Týchto 5 vecí v tomto školskom roku nerobte

Týchto 5 vecí v
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-08 12:01:40 |

Chcete, aby sa dieťaťu v škole darilo a preto v záujme jeho napredovanie robíte všetko možné? Na tieto veci si dajte pozor, aby sa vám dobré úmysly nevypomstili.

1. Domáce úlohy

Áno, je to známa scéna. Dieťa sedí pri stole v kuchyni alebo vo svojej  izbe frustrované a nesústredné na úlohy z matematiky, slovenčiny či prírodovedy. Je až príliš jednoduché priskočiť k nemu a pomôcť mu s riešením či dokončiť ich čo najrýchlejšie. Buďme úprimní – je to tá najpohodlnejšia cesta, úlohy sú hotové raz-dva, dieťa dostane dobrú známku a všetci sme spokojní. Určite to však nie je najlepšie riešenie. Prestaňte mu v tomto školskom roku s úlohami pomáhať. Možno to nedopadne vždy na výbornú, no ratolesť určite pri konfrontácii s učiteľom dostane potrebnú lekciu zodpovednosti. Je rozdiel podať pomocnú ruku a robiť všetko za dieťa. Povzbuďte ho, naveďte na správny spôsob, no riešenie musí zostať v jeho rukách! Vy už máte školu za sebou...

2. Zápisy na krúžky a ďalšie mimoškolské činnosti

Máte doma frajera na futbal, tenis, hokej aj plávanie? Baví ho kreslenie aj cudzie jazyky a dokonca túži tiež tancovať? Super, že má nadanie na tak veľa vecí. Neznamená to však automaticky, že je potrebné všetky rozvíjať prostredníctvom krúžkov a mimoškolských aktivít. Nechcite mať z dieťaťa športovca, umelca, tanečníka aj lingvistu. Doprajte mu toľko aktivít, koľko mu ich obohatí život, no nebudú ho popri škole priveľmi zaťažovať. Je skvelé, ak má dieťa veľa záujmov, no deň sa natiahnuť nedá. Kalendár preplnený množstvom aktivít v konečnom dôsledku stresuje nielen dieťa, ale aj vás. Sústreďte sa na niekoľko činností, ktoré má váš školák najradšej.

3. Kontakt s učiteľom

V dnešnej dobe je veľmi jednoduché kontaktovať sa s učiteľmi dieťaťa a riešiť s nimi akékoľvek situácie spojené so školou. Pýtať sa takmer denne na pokroky ratolesti, jej správanie v škole, vysvetľovať prečo sa nenaučila alebo prečo si zabudla zobrať so sebou do školy zošiť na slovenčinu, ospravedlňovať jej momentálnu nesústredenosť a podobne, je úplne nevhodné. Vaše dieťa je šikovné a samostatné. Ak bude nejaký problém, učiteľ vám dá vedieť. Keď sme boli deťmi my, žiadne mobily, esemesky či e-maily neexistovali a predsa sme vyštudovali. Nechajte učiteľov robiť si svoju prácu a zamerajte sa na deti, nie na komunikáciu o nich.

4. Dobrovoľníctvo

Pomáhať dobrovoľne škole, ktorú dieťa navštevuje, je milé a je to ok. Dajte si však pozor, aby ste to s pomocou nepreháňali. Uvedomte si, že tú istú školu navštevujú desiatky alebo stovky ďalších detí, ktoré majú tiež rodičov. Určite si svoje limity a nehláste sa do každého projektu, pri ktorom sa žiada dobrovoľná práca rodičov. To, že chcete byť užitoční neznamená, že musíte byť pri všetkom. Pomôžte, koľko môžete, no necíťte sa previnilo, keď nie ste pri každej takejto akcii.

5. Porovnávanie sa s ostatnými rodičmi

Máte zlý pocit z toho, že ste sa neprihlásili za triedneho dôverníka alebo nečítate každý večer ratolesti pol hodiny knihu ako to robia rodičia jeho najlepšieho kamaráta z triedy? Nepriniesli ste na školskú besiedku koláčiky tak, ako ostatné mamy? Zabudli ste svojmu školákovi pribaliť na Deň učiteľov kyticu a ostatné deti v ten deň ráno prichádzali do školy s bukrétami? Netrápte sa tým! Dajte si pauzu a neobviňujte sa. Nemusíte byť vždy takí istí, ako ostatní rodičia a snažiť sa s nimi držať za každú cenu krok. Robíte to, čo považujete za najlepšie a ste skvelí, aj keď viete, že niekedy ste možno mohli urobiť viac alebo naopak, niečo radšej neurobiť.

Skúste sa menej snažiť o dokonalosť vo všetkých smeroch a uvidíte, že školský rok svojho dieťaťa prežijete všetci pohodlnejšie. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia