Plienkový detektív: Všetko o problémoch s plienkami

Plienkový detektív: Všetko o
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-02-05 01:00:43 |

V oblasti plienok sa môže vyskytnúť naozaj všeličo a my vám ponúkame návod, ako možno zistiť, čo sa vlastne so zadočkom vášho pokladu deje.

Detský zadoček je veľmi citlivý a problémom s ním sa vyhne len málokto. Ani látkové plienky, ktoré sú ekologickejšie a citlivejšie nie sú zárukou toho, že sa vášmu bábätku vyhnú zapareniny či podráždenie tejto časti tela. Rodičia často tápu, čo konkrétne ich drobčeka trápi a ako mu pomôcť. Tento návod by vám mohol aspoň čiastočne napovedať:

Alergiačervený kruh okolo konečníka môže signalizovať, že v tráviacom systéme dieťaťa sa ocitlo niečo, čo mu robí problém (mlieko, vaječný bielok, citrusy a pšenica sú najčastejšou príčinou takejto alergie). Vylúčte zo stravy novú potravinu a pozorujte, či problém ustúpi. Ak dieťa dostáva len materské mlieko, príčinou môže byť nejaký alergén v strave mamičky, hoci jej žiadny problém nerobí.

Kontaktná dermatitída – koža je červená, podráždená, citlivá, môže byť mierne opuchnutá, fľaky sa objavujú v tých oblastiach pokožky, ktoré sú v priamom kontakte s plienkou (pás a horná časť stehien) alebo sú vystavené dlhšiemu pôsobeniu moču a stolice (genitálie, okolie konečníka). Nie sú pri tom prítomné žiadne veľké vyrážky alebo infekcia.

Seboroická dermatitída – okraje tejto trochu mastnej vyrážky so šupinkami sú ostro ohraničené, vyskytujú sa v oblasti záhybov slabín, genitálií a podbrušia. Ak sa stav zhorší, vyžaduje lokálnu liečbu masťou s 0,5 až 1-percentným obsahom kortikoidov.

Kandidóza – je mykotická infekcia, ktorá sa prejaví červeno-ružovými fľakmi kože, ktoré majú ostré okraje, ale s menšími satelitnými ložiskami v okolí. Nereaguje na bežné opatrenia proti plienkovej dermatitíde. Vyžaduje fungicídnu masť a dlhšiu liečbu.

Intertrigo – je čistá, neinfikovaná zaparenina kožných záhybov (najčastejšie v slabinách a ryhe zadočka). Koža je červená, citlivá a môže byť mierne zdurená. Ak sa do zapareniny dostane moč, miesto kontaktu bolí a dieťa silno plače. Žiadne fungicídy, žiadne kortikoidy, žiadny púder! Radšej čistá voda a čistý vzduch. Pomáha aj detská pasta s rybím olejom.

Impetigo – je kožná vyrážka veľkosti menších mincí (ložísk môže byť aj niekoľko). Najčastejšie sa vyskytuje priamo na zadku a spoznáte ju podľa medovo-žltej chrasty. Spôsobuje ju bakteriálna infekcia (streptokoky alebo stafylokoky). Vyžaduje liečbu antibiotikami (lokálne krémom, niekedy aj tabletkami), takže bezodkladne vyhľadajte pomoc pediatra.

Rady sú z knihy Dieťa - základný návod na prežitie, ktorej autorom je MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia