Deväť osvedčených spôsobov ockov na utíšenie bábätka

Deväť osvedčených spôsobov ockov
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-08-04 00:01:42 |

Otcovia niekedy dokážu upokojiť drobcov omnoho lepšie ako mamy. Väčšina z nich má totiž pár obľúbených fungujúcich trikov. Ktoré sú to?

Majte otvorenú myseľ. Naučiť sa, ako upokojiť vzlykajúce dieťa, je často cestou experimentovania. Niektoré práve u vás možno nezafungujú, no iné áno. Za pokus to určite stojí.

1. Hľadajte pôvod plaču

„Po prvé, snažte sa nájsť príčinu nespokojnosti bábätka,“ radí dvojnásobný otec David Templeton. Ak nezaberá nosenie na rukách, cumlík či hryzátko, dôvodom je najpravdepodobnejšie hlad, plná plienka alebo prílišné teplo či zima.  

2. Skúste malíček

Ak si nie ste istí, čo je príčinou problému, ponúknite bábätku malíček. „To je proste klasika,“ hovorí ďalší otecko Greg Lanigan. Kľúčom k úspechu je podľa neho vložiť malíček „hore nohami,“ aby ste nepoškriabali ústočká dieťaťa nechtom.

3. Ponúknite mu ukazovák

Koľko ľudí, toľko chutí. Otcovi troch ratolestí Chrisovi Harrisovi sa osvedčil zase ukazovák. Keď už nevie ako inak dvojmesačnú dcérku upokojiť, vloží do jej maličkej dlane svoj ukazovák.  „Vážne to zaberá. Neviem prečo, ale je to tak. Odskúšal som to na jej starších súrodencoch a má to na ňu rovnako dobrý vplyv,“ pochvaľuje si.

4. Dajte mu mlieko

Ak zostala úloha postrážiť drobca na vás a rozplače sa, možno je čas ponúknuť mu odsaté materské mlieko, ktoré partnerka určite pripravila alebo zarobte umelé. „Ja to praktizujem a vždy malého takto utíšim. Urobím to aj vtedy, keď viem, že ešte by teoreticky čas na jedenie mať nemal. Nerád sa však riadim všeobecnými pravidlami. Jednoducho, ak ho mlieko upokojí, asi je hladný, aj keď by vraj ešte byť nemal,“ vysvetľuje otec David Jones.

5. Hojdajte ho

Deti milujú pohyb - a kto dokáže bábätko hojdať na rukách lepšie ako otecko? Keď nezaberá kolíska, vaše ruky určite zaberú. Okrem toho, že bábätko bude cítiť vašu blízkosť, vy si zadarmo precvičíte bicepsy aj tricepsy. Buď sa s ním len tak prechádzajte alebo sa pohupujte či pomaly otáčajte.

6. Tancujte spolu

Možno je pre vaše bábätko hojdanie na rukách nudné a neutíši sa. Priviňte ho k sebe, jeho rúčky skúste položiť okolo vášho krku a jemne s ním tancujte. Vhodné je pridať k tancu aj spev. Spočiatku hlasnejší a keď sa začne upokojovať, postupne uberajte na intenzite hlasu aj tanca.

7. Pokojne sa strápňujte

Bábätkám sú smiešne grimasy a divné zvuky. Zabavte ho tým, že budete kriviť tvár a vydávať všelijaké zvuky. „Ja si napríklad dám na hlavu hocičo zbadám v izbe – vankúš, hračku, plienku, nechám to spadnúť na zem a kričím: Ach, nie, zase to spadlo. Takto sa mi podarí upútať pozornosť, malý sa obvykle začne smiať a na plač zabudne,“ radí otec Mark Blount.  

8. Nájdite vhodnú pieseň

Zvyčajne to nevyjde na prvý pokus, no hľadanie stojí za to. Hudba deti upokojuje, ale je dôležité vybrať takú, ktorá má konkrétne na vašu ratolesť vplyv. Niektorým drobcom vyhovujú detské pesničky, iným rock, pop či klasika.

9. Vyčkávajte

Bábätkovský plač dokáže človeka veľmi znervózniť. Niekedy sa však drobec jednoducho len potrebuje poriadne vyplakať a nestojí o žiadne nosenie, tancovanie či iné zabávanie. Aj keď mamičky to obvykle nerady vidia a hovoria o typicky mužskom prístupe, môžete ho vyskúšať. Ak ste si istý, že bábätko nemá bolesti, plnú plienku, nie je hladné či unavené a neutíši sa ani na rukách, položte ho na bezpečné miesto a nechajte ho pár minút plakať.  


Foto: flickr.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia