Fázy, ktorým sa pri výchove detí nevyhnete ani vy

Fázy, ktorým sa pri
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-12-16 08:00:23 |

Stali ste sa rodičmi a zisťujete, že život sa vám zrazu obrátil o 180 stupňov? Veríte, že o pár mesiacov to bude určite lepšie? Netešte sa, rodičovstvo je síce krásne, ale...

Snáď každý rodič vám potvrdí, že výchova detí je v podstate prechodom z jednej náročnej fázy do druhej... Keď si už budete myslieť, že to najťažšie je za vami, príde ešte náročnejšie obdobie.  Napriek tomu je to pre väčšinu ľudí to najkrajšie, čo ich v živote stretlo. Na čo je potrebné byť pripravení?

 

Fáza 1 – nedostatok spánku

Ak budete mať šťastie, bude táto fáza potrvá len dva alebo tri mesiace. Obvykle je to však šesť až sedem mesiacov, u niekoho aj viac ako rok. Raz v noci, keď si budete líhať s tým, že najneskôr o štyri hodiny vás drobček zobudí a pri pohľade na hodinky zistíte, že ste spali plných osem hodín, spanikárite. Prvou myšlienkou obvykle nie je to, že ste sa po mesiacoch konečne vyspali, ale napadne vás, že niečo nie je v poriadku a hneď skontrolujete či dieťatko dýcha, nie je príliš vrelé alebo budete hľadať iné príznaky choroby. Keď pochopíte, že všetko je v poriadku, budete dýchať úľavou. Och, odteraz to bude omnoho jednoduchšie...

Ale potom ...

prichádza Fáza 2 - mobilita

Veľmi rýchlo zistíte, že táto fáza je ešte horšia z dvoch dôvodov. Po prvé, v kuse budete musieť striehnuť, aby sa drobček neuškrtil na nejakej šnúre, neudusil sa drobným predmetom, ktorý niekde nájde, nerozbil si hlavu, nepolámal nohy či ruky. Zistíte, že treba zrušiť všetky kľúče, striehnuť na toaletu a kúpeľňu, nájsť nové miesto pre kôš na odpadky a ak je súčasťou rodiny nejaké zvieratko, treba vymyslieť strategické miesto pre misky s jeho jedlom a vodou. Vaša schopnosť dokončiť akúkoľvek robotu v domácnosti je teraz vážne ohrozená, ak nie úplne zmarená. Okrem toho si uvedomíte, že podlahy už neumývate pravidelne ako kedysi, ale skôr podľa odtieňov šedej či čiernej na kolenách alebo pančuškách drobčeka.

Táto fáza trvá asi dva roky. Aj keď budete mať pocit, že to nikdy neskončí, jedného dňa necháte otvorení dvere na kúpeľni a obsah zubnej pasty nenájdete na zemi, nikto si nebude umývať tvár v záchodovej mise a keď zabudnete vyložiť odpadkový kôš mimo dosahu, nájdete ho na tom istom mieste neprevrátený aj o dve hodiny.

Uf, Už si môžete trochu vydýchnuť. Ale potom...

prichádza Fáza 3 - rozprávanie

Každý rodič čaká na prvá slová dieťatka a často sa mu prihovára slovami: „Povedz mama!“, „Povedz tata!“ a podobne. Často si neuvedomujú, že v momente, keď drobec začne hovoriť, nikdy neprestane. Tých prvých pár skomolených slov je rozkošných, nahrávajú si ich, tešia sa z každej novej slabiky, no postupne si uvedomia, že to začína byť otravné. Najmä keď počujú celý repertoár svojho pokladu skladajúci sa zo stoviek slov v jednej hodine. A keď milé slovíčko mama prejde do spojenia typu: „Ty si tá najhoršia mama“, už to vôbec nie je roztomilé.

Táto fáza neskončí nikdy, ale rodičia to v jednom momente proste prijmú.

A potom ...

prichádza Fáza 4 – troj a štvorročné deti

Zabudnite na pocity hrôzy, ktoré ste prežívali krátko po narodení bábätka alebo keď začalo chodiť. V konečnom dôsledku to vlastne vôbec nebolo až také ťažké. Onedlho zistíte, že až táto fáza je ozajstnou skúškou trpezlivosti a budete túžiť po psychoterapii.

Otázky  „Prečo?“, „Čooo?“, „Načo?“, „Lebo čo?“ či „Prosím?“ a slovíčka "nechcem", "nebudem", ako aj ich "odvodeniny" vychrlí dieťa týždenne najmenej 387-krát denne. Po prejdení tejto fázy skončíte vyčerpaní lapajúc po dychu.... Ale rodičia sa nevzdávajú a aj keď sa cítia na pokraji zrútenia, práve v tejto fáze najčastejšie uvažujú o ďalšom potomkovi. Nakoniec to teda asi predsa nie je také zlé, ako by sa nezainteresovanému pozorovateľovi mohlo zdať...

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: huffingtonpost.com. az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia