Neviete čo s dlhými večermi? Poradíme vám

Neviete čo s dlhými
Ilustračné foto
Zdroj: manduca, facebook
2013-11-19 01:52:40 |

Dni sa skracujú a večery sú čím ďalej tým dlhšie, preto je potrebné pripraviť sa na malých unudených všetečníkov. Po desiatom kole pexesa či Človeče nehnevaj sa budú k.o nielen oni, ale aj vy. Ponúkame vám zopár jednoduchých tipov ako sa príjemne zabaviť.

Krajiny a mesiac

K hre stačí baterka a laserové ukazovadlo. Dospelý s dieťaťom si ľahne na posteľ alebo na zem v tmavej miestnosti. Otec či mama nasmeruje svetlo z baterky na plafón a robí ním veľké kruhy. Úlohou dieťatka je krúžiť s laserovým ukazovadlom okolo svetelného kruhu – zemegule. Okrem zábavy si tak cibrí jemnú motoriku.

 

Kufrík pokladov

Na prechádzkach sa dajú nájsť kadejaké zaujímavé veci, napríklad pekné kamienky, listy, netradične tvarované paličky alebo ulity od slimákov. Ak ich zoberiete domov a poukladáte do krabice vlastnoručne ozdobenej obrázkami, flitrami či inými doplnkami, môžete si ich podvečer pritúlení k sebe pozerať a preberať, čím si sprítomníte spoločné výlety.

 

Vyrobte si búdku pre vtáky

Deti milujú pozorovanie vtáčikov. Pohľad na malých operencov im môžu rodičia dopriať veľmi jednoducho. Stačí do umelohmotnej fľaše z minerálky, mlieka či oleja vyrezať v spodnej časti okienko, okolo hrdla omotať motúzik alebo drôtik a pripevniť za okno. Do fľaše stačí nasypať vtáčí zob alebo omrvinky a môžete sa kochať. Hru možno využiť aj na vzdelávanie a listovať si pri pozorovaní knižku o vtákoch.

 

Snehové radovánky

Zima nemusí automaticky znamenať koniec vychádzok. Naopak, keď napadne sneh, deťom nemôžete dopriať väčšiu radosť ako je sánkovanie, guľovanie či stavanie snehuliakov, hradov alebo aj celých miest. Pokojne sa do toho pustite aj podvečer. Vyváľaní v snehu zaspia v teplej posteli ako v bavlnke a ešte tým aj utužíte ich zdravie.

 

 Jedlo ako umenie

K tejto spoločnej aktivite budete potrebovať zopár kúskov ovocia a zeleniny. Ak máte chuť trochu zhrešiť, pripravte si aj zopár sušienok a cukríkov. Dá sa však použiť tiež syr, chlieb, pečivo. Možnosti sú neobmedzené. Potraviny stačí netradične pokrájať a môžete sa pustiť do vytvárania rôznych obrázkov na tanieri. Každé dieťa poteší pohľad na zeleninového či ovocného klauna, vlak alebo roztomilé zvieratko. Fantázii sa medze nekladú. Očami môžu byť olivy, kolesami okrúhle sušienky, oknami plátky syra a podobne.

 

Obývačkové kempovanie

V srdci každého malého nezbedníka drieme dobrodruh. Dlhé večery sú ideálne na kempovanie v obývačke. Stačí prehodiť cez stoličky alebo iné vhodné kusy nábytku nejaké deky a plachty, nasťahovať dovnútra spacie vaky a vankúše a nezabudnúť na baterku. Ostatné veci doplňte podľa toho, čo vaše deti obľubujú. Niektoré chcú počúvať strašidelné príbehy, iné si urobia v provizórnom stane piknik alebo budú chcieť hrať nejakú spoločenskú hru. A aj keď sa to dospelákom nezdá veľmi pohodlné, stráviť noc v obývačkovom stane je veľmi zábavné.

 

Pozorovanie oblohy

Sledovať podvečernú či nočnú oblohu, aj keď iba spoza okna, je veľmi zaujímavé. Deti sa rady učia nové veci. Stačí sa trochu pripraviť, naštudovať súhvezdia, zopár faktov o mesiaci či niektorých prírodných úkazoch a o príjemný večer máte postarané. Ak sa po oblohe prevaľujú aj mraky, stačí sa na ne zadívať a porozprávať sa o tom, komu čo pripomínajú.

 

Tancom k dobrej nálade

K tomu, aby ste svoje dieťa rozveselili niekedy vôbec netreba veľa. Stačí pustiť veselú hudbu a zatancovať si spolu. Aby bolo tancovanie ešte zaujímavejšie, skúste vymyslieť nejaké smiešne pohyby, ktoré bude po vás opakovať. Môžete si tiež roly vymeniť a nechajte tanečné kreácie vymýšľať svoje ratolesti.


Foto: archív
Zdroj: az, babyceter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia