Deti majú stres, dokonca ho prežívajú horšie ako dospelí!

Deti majú stres, dokonca
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2016-09-24 14:30:14 |

Väčšina dospelákov si myslí, že detstvo je doba bezstarostnosti. Mnohé štúdie však potvrdili, že opak je pravdou. Vedeli ste, že nástup do školy patrí k najstresovejším momentom v živote dieťaťa?

Väčšina dospelákov si myslí, že detstvo je doba bezstarostnosti. Opak je však pravdou – mnohé štúdie potvrdili, že deti zažívajú stres a dokonca na nich vplýva horšie ako na dospelých. A práve nástup do školy je podľa americkej detskej zdravotnej nadácie Nemours jednou z najvýraznejších stresových situácií vôbec. Ako udáva, najstresujúcejšie pre ne sú problémy v rodine, po nich nasleduje škola, vzťahy s rovesníkmi, no tiež nedostatok času na relaxáciu a voľný čas. Aj pozitívne udalosti môžu na deti vplývať negatívne – dokážu sa stresovať napríklad pre oslavu narodenín, samostatnou kapitolou je tiežj narodenie súrodenca.

Prvé dni v školách už deti majú za sebou a teraz sa začína pomaly ukazovať, ako sa "chytili". Ako im to celé uľahčiť?

„Na rozdiel od dospelých, ktorí vedia so svojimi pocitmi pracovať, môžu deti príznaky stresu zaskočiť. Ukážte im, že sa nemajú prečo hanbiť, ak potrebujú odbúrať nahromadený stres napríklad plačom. Pozitívne ich motivujte a buďte im dobrým príkladom. Nezabudnite si naplánovať čas na spoločné aktivity, ale nezabudnite aj na ich individuálne potreby – napríklad čas na hru s kamarátmi,“ radí psychologička Mgr. Silvia Langermann, Ltc..

Nechajme deti hrať sa

Príliš veľa rodičov kladie pri nástupe do školy na deti vysoké nároky. Deťom naplánujú aj dva krúžky denne s pocitom, že robia pre budúcnosť svojich detí to najlepšie. „Každému rodičovi odporúčam, aby jeden až dva dni v týždni pre dieťa vyhradil čisto len na hru a voľný čas. Na zvyšné dni môže dieťaťu naplánovať krúžky, ideálne však také, ktoré podporujú jeho tvorivosť.“

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia