Nie angličtina či matematika! KREATIVITA je zručnosťou budúcnosti: Naučte deti, ako ju v sebe objaviť a rozvíjať

Ilustračné foto
Ilustračné foto Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-08 12:00:00 |

Predstavivosť, tvorivé myslenie, schopnosť nachádzať netradičné a zaujímavé riešenia, umelecké cítenie - kreativita je dar, ktorý pomôže vášmu dieťaťu uplatniť sa dobre na trhu práce, no prinesie mu aj veľa radosti a možností v osobnom živote.

Hoci je kreativita do istej miery vrodená, neznamená to, že ju u dieťaťa neviete rozvíjať a že sa jej nedá pomôcť rásť. Stačí nastaviť niekoľko vecí inak, než sme zvyknutí, a sami uvidíte, ako sa mení myslenie vášho dieťaťa.

Vypnite podmaz

Stále zapnutá televízia, rádio, hudba, podcasty cestou autom a večne mobil v ruke sú len niektoré pravidelné “podmazy”, ktoré nás oberajú o priestor na myšlienky. Tak ako o nevyhnutný pokoj pre vnímanie oberáme seba, robíme to isté aj deťom.

Nie vždy chceme presedieť celý deň v tichu, ale základom kreativity je naučiť sa dopriať si okienka v každom dni, kedy necháme mozog odpočívať. Len v takom prípade bude mať priestor spracúvať podnety z celého dňa a naučí sa namiesto rozptylu viac sústrediť a pracovať. Práve neustály zvukový a zrakový podmaz oberá deti o priestor ísť v kreatívnej činnosti viac do hĺbky a prežívať intenzívnu nerušivú aktivitu, ktorú kreativita potrebuje.

Nuda je najlepší priateľ tvorivosti

V snahe čo najviac rozvíjať svoje deti a plniť im každý malý aj veľký sen im niekedy nechtiac upierame právo na objavovanie, hranie, vlastnú fantáziu a zážitky, ktoré sa odohrávajú predovšetkým v ich hlave. Pritom práve to je základný predpoklad rozvoja kreativity v detstve. Neustále preťaženie krúžkami cez týždeň sa strieda s víkendami plnými aquaparkov, kina, výletov, cestovania a ďalších skvelých vecí.

Mozog však potrebuje aj prestávku, aby mohol aktivity vstrebať a zároveň tvoriť svoj vlastný svet. Nebojme sa dopriať deťom častejšie víkend bez vopred dokonale naplánovaného programu a aktivít, no aj bez barličiek ako nekonečný maratón rozprávok v televízii. Upršané novembrové dni sú na to ako stvorené.

Menej kreatívnych pomôcok

Obchody sa nám snažia nahovoriť, že deti rozvoj tvorivosti potrebujú špeciálne pastelky, najmodernejšie grafické tablety, knihy o skladaní origami či kufríky s trblietkami a nálepkami. Pravdou je, že kreativita potrebuje opak.

V skutočnosti to, čo detskej tvorivosti prospieva najviac, je nedostatok materiálu na vytváranie, ktorý ho núti uvažovať, ako môže prerobiť či využiť predmety, ktoré už má doma. Kreativita sa nedá kúpiť ani zaplatiť, ale môžete ušetriť čas a peniaze a nechať dieťa objavovať, ako premeniť starú deku na stan či škrupinky z orechov na malé hračky.

Pozor na dokonalosť

Vianoce, Veľká noc či oslava detských narodenín nás vždy lákajú otvoriť Pinterest a vytvoriť doma čaro dokonalých sviatkov. Vzdať sa bieleho vianočného stromčeka a perfektných medovníkov v prospech tvorivosti môže byť nepríjemné. Nič viac však pre dieťa nemôžete spraviť.

Nechajte ho premieňať domácnosť, výzdobu či darčeky podľa seba, no predovšetkým pripravovať výzdobu a dekorácie na potešenie svojich najbližších. Sviatky sa v rodinnom kruhu spájajú s pozitívnou atmosférou a u dieťaťa sa tak upevňuje radosť z tvorivej činnosti a učí sa tiež, že kreativita môže byť darom pre okolie.

Pohyb a čerstvý vzduch pomáhajú nápadom

Naučte sa dieťa pracovať s vlastnou tvorivosťou. Nie vždy sa nám darí byť celý deň produktívny a sršať nápadmi. Je potrebné striedať činnosti a popri tvorení si dopriať čerstvý vzduch, prechádzky, pohybové hry či šport. Ak má telo dostatok kyslíka, dokáže sa mozog lepšie sústrediť a častejšie tak príde s novými nápadmi a riešeniami.

Pohyb na čerstvom vzduchu zároveň umožňuje, aby mozog spracoval podnety a odpočinul si, čo je základný predpoklad, ak chceme dlhodobo pracovať v tvorivom prostredí. Čím skôr sa dieťa naučí pracovať so svojou kreativitou a podnecovať ju, tým lepšie výsledky v budúcnosti dosiahne.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia