Umelá maternica: Šanca pre všetky deti, aj tie najohrozenejšie

Umelá maternica: Šanca pre
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-07-11 20:00:00 |

Vedci z Barcelony sa pokúšajú „oklamať prírodu“ vytvorením umelej maternice pre extrémne predčasne narodené deti. Prvé testy na zvieratách udržali plody pri živote 12 dní.

V nedávnej minulosti umieralo osem z desiatich extrémne predčasne narodených detí. Ak nezomreli, trpeli po celý život malformáciami a poškodeniami. Španielski vedci vytvorili prototyp umelej placenty, ktorá tvorí ochranné prostredie s priesvitnou nádobou vyrobenou z biokompatibilného materiálu. Vnútri nej sa môžu pľúca, črevá a mozog plodu ďalej vyvíjať. Placenta je napojená na systém cirkulácie plodovej vody, ktorý udržuje plod izolovaný od vonkajších podnetov, ale prístupný pre ultrazvukové kontroly a monitorovanie.

Za extrémne nedonosené deti s vysokým rizikom smrti alebo invalidity považujú vedci deti narodené po šiestich mesiacoch a skôr. Ako uvádzajú Novinky.cz, najnovšie údaje Svetovej zdravotníckej organizácie ukazujú, že v roku 2019 zomrelo na celom svete asi 900-tisíc takýchto detí. 

„Snažíme sa vyvinúť systém, ktorý nám umožní udržať plod mimo tela matky, ale stále v stave plodu: keď pokračuje v dýchaní pupočnou šnúrou a môžeme ho kŕmiť pupočnou šnúrou, pričom žije obklopený tekutinou pri konštantnej teplote,“ povedal vedúci projektu Eduard Gratacos. Jeho tím vykonal predklinické štúdie s jahňatami, kde dosiahli 12-dňové prežitie plodu, plánujú vykonať test aj na ošípaných, kým navrhnú po niekoľkých rokoch pokus na ľuďoch.

 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: Novinky.cz

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia