Mamy ju milujú, psychológovia kritizujú! Poznáte VIANOČNÚ HRU Elf on the Shelf?

Zdroj:Instagram  _jane_laur
Zdroj: Instagram _jane_laur
2023-11-29 11:00:00 |

Adventný kalendár, mikulášske balíky, vianočné fotenie a stále málo? Mamička na sociálnych sieťach žijú novým hitom - každý večer pripravujú doma vylomininy v mene vianočného škriatka, ktorý sleduje, ako sa správajú deti v domácnosti.

Sociálne siete sú zvláštny svet, ktorý nám, bežným matkám rád pripomenie, že je jedno, čo všetko pre rodinu robíme. Dá sa skrátka viac. Preto sa k súťaži o najkrajší stromček a najväčší adventný veniec pridala ďalšia: ako čo najlepšie zabaviť počas adventu deti.

Jednou z možností, ako tráviť čas, kým deti po večeroch spia, je okrem vypekania medovníkov aj vianočná hra Elf on the Shelf alebo Eruvér. Stačí si dať do vyhľadávača hastag s týmito dvoma názvami a prepadnete do sveta absolútneho vianočného vytrženia.

Vianočná tradícia alebo ďalšia komercia?

O čo presne ide? Elf on the Shelf nie je v skutočnosti žiadna tradícia, ale knižka z roku 2005 od autorky Carol Aebersold, ktorá hovorí o škriatkovi obývajúcom domácnosť od Dňa vďakyvzdania do Štedrého večera. Škriatok má za úlohu kontrolovať, či sú deti poslušné, a potom o všetkom, čo videl, porozpráva Santa Clausovi. Samozrejme, škriatok nie je v domácnosti len tak.

Platí pravidlo, že sa ho žiadne dieťa nesmie dotknúť, ale smie mu hocičo prezradiť či posťažovať sa. Cieľom hry má byť to, aby sa deti učili byť lepšie, vnímavejšie a láskavejšie. Škriatok je vlastne iba taká pomôcka, ktorá im má tieto dobré vlastnosti pripomínať.

Škriatok v domácnosti nesmie leňošiť. Cez deň spí, ale v noci môže stvárať rôzne nezbednosti. Aké, to už záleží na rodičoch. Na sociálnych sieťach však pod hastagom Elf on the shelf nájdete tisíce nápadov. Stačí vám doma figúrka škriatka (no za drahé peniaze sa dá kúpiť aj originál) a môžete sa blázniť.

Škriatok môže robiť rôzne žarty, napríklad prevrátiť všetky fotky a obrazy naopak, rozsypať múku, poschovávať veci a podobne. Môže však aj priniesť malý darček či sladkosť.

Aby komerčná stránka Vianoc dostála svojej povesti, ku škriatkovi patrí aj celá výbavička, napríklad malé drevené dvere, ktoré nalepíte na stenu, a ktorými škriatok “príde” do vašej domácnosti. Samozrejme, zakúpiť môžete rovno dve knihy o dobrodružstvách malého vianočného škriatka.

Hra, ktorá údajne škodí

Ani táto “tradícia” sa nezaobišla bez veľkej kritiky. Viacerí psychológovia sa pýtali, či je v poriadku, aby sa deti učili, že ich doma môže špehovať škriatok, a nahliadať do súkromia rodiny. Rovnako kritizujú aj umelú motiváciu deti poslúchať, aby škriatok neprišiel za Santa Clausom žalovať, že sú neposlušné.

A keďže tradícia s Elf on the shelf sa pre svoj humorný rozmer rýchlo ujala na školách, kritika neobišla ani tie. Podľa psychológov sa totiž deti, ktoré doma neslávia Vianoce či ich rodiny neuznávajú Santa Clausa, môžu cítiť vylúčené z triednej komunity.

Pokiaľ chcete túto vianočnú hru vyskúšať, zadovážte si teda figúrku škriatka, ktorú momentálne zoženiete kdekoľvek, a vymyslite aspoň 24 zábavných aktivít. Počíta sa všetko, pri čom sa deti zasmejú.

Napriek všetkému si rodičia, ktorí túto tradíciu doma vyskúšali, hru pochvaľujú. Deti sa tešia na to, čo škriatok vymyslí a niektoré vraj idú aj skôr spať, len aby už videli ďalší vtip. A to je pre každého rodiča veľká motivácia.

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia