Hodina denne pri videohrách deťom prospieva

Hodina denne pri videohrách
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-08-05 12:02:28 |

Dobrá správa pre školákov, ktorí milujú videohry. Podľa oxfordských expertov, ak to s nimi nepreháňajú, majú na nich dobrý vplyv!

Každodenné hranie videohier na počítači alebo s konzolou, nie však dlhšie ako hodinu, môže mať na dieťa malý, no pozitívny vplyv, naznačuje nová štúdia Oxfordskej univerzity. Odborníci zistili, že deti okolo 10 rokov veku, ktoré denne strávili maximálne hodinu denne pri videohrách, sú sociálne prispôsobivejšie ako tie, ktoré ich nemajú dovolené vôbec. Ak však hranie trvalo dlhšie ako tri hodiny denne, deti konštatovali nižšiu spokojnosť so svojim životom celkovo. Výsledky sú zverejnené v časopise Pediatrics.

Experimentálny psychológ Andrew Przybylski sa zameral na niekoľko konkrétnych oblastí života detí – pýtal sa ich na spokojnosť so životom, vzťahy s rovesníkmi, ochotu pomáhať ľuďom v ťažkostiach a všímal si úroveň hyperaktivity a pozornosti. Z odpovedí získaval informácie na posúdenie úrovne psychologického a sociálneho prispôsobenia detí.  

V porovnaní so všetkými ostatnými skupinami, vrátane tých detí, ktoré videohry vôbec nehrávajú, školáci s možnosťou tráviť pri nich zhruba hodinu denne, vyšli ako najspokojnejší so svojim životom a ukázala sa u nich najvyššia úroveň pozitívnych sociálnych interakcií. Majú tiež menej emocionálnych problémov a nižšiu úroveň hyperkativity.

Vďaka videohrám hovoria deti "spoločným" jazykom

„Vo výskumnom prostredí sa často polarizuje medzi tými, ktorí veria, že hry majú pozitívny vplyv a tými, podľa ktorých smerujú deti k násilným trestným činom. Táto štúdia poskytuje trochu iný pohľad,“ približuje Przybylski. Poukazuje na to, že hranie videohier umožňuje deťom hovoriť „spoločným jazykom“ a tí, ktorí ich nehrávajú, sa cítia odstrčení. Pri rozhodovaní o tom, či dieťaťu dovoliť alebo nedovoliť v súčasnom svete videohry, by preto podľa neho mali rodičia brať do úvahy aj tento aspekt. Dodáva však, že aj keď vplyv videohier na deti sa v tejto štúdii ukazuje ako štatisticky významný, pevnosť rodinných vzťahov hrá  väčšiu rolu.

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: bbc.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia