Dievčatá by sa mali hrať s Legom, nie s bábikami

Dievčatá by sa mali
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-06 12:30:44 |

Popredná anglická vedkyňa Athene Donald bije na poplach a najradšej by zakázala všetky bábiky. Bez nich by mal svet viac fyzičiek a vedkýň. Tie dnes takmer úplne chýbajú.

„Bábiky odvádzajú pozornosť  dievčat od vývoja vo vede,“ tvrdí profesorka experimentálnej fyziky. Jedinú možnosť zmeny vidí v tom, že by sa dievčatá namiesto bábik mali omnoho častejšie hrávať s Legom a stavebnicami. Vedkyňa kritizuje aj vzdelávacie inštitúcie, ktoré sa podľa nej nesnažia stierať rodové stereotypy. „Mali by sme zmeniť spôsob uvažovania o chlapcoch a dievčatách, čo je pre deti vhodné od útleho veku,“ vyzýva. Voľba hračiek hrá v tom podľa nej podstatnú úlohu.

Kým dievčatám automaticky väčšinou kupujeme bábiky, chlapci dostávajú stavebnice, Lego a rôzne kreatívne veci. „Typické dievčenské hračky môžu viesť k pasivite – napríklad česanie vlasov bábikám, zatiaľ čo chlapcom od malička ponúkame možnosť rozvoja predstavivosti a logického myslenia vďaka kreatívnym stavebniciam, Legu či rôznym skladačkám,“ poukazuje Donalds.

Vedkyňa, ktorá okrem iného prednáša aj na univerzite, je šokovaná z nízkeho záujmu dievčat o fyziku či výpočtovú techniku. Tie obvykle netvoria ani pätinu zo všetkých študentov, aj keď tým, ktoré sa odvážili tieto odbory študovať, sa výborne darí a dosahujú excelentné výsledky. Odborníčku hnevá, že kým fyziku ovládajú predovšetkým muži, ženy sa orientujú skôr na oblasti ako je psychológia a podobné nevedecké odbory. 

Dôvod nie je podľa nej v tom, že ženy by nedokázali v takých odboroch ako je fyzika alebo výpočtová technika preraziť, ale v tom, že už od najútlejšieho detstva sú konfrontované s názormi, že sú určené  najmä pre chlapcov. Nevie si predstaviť, ako by o nich mohli začať pri česaní alebo prezliekaní bábik dievčatá premýšľať. Ak by sa však hrávali s Legom a stavebnicami, donútilo by ich to logicky uvažovať a zaujímať sa o rôzne súvislosti, čo by ich priviedlo k týmto odborom.

 

Ak by ste teda chceli  mať doma svetoznámu úspešnú vedkyňu, k najbližšiemu sviatku by ste nemali hľadať bábiky či plyšáky, ale poobzerajte sa po nejakom Legu alebo inej stavebnici. Fyzika, výpočtová technika a príbuzné odbory možno čakajú práve na vašu dcéru! A bábiku skúste podsunúť synovi, možno sa vrhne na psychológiu...

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia