Ako zatrasie zmena času s detským režimom?

Zmena času
Zmena času
Zdroj: photl.com
2013-10-26 16:40:00 |

Dnes sa zmení letný čas na zimný. V noci sa ručička hodín posúva z tretej hodiny na druhú. Môže to narušiť režim detí. Ako im pomôcť adaptovať sa na zmenu?

Dôležitý je režim

Každá mamička sa odmalička snaží dieťatku zaviesť režim dňa. Deti potrebujú určitú štruktúru dňa, pomáha im to nastaviť si svoje biologické hodiny. Dodržiavanie času na papanie, pobyt vonku, hry, popoludňajší spánok, večerné kúpanie a ukladanie do postieľky má svoj význam.

 

Zmena času narúša biologické hodiny

Opäť je tu jeseň, keď sa musíme popasovať so zmenou času. Posun času narúša zaužívané pravidlá. Aj malé vybočenie môže vyvolať u dieťaťa negatívne reakcie. Kým si detský organizmus zvykne na zmenu času, môže to potrvať aj týždeň.

 

Deti do troch rokov

Novorodenec ešte nemá vybudovaný režim spánku a bdenia, preto ručička hodiniek posunutá o hodinu, naňho nevplýva.

Dojča vníma deň na základe určitých rituálov. Keď počuje mamu štrkotať v kuchyni, vie, že čoskoro bude papať. Večerné kúpanie v ňom navodzuje pocit, že sa blíži čas spánku. Pri zmene času rituály nemeňte, ale snažte sa ich posúvať o pár minút. V lete sa dieťatko kúpalo o pol siedmej a ukladalo o siedmej. Po zmene na zimný čas bude unavené skôr. Ak ho budete ukladať o siedmej, podľa starého času jeho biologické hodiny budú tikať už osem hodín. Začnite ho kúpať dostatočne skoro. To isté platí v prípade popoludňajšieho spánku.

Batoľatá sú už oveľa viac aktívnejšie. Ak doteraz ráno vstávali o šiestej, možno si s nimi privstanete o piatej, kým si nezvyknú na nový čas. Snažte sa s nimi po zmene času tráviť čo najviac času vonku. Pohyb a čerstvý vzduch ich rýchlejšie unaví, budú lepšie spať, a možno sa ráno nezobudia o celú hodinu skôr.

 

Škôlkari a školáci

U škôlkarov a školákov je zmena času trochu tvrdší oriešok. Ale aj ten sa dá rozlúsknuť. S ranným vstávaním problém mať nebudete, deti vstanú vo zvyčajnom biologickom čase, teda o hodinu skôr.

Horšie to bude s večerným ukladaním. Keď sa ručička posunie dozadu, deti budú unavené už v čase, keď ste boli zvyknutí večerať.

Snažte sa ich vyzdvihnúť zo škôlky skôr, aspoň prvé dva týždne po prechode na zimný čas. Večeru pripravte tiež v predstihu.

Prvý deň ich uložte o pol hodinu skôr, kým ešte nie sú príliš unavené. Platí totiž zásada: čím unavenejšie je dieťa, tým dlhšie mu trvá, kým zaspí. Zostaňte s nimi v izbe, prečítajte im rozprávku, porozprávajte sa o zážitkoch dňa alebo im pustite upokojujúcu hudbu. Snažte sa pokojnými aktivitami pripraviť dieťa na spánok. Do týždňa sa vám určite podarí zosúladiť nový zimný čas s ich biologickými hodinami.

 

Hlavne pevné nervy

Vaše dieťa možno bude prvé dni nervóznejšie, plačlivejšie, tí väčší budú večer viac vymýšľať. Obrňte sa veľkou dávkou trpezlivosti, nekričte na deti, ale snažte sa im pomôcť bojovať so zmenou času.


Foto: photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia