Dbajte na bezpečnosť detí v digitálnom svete

Dbajte na bezpečnosť detí
Ilustračné foto
2014-11-08 21:01:00 |

Na pultoch kníhkupectiev sa v týchto dňoch objavila kniha pre deti OVCE.sk s podtitulom Za siedmimi vyšpúlenými perami a siedmimi lajkmi. Dajte jej šancu.

Dnešné deti sa s internetom zoznamujú veľmi skoro, často už trojroční drobci bez problémov hrajú na počítači prvé hry a taký prvák či druhák na základnej škole vás pokojne prekvapí takými výrazmi, o ktorých ste dovtedy ani netušili. Ak máte doma malého počítačového maniaka, kniha sa môže stať vo vašej domácnosti naozaj dobrým pomocníkom.

Nová kniha je pokračovaním úspešného animovaného seriálu OVCE.sk, ktorý chráni deti pred nástrahami internetu, mobilov, nových technológií a šíri slovenské kultúrne dedičstvo. Tento týždeň ju uviedli do života aj za účasti autora Mira Drobného.

Knižka  OVCE.sk 02 sa venuje problematike reputácie na internete, zdieľaniu a zneužívaniu fotografií na sociálnych sieťach a jeden z príbehov je aj priamym apelom na rodičov a starých rodičov. Tí si často neuvedomujú, že práve fotografie detí v domácom prostredí sú vyhľadávaným artiklom rôznych sexuálnych predátorov. Kniha vystríha deti pred tým, že nie všetci internetoví priatelia sú nevyhnutne aj skutočnými kamarátmi. Ukazuje deťom ako ľahko je možné zneužiť osobné údaje ň, fotografie a videá. Bonusom je priložené DVD a pexeso. Na DVD sú tri animované rozprávky seriálu OVCE.sk: so slovenskými titulkami, posunkovým jazykom, audiokomentárom pre nevidiacich a slabozrakých, titulkami v češtine, maďarčine, poľštine, nemčine, angličtine, francúzštine, španielčine a taliančine.
 

 OVCE.sk je slovenský animovaný seriál, ktorý zobrazuje príbehy o bačovi, valachovi a naivných ovečkách, na ktorých číhajú nebezpečenstvá vo svete médií a obzvlášť internetu. Seriál bol vyrobený v roku 2009. Režíroval ho Jaroslav Baran. Na seriál nadviazala v roku 2013 knižka OVCE.sk, ktorá má dnes na svojom konte skoro dve desiatky rôznych ocenení.

Knihu napísal Miro Drobný, ktorý je aj autorom prvej knihy Deti v sieti a príručky NEHEJTUJ.sk a scenáristom seriálu OVCE.sk. Ilustrácie má na svedomí Jaro Baran, ktorý má na svojom konte päť celovečerných animovaných filmov.     

„Tak, ako sa dá internet používať na dobré veci, môže byť aj zneužitý. Internet má svoj život a mali by sme deťom pomôcť,  ako sa na ňom správať a ako sa tam možno chrániť. Nejde o to zakazovať  ho dieťaťu, ale byť na pozore,“ hovorí psychologička z Detskej linky istoty Miriama Somorovská. „Máme skúsenosti s tým, že nám na linku volajú deti, ktoré trápi, aký obraz o nich na internete šíria ich kamaráti. Je to špecifický fenomén dnešnej doby, ktorý sa odohráva na internete. Keďže deti na ňom trávia oveľa viac času, je dôležité, aby vedeli, ako sa tam majú správať. Ako sa chrániť sa predchádzať rizikovým situáciám. Vedomie, že mnoho informácií, ktoré sa na internete zverejnia, môže byť zneužitých, učí deti opatrnosti v online komunikácii,“ dodáva.

Prečo sa téme bezpečného používania moderných komunikačných prostriedkov treba venovať ako komplexnému problému v rámci celej rodiny vysvetľuje autor knihy Miro Drobný: „Dnes tu máme novú generáciu detí, ktoré v 2-3 rokoch používajú tablety a hrajú sa na mobilných telefónoch, v 6-tich rokoch sa pripoja na sociálnu sieť, v 9-tich už vytvárajú vlastný blog sa v 12-tich vymýšľajú, ako sa dá na internete zarobiť. Rodičia pochopili, že chrániť a vzdelávať svoje deti aj v tejto oblasti teda musia už od predškolského veku a pokračovať v tom až dovtedy, kým sa to neotočí a deti nezačnú vzdelávať ich. Nie všetci totiž dokážeme držať krok s neustále napredujúcimi technológiami.“


Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia