Vedci vynašli novú vakcínu proti RSV vírusu

RSV vírus
RSV vírus
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-11-08 08:00:00 |

Respiračný synciálny vírus má na svedomí zápaly priedušiek a pľúc. Ohrozuje hlavne dojčatá a deti do piatich rokov.

Čo je respiračný synciálny vírus (RSV)?

Vírus spôsobuje závažné ochorenia dýchacieho systému a ohrozuje predovšetkým dojčatá do siedmych mesiacov veku a malé deti do piatich rokov. RSV má na svedomí zápaly malých priedušiek, zápaly pľúc a riziko vzniku astmy.

 

Alarmujúce štatistiky

Štatistiky hovoria, že vo svetovom meradle RSV je zodpovedný za 7 % úmrtí detí vo veku od jedného mesiaca do jedného roka. Zdravotný stav viac ako 50 % detských pacientov si vyžaduje hospitalizáciu.

Oveľa viac sú ohrození rizikoví novorodenci – predčasne narodené deti, deti s vrodenou srdcovou chybou alebo chronickým pľúcnym ochorením.

 

Vývoj novej vakcíny

“Pred mnohými závažnými chorobami deti v súčasnosti chránia očkovania. Účinná vakcína proti RSV infekcii doteraz chýbala”, hovorí riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby v USA Anthony S. Fauci, M. D.

Vedci zistili, že F glykoproteín neutralizuje ľudské protilátky proti vírusu RSV. Keď sa organizmus infikuje RSV vírusom, imunitný systém produkuje protilátky proti obidvom formám F glykoproteínu: pred splynutím vírusu s bunkou aj po splynutí. Forma F glykoproteínu aktívna pred splynutím má silnejšie neutralizačné účinky.

Vakcína je vyvinutá tak, aby aktivovala protilátky, ktoré ničia F glykoproteín pred splynutím vírusu s bunkou. Hladiny protilátok, ktoré reagujú na F glykoproteín sú 10 krát vyššie ako u vakcín, ktoré bojovali s F glykoproteínom po splynutí vírusu s bunkou.

Momentálne je vo fáze testovania.

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: www.sciencedaily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia