a predstaviteľku reformnej pedagogiky. Práve vďaka jej vetám môže aj z vášho dieťaťa vyrásť silná a sebavedomá osobnosť. Stačí, ak mu budete pravidelne pripomínať nasledujúcich 6 fráz.

Napriek tomu, že Marie Montessori nepatrila k ukážkovým matkám a pred výchovou vlastného syna, ktorého mali v detstve na starosti opatrovateľky, dokonca ho aj dojčili, uprednostnila kariéru, jej výskumy sa stali základným kameňom výučby viacerých škôlok a škôl a výchovy mnohých rodičov.

Marie Montessori zastávala myšlienku, že ak dokážeme výchovou formovať sebavedomé, slobodne uvažujúce a tvorivé deti, vyrastú z nich sebavedomí, slobodne uvažujúci a tvoriví dospelí. A k tomu rodičom dopomôže aj týchto 6 fráz.

Potrebujem tvoju pomoc

Je dôležité, aby sme do každodenných činností zapájali aj dieťa a dali mu tak najavo, že je potrebné a nápomocné. Tým, že mu ponúkame možnosť pomôcť nám, nadobúda pocit, že je užitočné, že vie zvládnuť dôležitú úlohu, čím si buduje vieru v seba a svoje sebavedomie. Ak ho nenechávame skúšať a nezapájame ho do bežných aktivít, takéto prirodzené nastavenie stráca. To, že nás v určitých veciach napodobňuje, je preňho dôležité.

Vyzeráš smutne – chceš sa o tom pozhovárať?

Je potrebné, aby sme si všímali emócie svojho dieťaťa. Avšak keď vidíme, že ho nejaká situácia trápi, nepodávajme mu automaticky pomocnú ruku tak, že daný problém začneme riešiť zaňho. Tým ho v živote neposunieme, práve naopak. Odoberieme mu možnosť vyskúšať si vlastné sily, posnažiť sa a naučiť sa pracovať s emóciami. Taktiež ho nenaučíme k žiadnej samostatnosti. Dajme dieťaťu pocit bezpečia a lásky, aby sa s nami o svoje emócie neváhalo deliť, aby ich vedelo pomenovať. Potom sa dokáže lepšie ovládať a aj vhodnejšie správať. Keď to spravíme už v skorom veku, môžeme zabrániť jeho rôznym fyzickým potýčkam.

Niekedy sa cítim rovnako

Dieťaťa by malo vyrastať v prostredí, v ktorom sú všetky pocity vítané. Ak sa napríklad cíte zle, povedzme mu, že aj nám sa to občas stáva, nech vie, že ide o úplne prirodzenú vec, ktorá sa deje každému. Vtedy sa mu uľaví. Pocity dieťaťa by sa určite nemali trestať, pretože by si mohlo myslieť, že to, čo cíti, je zlé a aj ono samo je zlé.

Snažil si sa, ako si najlepšie vedel

Deti by sme mali ľúbiť za to, kým sú, nie za to, čo dokážu. Taktiež si všímať a oceňovať ich snahu a nezameriavať sa na výsledok. Dôležité je, aby vedeli, že im veríme a vieme, že aj keď sa im niečo na prvý či druhý pokus nepodarilo, raz to zvládnu. Podporme ich napríklad tým, že im pripomenieme situácie z minulosti, ktoré im taktiež nevyšli na prvýkrát.

Nevzdal si to a dokázal si to úplne sám

Po každom úspechu treba dieťa pochváliť za jeho snahu. V žiadnom prípade ho neignorovať a nebrať ako samozrejmosť. Tým ho naučíme, aby sa ani nabudúce nevzdával a pracoval na tom, čo chce dosiahnuť. Zároveň podporíme jeho sebavedomie, dôveru v seba, čo je preňho hlavný odrazový mostík k samostatnosti a životným úspechom. Tam, kde sa snaha detí cení, bude práve snaha častým a opakovaným javom.

Ľúbim ťa takého, aký si

Dieťa musí mať pocit, že je doma milované za akýchkoľvek okolností. Aj keď sa nespráva podľa našich predstáv. Nikdy by nemalo pochybovať o našej láske. Keď mu neposkytneme náručie, kritizujeme ho či ignorujeme, vtedy cíti zbytočný stres a prepadajú ho myšlienky, že ho neľúbime. A tieto emócie si môže prevziať i do budúcnosti a zbytočne si tým komplikovať vzťahy.

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: mother.ly

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia