Očkovanie proti žltačke typu A nie je povinné

očkovanie
Očkovanie detí
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 10:43:39 |

Chorobou špinavých rúk sa najčastejšie nakazia škôlkari a mladší školáci, ktorí ešte nemajú vybudované hygienické návyky. Lekári odporúčajú dať pred nástupom do kolektívu dieťa zaočkovať.

Ako sa žltačka typu A šíri?

K nákaze dieťaťa môže dôjsť viacerými spôsobmi:

  • Kontaktom s chorou osobou. Stačí, že dieťa chytí za ruku svojho infikovaného kamaráta.
  • Kontaktom so znečistenými predmetmi . V škôlkach sa deti hrajú so spoločnými hračkami, ktoré môžu byť zdrojom nákazy.
  • Použitím  školských záchodov. Malé deti si občas zabudnú po použití toalety umyť ruky.
  • Konzumáciou kontaminovaných potravín alebo vody. Ak sa dieťa napije z toho istého pohára ako nakazený spolužiak, infekcia sa prenesie do jeho organizmu.

Vírus je veľmi odolný.

 

Aké sú príznaky choroby?

Prejavuje sa teplotami alebo horúčkami, zažltnutím kože, nechutenstvom, zvracaním, stmavnutím moču a svetlou stolicou. Deti ju zvládajú oveľa lepšie ako dospelí. Nemusia sa u nich vôbec prejaviť typické príznaky, môžu byť len viac unavené. Navonok zdravo vyzerajúce dieťa môže bojovať s ochorením.

Rodič ešte nemusí vedieť, že jeho dieťa je choré, ale infekciu už prenáša. Druhé deti v kolektíve môže nakaziť týždeň až dva pred objavením príznakov.

 

Môžete dať dieťa zaočkovať

Očkovanie proti hepatitíde (žltačke) typu A nie je na Slovensku povinné. Pediatri však odporúčajú dať deti zaočkovať pred nástupom do kolektívu. Na vytvorenie imunity sú potrebné dve dávky. Odporúčaný interval medzi prvou a druhou injekciou je 6 až 12 mesiacov. Vakcína je plne hradená rodičmi, niektoré poisťovne však poskytujú určitý doplatok ako bonus.

 

Reakcie po očkovaní

Po očkovaní môžete u dieťaťa pozorovať opuch a začervenanie v mieste vpichu. Môže byť viac unavené, možno sa bude sťažovať na bolesti hlavy. Nežiaduce reakcie by mali do niekoľkých dní vymiznúť.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia