Vývoj dieťa – 16. mesiac života

Vývoj dieťa – 16.
Ilustračné foto
Zdroj: thnkst
2014-09-12 00:01:51 |

Vaše batoľa chápe čím ďalej tým viac a spoznávanie okolitého sveta je to, čo ho teraz najviac zamestnáva. Doprajte mu to, no majte oči na stopkách!

Donedávna bolo drobcovi úplne jedno, že farbičky nie sú na jedenie. Keď nejakú našiel,  hneď ju chcel ochutnať. Všimnite si, že teraz už chápe, k čomu slúži a snaží sa vytvárať prvé roztomilé čarbanice. Pripravte si teda pevné nervy, dosť papierov alebo tabuľu a strúhadlo na farbičky. Držanie ceruzky samozrejme nie je dokonalé a pri kreslení nevydrží dieťatko dlho, no pre rozvoj jemnej motoriky je to výborná činnosť.

Ako dieťatko rastie?

Priemerná váha detí v tomto mesiaci je zhruba 10,5 až 11,5 kilogramu. Útlejší drobci vážia aj o dve kilá menej, tí „macatejší“ alebo vyšší zase môžu byť aj o dve ťažší. Vzrastovo sú 16-mesačné batoľatá niekde okolo 80 centimetrov, v poriadku je však aj výška len mierne nad 73 centimetrov a niektorí z rodičov majú doma už riadnych dlháňov, ktorí sa prehupli cez 85 centimetrov.

V strave má naďalej dôležité miesto mlieko, ktorého by malo dieťa vypiť denne aspoň pol litra. Ešte stále je ideálne materské mlieko alebo umelá mliečna výživa, ktoré obsahujú všetky potrebné živiny. Ostatné porcie by mali byť pestré, zložené z viacerých tipov potravín, nezabúdajte na ovocie a zeleninu.

Nezabúdajte na zúbky

Udržiavanie čistoty a zdravia zúbkov batoľaťa je naozaj dôležité, najmä preto, že m vydržia nasledujúcich zhruba päť až šesť rokov. Používajte kefky a zubné pasty špeciálne určené malým deťom.  Zručnosť v umývaní sa im zíde pri trvalom chrupe. Mnohí odborníci odporúčajú, aby rodičia deťom pomáhali s umývaním zubov aj do veku šiestich rokov. Čím lepšie techniku čistenia zvládnu, tým lepšie sa dokážu o svoje zúbky starať a menej kazov budú mať. Správnu techniku čistenia vám predvedie aj stomatológ, ku ktorému by ste mali dvakrát ročne s dieťaťom chodiť.

Poobedný spánok nevynechávajte

Niektoré maminy sa sťažujú, že už v tomto veku im nechcú deti popoludní spávať. Mali by ste urobiť všetko pre to, aby to nebol aj váš prípad. Dieťa si potrebuje počas dňa oddýchnuť a načerpať energiu. Ideálne je dodržiavať určité spánkové či predspánkové rituály, ktoré u drobca navodia atmosféru spania. Môže to byť mliečko, čítanie knihy, pomaznanie sa a podobne. Niekedy je potrebné vyskúšať viac spôsobov, než prídete na ten, ktorý práve vášmu dieťatku sadne. Popoludňajší spánok by mal trvať aspoň 30 minút. Ak ratolesť naozaj nedokáže v tomto čase spať, zvyknite si aspoň na nejakú pokojnú aktivitu, pri ktorej si oddýchne.

TIP: Odhaľte príčiny, prečo sa vám nedarí uspať vašu ratolesť.

Čo všetko dokáže?

Pravdepodobne už aj vaše dieťatko, ak nemá zdravotné komplikácie, začalo chodiť. Väčšina rodičov si už ani nevie predstaviť, aké to bolo, keď sa ich malý chodec ešte len plazil či štvornožkoval. V tomto období je dôležitá mimoriadna opatrnosť, lebo chôdza predsa len nie je úplne stabilná. Deti nedokážu odhadnúť hĺbku schodu alebo zakopnú o vlastné nôžky, keď bežia za vami pre objatie. Pre istotu majte okrem očí na stopkách pripravenú na viditeľnom, no zároveň bezpečnom mieste lekárničku pre ošetrenie škrabancov, odrenín či nárazov.

Ak dieťatko padne na hlavičku, rodičia vždy riešia dilemu či navštíviť lekára alebo počkať. Keď sa vám niečo nezdá, lepšie je ísť k nemu aj zbytočne, než niečo zanedbať. Minimálne môžete pediatrovi, príp. na pohotovosť, zatelefonovať. Vo všeobecnosti, ak je dieťa po páde ospalé, zreničky nereagujú na svetlo, prípadne zvracia, je veľká pravdepodobnosť, že utrpelo otras mozgu. Ak bol pád podľa vášho názoru naozaj silný, lepšie je dať dieťa pozrieť odborníkovi, aj keď nejaví známky otrasu. Niekedy môže mať vnútorné krvácanie, ktoré sa prejaví aj po niekoľkých hodinách, kedy môže byť už neskoro. Samozrejme, netreba bežať za lekárom po každom páde.

Deti vo veku 16 mesiacov je vhodné rozvíjať aj prostredníctvom jednoduchých hier – milujú schovávačky alebo spoločne pomenovávajte jednotlivé časti tela. V tomto období sa už viditeľne rozvíja aj pamäť na udalosti a môže sa stať, že dieťa si skôr ako vy zapamätá, kde ste odložili nejakú hračku, knižku alebo čokoľvek iné.

Veľký význam hrajú knihy, rozprávky, časopisy, CD a podobne. Detské pesničky či rozprávky môžu počúvať aj pri hraní sa. Takýmto spôsobom môžete začať aj s domácou výučbou cudzieho jazyka. Jednoducho v miestnosti, kde sa dieťatko hrá, pustite CD s detskými piesňami či rozprávkami v jazyku, ktorý chcete, aby sa naučilo. Dôležité je, aby vnímalo intonáciu.

VIDEO: Odborníčka radí ako vhodne podporiť tvorivosť dieťaťa.

Je tu čas navštevovať detské herne, ihriská či iné aktivity určené pre batoľatá, kde sa socializujú nielen deťúrence, ale aj vy ako rodičia môžete získať užitočné informácie od iných rodičov.

Deti blížiace sa vekom k dvom rokom prechádzajú rôznymi fázami a na mnohé situácie reagujú plačom. Dohovárať takémuto drobčekovi, aby prestal, veľmi nepomôže. Namiesto toho buďte trpezliví, k dispozícii a ochotní ponúknuť mu útechu. Niekedy na upokojenie stačí drobcovi len vaša prítomnosť. Po návale emócií, ktoré ho premohli, bude zase dobre.

Možno rozmýšľate, či a ako v tomto veku potrestať dieťa za nevhodné správanie. Dôležité je, aby napomenutie prišlo po konkrétnej situácii, ktorá sa odohrala. V tomto veku sa už deťom rozvíja zmysel pre to, čo je a čo nie je v poriadku. Veľkú časť jeho „neposlušnosti“ možno pripísať vzdoru a skúšaniu ľudí okolo neho. Dieťa testuje limity. Niekedy môže byť za neposlušnosťou len zvedavosť: „Ak mi mamička zakázala otvárať zásuvku s cédečkami, myslela to vážne?“ alebo „Nemám dovolené hádzať jedlo z tanierika na zem, ale čo tak vyliať mlieko?“ Zostaňte pokojní, no netolerujte správanie, ktoré sa vám nepáči. Ak dieťa bude poznať vaše očakávania, ktoré sú jasné a konzistentné, bude vyrastať vo väčšej istote než dieťa, ktoré žiadne limity stanovené nemá. 

TIP: Viete ako zistiť, čo chce dieťa, ktoré ešte nehovorí?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia