Cvičenie v tehotenstve pomáha aj bábätku

Cvičenie v tehotenstve pomáha
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-07-30 12:01:06 |

Aký je hlavný dôvod pre cvičenie v tehotenstve? Vhodný pohyb je dobrý nielen pre budúcu mamu, ale aj pre vyvíjajúce sa bábätko!

Pravdepodobne už dávno viete, že 30-minútové cvičenie denne pomáha udržiavať telo v kondícii a zdraví. Viete však aj to, že podľa nedávno zverejnenej štúdie je veľmi dôležité cvičiť aj v tehotenstve? Vďaka vhodne zvolenému pohybu pomáha tehotná žena aj bábätku v brušku.

„Okrem toho, že robíte niečo pre seba, robíte veľa aj pre vyvíjajúce sa bábätko,“ hovorí dietologička Rebecca Scritchfield. Výskum jednoznačne ukazujú, že tehotenské cvičenie prináša zdravotné výhody pre mamu aj dieťa.

Štúdia univerzity v Montreale z minulého roka porovnávala kognitívny vývoj dvoch skupín detí – v jednej skupine boli mamičky, ktoré denne absolvovali minimálne trikrát v týždni 20-minútové stredne intenzívne kardiovaskulárne cvičenie zahŕňajúce prechádzky či jogging  a v druhej boli budúce maminy, ktoré sa nevenovali žiadnej fyzickej aktivite.

Pri porovnávaní mozgovej aktivity oboch súborov detí zistili, že deti narodené mamám, ktoré cvičili, mali v jednom mesiaci života zrelšie mozgové funkcie, teda vyspelejšie mozgy ako bábätká neaktívnych mám. „Nevieme ako dlho tento rozdiel pretrváva a či alebo kedy sa vyrovná, no ide o veľmi zaujímavé výsledky,“ konštatuje Sheryl Ross z gynekologického strediska Providence sv. Jána v kalifornskej Santa Monice.

Cvičenie vplýva na zdravie srdca bábätka

V štúdii z roku 2011 odborníci z univerzity v Missouri hodnotili srdcovú činnosť tehotných žien, ako aj ich detí a dospeli k výsledku, že aeróbna aktivita ovplyvňuje bábätká rovnakým spôsobom ako mamy. Tehotné ženy v tejto štúdii sa venovali fyzickej aktivite na rôznych úrovniach a zistili, že tie, ktoré cvičili aspoň tri dni v týždni po 30 minút, mali nižšiu tepovú frekvenciu ako tie, ktoré necvičili. Rovnako nižšiu tepovú frekvenciu, ktorá je známkou zdravého srdca, mali v jednom mesiaci živote aj ich deti. Okrem toho u nich zistili lepšiu variabilitu srdcovej frekvencie, čo je zase známkou toho, že ich nervový systém celkovo lepšie riadi činnosť srdca.

„Tento výsledok, že cvičenie prináša kardiovaskulárnu ochranu, podporujú aj ďalšie výskumy,“ hovorí Ross a zdôrazňuje, že „zdravá kardiovaskulárna činnosť počas tehotenstva môže byť najlepším štartom pre zdravie dieťaťa v budúcnosti.“

Výsledkom cvičenia je zdravšia pôrodná hmotnosť

Štúdia z Nového Zélandu ukazuje, že mamy, ktoré v tehotenstve cvičia, porodia bábätká s lepšou pôrodnou hmotnosťou. „Aj keď všetky deti, ktoré sme si v štúdii všímali, sa narodili s hmotnosťou v prijateľnom rozsahu, u bábätiek cvičiacich mám bola ideálna,“ poukazuje Ross. „Ideálna hmotnosť dieťatka po narodení umožňuje lepšie zotavenie ženy po pôrode a bonusom je aj to, že tieto bábätká majú nižšiu náchylnosť na diabetes a v neskoršom živote na obezitu,“ vyratúva.

Aké cvičenie v tehotenstve je vhodné?

Ak ste cvičili pravidelne aj pred otehotnením, môžete aj v tomto období, minimálne do tretieho mesiaca, pestovať takmer všetky športy. Dôležité je znížiť náročnosť a intenzitu. Ideálne je venovať sa telesnej aktivite trikrát do týždňa a v ostatných dňoch si nechať priestor na relaxáciu. Aj keď prvé tri mesiace sú na cvičenie vhodné, na mieste je opatrnosť pre väčšie riziko potratu. Sústreďte sa na dýchacie cvičenia, precvičovanie rúk a nôh a cviky zamerané na napínanie a uvoľňovanie svalových partií na bruchu a panve.

Od tretieho do siedmeho mesiaca tehotenstva je možné intenzitu a náročnosť cvičenia zvýšiť. Vyhýbajte sa však cvikom, pri ktorých je možné naraziť na brucho alebo otrasu. Ideálne je precvičovať najmä chrbát.

V posledných mesiacoch záťaž opäť znížte a brušné svaly zaťažujte minimálne. Vhodné sú dýchacie cviky a precvičovanie horných i dolných končatín.

K najlepším športom v tehotenstve patrí plávanie, vďaka ktorému si upevníte svalstvo, zlepšíte krvný obeh a zlepšíte vytrvalosť. Napätie pomáha znižovať jóga, výborne sa precvičíte na fitloptách a ideálna je tiež chôdza, ktorú si môžu dopriať takmer všetky tehotné ženy. Počas celého tehotenstva posilňujte svaly panvového dna ich napínaním a uvoľňovaním. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia