Vyrobte si s deťmi svetlonosa

Halloween a tekvice
Halloween a tekvice
Zdroj: photl.com
2013-10-31 16:48:00 |

Keď sa povie Halloween, mnohí sa pohoršujú nad tým, že je to komerčný importovaný sviatok z Ameriky. Pre deti je to však skvelá zábava. Svietiaci „tekvičiaci“ im vyčarujú úsmev.

Z histórie sviatku

Halloweenske zvyky pochádzajú z keltskej kultúry a svoj pôvod majú v Írsku. 31. október bol posledným dňom pohanského roka. Kelti slávili sviatok Samhain. Obliekli si na seba strašidelné oblečenie, aby vyzerali ako duchovia a démoni. Tancovali, rozprávali príbehy a predpovedali budúcnosť. Kostýmy mali vystrašiť zlých démonov a odohnať ich čo najďalej.

Kelti verili, že v túto noc ich navštívia ich zosnulí príbuzní. Ľudia vydlabávali repy, ktoré slúžili ako lampáše. Takto dušiam svojich blízkych posvietili na cestu.

Až vďaka pápežovi Bonifácovi IV. sa stal aj kresťanským sviatkom všetkých svätých. Prvý krát sa slávil v Ríme v roku 609, keď pápež Bonifác IV. prebral od cisára Fokasa pohanský chrám všetkých bohov Pantheon a zasvätil ho Panne Márii a svätým mučeníkom.

 

Zvyky a tradície vo svete

Americké deti chodia v maskách od domu k domu a koledujú. Klasickou výzdobou v záhradách sú obrovské vyrezávané tekvice, ktoré sú umiestnené pred vchodom do domu.

Íri pečú v tento sviatok ovocný koláč. Do cesta skrývajú prstene a iné drobnosti. Podľa tradície ten, kto si nájde v koláči prsteň, tak do roka stretne pravú lásku.

V sudenom Rakúsku počas noci všetkých svätých ľudia naservírujú na stôl chlieb, vodu a rozsvietia lampu. Dary sú pripravené pre mŕtve duše.

 

Vyrobte si spolu s deťmi tekvičiakov

Záhrady aj tržnice sú v jeseni priam zaplavené rôznymi druhmi tekvíc. Na výrobu tekvičiakov môžete použiť malé ozdobné tekvičky. Pripravte si fixky, malé gombičky, farebný papier, lepidlo a nožnice. Nechajte svoje ratolesti kreatívne tvoriť. Väčšie deti tekvicových panáčikov dokážu vytvoriť aj samé, tým menším pomôžte. Môžete sa prípadne stretnúť s kamarátmi a ich deťmi a nechať deti súťažiť. Kto vytvorí najkrajšieho tekvičiaka, dostane sladkú odmenu.

 

Ako vyčarovať svetlonosa

Na svetlonosa použite veľkú tekvicu. Odrežte jej vrch, ktorý poslúži ako čiapka. Lyžicou vydlabte mäkké vnútro s jadierkami.

Na tekvicu si fixkou nakreslite oči, nos a ústa, ktoré potom vyrežete nožom. Do vnútra vložte horiaci kahanček a na vrch položte vopred odrezanú čiapku. Strašidlo je hotové. Po zotmení ho môžete umiestniť do záhrady alebo na balkón. Pri výrobe svetlonosa deti zabavíte a po jeho rozsvietení sa na detskej tváričke určite objaví úsmev.

 

Fotogaléria


Foto:photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia