Európske deti tlstnú, lebo sa málo hýbu

Európske deti tlstnú, lebo
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-03 00:01:25 |

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) bije na poplach. Varuje, že v niektorých krajinách EÚ až tretina 11-ročných detí trpí nadváhou.

Slovensko našťastie ku krajinám s najvyšším podielom detí trpiacich nadváhou nepatrí. Prvenstvo drží Grécko (33%) nasledované Portugalskom (32%), Írskom a Španielskom (obidve krajiny po 30%). Ak však nezmeníme súčasné návyky, obezita sa podľa WHO stane novou normou v únii. „Naše vnímanie toho, čo je normálne, sa posunulo. Nadváha je dnes úplne bežným javom. Nesmieme dopustiť, aby ďalšie generácie vyrastali s obezitou ako novou normou v tomto regióne,“ vyhlásila regionálna riaditeľka WHO pre Európu Zsuzsanna Jakab.

Za obezitou stojí súčasná kultúra života

Obezita už od útleho detstva súvisí s fyzickou nečinnosťou a kultúrou podporujúcou lacné potraviny s vysokým obsahom tukov, soli a cukrov. „Táto kombinácia je smrteľná,“ varuje Jakab. WHO vydala sériu profilov krajín, v ktorých sa venuje aj tejto problematike, v úvode gréckeho predsedníctva EÚ v januári tohto roka. Podľa organizácie, ak sa nastúpený trend nezmení, tak do roku 2030 bude v EÚ obéznych 36 percent mužov a 33 percent žien, čo je viac než tretina populácie. Údaje WHO hovoria, že susedná Česká republika a Malta majú už v súčasnosti podiel ľudí s nadváhou vyšší.

WHO konštatuje, že deti v Európe nie sú dosť fyzicky aktívne. Podľa zistení až v 23 z 36 krajín nemá vyše 30 percent chlapcov a dievčat dostatok pohybu a jedia nezdravé potraviny. „Musíme vytvoriť prostredie, kde bude fyzická aktivita podporovaná a k zdravým potravinám budú mať prístup všetci bez ohľadu na sociálnu skupinu,“ vyhlásil programový manažér pre výživu, fyzickú aktivitu a obezitu z Európskej regionálnej kancelárie WHO João Breda. Pripomína, že fyzickú aktivitu a voľbu zdravých potravín je nutné brať veľmi vážne vo všetkých prostrediach - v školách, nemocniciach, mestách, obciach či pracoviskách. Podľa neho je potrebná tiež zmena v potravinárskom priemysle.

WHO odsudzuje trh s nezdravými potravinami a rovnako kriticky sa vyjadruje k lákavým reklamám na nezdravé potraviny s vysokým obsahom soli, cukru a nasýtených mastných tukov. V boji proti nadváhe u detí by podľa organizácie mohla pomôcť cielená podpora jedenia ovocia a zeleniny v školách, zlepšenie nutričnej kvality školských obedov, regulovanie reklamy na potraviny či zavedenie daní na niektoré typy potravín, ako aj rozvoj iniciatív na podporu väčšej fyzickej aktivity u detí.

Využite voľný čas na športovanie

Pobyt na čerstvom vzduchu spojený s pohybom je pre dieťa a jeho imunitu tým najlepším, čo môžete preňho urobiť. Prichádzajúce teplejšie dni sú ako stvorené na prechádzky, bicyklovanie či behanie a môžete už vytiahnuť aj kolieskové korčule. Zrušte deťom televízor, tablet, mobil či iné elektronické vychytávky a zoberte ich von.

Buďte deťom príkladom. Deti opakujú to, čo vidia u rodičov. Ak budete športovať vy a uprednostníte zdravú stravu, deti to bude motivovať k podobnému správaniu. Keď vás vidia stále za počítačom alebo chrumkať pri televízore čipsy, ťažko si zvyknú na zdravý životný štýl.

Zmenou vlastného životného štýlu urobíte niečo aj pre zdravie ratolestí a snáď sa ani o pár rokov nedostaneme do štatistík WHO ako krajina s najvyšším počtom obéznych ľudí. Nezabudnite, nikdy nie je neskoro. 


Foto: flickr.com
Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia