Vývoj dieťaťa – 15. mesiac

Vývoj dieťaťa – 15.
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-21 12:01:53 |

Dieťa v týchto dňoch rýchlo napreduje – zdokonaľuje sa chôdza, začína rozprávať, snaží sa používať lyžičku a stále viac si uvedomuje, že je samostatnou osobnosťou.

Kým do prvých narodenín bolo bábätko stále viac-menej závislé na rodičoch, v nasledujúcich mesiacoch sa veľmi rýchlo osamostatňuje a zisťuje, že svet je zábavné skúmať aj na vlastnú päsť. Rozmýšľate, či si už váš drobček naozaj uvedomuje vlastnú individualitu? Môžete to zistiť tak, že ho budete sledovať pred zrkadlom. Keď si uvedomuje sám seba, už sa nesnaží tak ako predtým  natiahnuť ruku a dotýkať sa toho „druhého“ dieťaťa v ňom. To, že si svoju osobnosť uvedomuje však neznamená, že dokáže byť samostatné a nebude nervózne, keď milovaných rodičov nejaký čas nevidí.

Ako dieťatko rastie?

Batoľatá v tomto období vážia v priemere 10 až 11 kilogramov a ich priemerná výška sa pohybuje niekde medzi 77,8 a 79,4 centimetrami. U väčších detí však nie je výnimočné, ak je ich hmotnosť okolo 13 kilo, u tých útlejších sa ručička váhy drží niekde pri ôsmich kilogramoch. Rozdiely nájdeme aj pri výške,  medzi rovesníkmi môže byť pokojne aj desaťcentimetrový. Vyššie ratolesti dorastú v 15. mesiaci aj do 85 centimetrov, v norme je však v tomto veku aj niečo málo nad 72 centimetrov.

V strave sa snažte stále udržať mastné, sladké a príliš slané potraviny na minime. Každodennou súčasťou jedálnička by malo byť pol litra materského alebo umelého mlieka. Pol litra je minimum, ustriehnite však aj to, aby ho nebolo príliš veľa, lebo malý žalúdok dieťaťa  zaplní a nebude mať chuť jesť iné potraviny.

Pri príprave jedla pre drobca buďte kreatívni. Popri už obľúbených jedlách mu ponúkajte nové druhy ovocia a zeleniny, aby ste zvýšili množstvo pestrej a výživnej stravy. Zo zemiakovej kaše, brokolice a karfiolu vyrobte ostrov so stromami (kaša je ostrov a brokolica s karfiolom stromy) alebo z cukety loďku naplnenú niečím chutným. Zapojte fantáziu a použite rôzne vykrajovačky – srdiečka, dinosaurov, zvieratká. Do esteticky naservírovaných porcií sa drobci pustia s väčšou chuťou.

Čo všetko dokáže

Pätnásťmesační drobci obvykle už chodia. Ak práve vaše dieťatko patrí medzi tie, ktorým sa to nedarí, nezúfajte. Onedlho to príde. Batoľatá, ktoré už chodia s istotou, dokážu tiež bežať, no vybrať zákrutu je ešte nad ich sily, opatrnosť a dozor sú preto potrebné. Aj keď vec, ktorú chce, ešte nevie dieťa pomenovať, dokáže na ňu ukázať prstom. Jemnú motoriku si precvičuje napríklad hrou s kockami a z troch-štyroch sa mu už podarí postaviť malú vežičku. Rado sa hrá s knižkami, prevracia strany a zaujíma sa o obrázky, ktoré v nich vidí.

Všímajte si temperament

 Spôsob, ako sa vaše dieťa v tomto období správa, napovie veľa o jeho temperamente. Všímajte si ako reaguje na rôzne situácie, ľudí, miesta a veci, pomôže vám to pochopiť jeho potreby. Niektoré batoľatá sú flexibilné a prispôsobia sa bez problémov novým situáciám, iné potrebujú predvídateľný plán a vyhovujú im známe miesta či tváre. V novom prostredí sú neisté a nervózne. Spoločne to však môžete postupne meniť. Závisí od vás a vášho prístupu, aby ste ho postupnými krokmi a malými zmenami naučili prijímať aj nové situácie.

Nikdy dieťa neporovnávajte s ostatnými v okolí a nesnažte sa prispôsobiť jeho temperament iným. Kým v súčasnosti je „viac vpredu“ kamarátkina dcéra, ktorá lepšie rozpráva alebo chodí, o pár mesiacov bude zase v niečom inom lepšia tá vaša. Snažte sa o to, aby sa drobec cítil vždy pohodlne a príjemne.  

Boj o moc eliminujte

Asi nikomu sa nepodarí úplne vyhnúť boju o moc, ktorý dieťa s vami zvádza. Nie je na tom nič zvláštne, je to výsledok pochopenia obrovského konceptu, že je nezávislou osobou od vás s vlastnými želaniami a predstavami. Boj kto z koho sa môže prejaviť pri výmene plienok, čistení zúbkov, pri používaní kočíka či snahe dostať malého jedoša do autosedačky. Nikdy to neriešte krikom a vyhrážkami. Najlepším riešením je snažiť sa bojom o moc vyhýbať a keď to nejde, dieťaťu vysvetliť dôvod, pre ktorý si musí umyť zúbky alebo byť pripútané v autosedačke. Pomáha odpútanie pozornosti. Energiu si šetrite na dôležitejšie veci.

Napodobňovanie a opakovanie - to je zábava

Kľúče, ceruzky, rúže, telefóny: toto všetko môže byť pre vašu ratolesť teraz zaujímavé. Tieto veci sú na pohľad zábavné a je veľmi zaujímavé s nimi manipulovať. Všimnite si, ako vás drobec pri ich používaní sleduje a neskôr sa chce k nim dostať, aby to tiež vyskúšal. Deti v tomto veku veľa opakujú a napodobňujú. Problémom je to, že vy asi nebudete nadšená, ak dieťa použije váš rúž alebo zoberie do rúk niečo, čím si môže ublížiť. Jedinou radou ako sa tomu vyhnúť, je odkladať dôležité, príliš malé alebo nebezpečné veci mimo dosahu dieťatka alebo mu zaobstarať podobné predmety – napríklad plastovú sadu kľúčov, umelú vŕtačku, lacnú detskú peňaženku s detskými peniazmi a podobne.

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete dieťa zabaviť a ono sa bude cítiť dôležito. Naplňte napríklad kôš na bielizeň čiapkami, rukavicami, uterákmi alebo rôznymi bezpečnými predmetmi a nechajte ho vyťahovať ich z neho. Deti milujú, keď sa môžu hrať s „dospeláckymi“ vecami a vymýšľať ako ich možno použiť.

Hryzie aj váš drobec?

Niektorí rodičia sa v tomto období stretnú s tým, že ich rozkošný drobček sa začne správať necivilizovane – hryzie každého naokolo alebo aspoň sem-tam niekoho. Často si kladú otázku, ako je to možné, veď doteraz bol taký rozkošný. Nebojte sa, ratolesť „nezdivela,“ len sa takýmto spôsobom snaží vyjadriť, keďže jej chýbajú jazykové znalosti. Hryzenie drobci využívajú najmä vtedy, ak sa cítia ohrození.

Zvýšený hlas tu nepomôže, no je potrebné vymyslieť stratégiu, aby sa z toho nestal zvyk. Keď drobec niekoho uhryzne, obráťte svoju pozornosť na „obeť“ a uistite sa, že je v poriadku. Potom sa obráťte na malého previnilca a zdôraznite, že nie je pekné niekoho takto uhryznúť. Nerozprávajte o tom veľa, len jasne povedzte, že hryzenie nie a presmerujte dieťa k inej činnosti. Všimnite si, čo sa udialo počas incidentu alebo pred ním. Možno mu niekto chcel zobrať hračku, strčil ho a podobne. Takýmto situáciám sa potom vyhýbajte. Nikdy neuhryznite dieťa naspäť, aby videlo, ako to bolí. Tým mu len ukážete, že hryzenie je v poriadku, aj keď to nie je príjemné.

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Buďte veľmi opatrní, pre tento vek sú typické úrazy, pády, otravy, hrozia popáleniny či obareniny. Uschovajte mimo dosahu lieky, dezinfekčné prostriedky a iné toxické látky. Pozor na schodiská a okná. Kľučky je lepšie vymontovať a nikdy dieťa nenechať bez dozoru v izbe, v ktorej je okno otvorené.  Sieťka v žiadnom prípade pádu nezabráni! Elektrické zásuvky zabezpečte ochrannými krytmi. Rovnako nikdy nenechajte drobčeka samého vo vani, aj keď je v nej málo vody. Ak máte na dvore bazén alebo jazierko, nemôže sa v žiadnom prípade hrať v jeho okolí samo.

Vývoj reči

Obávate sa, že vaše dieťa používa príliš málo slov? Obavy hoďte stranou, ešte má dosť času. Najmä chlapci sa často „rozrozprávajú“ až po druhých narodeninách. Buďte si však istí, že chápe veľa z toho, čo hovoríte vy. Chváľte ho a povzbudzujte. Nadávanie a ponižovanie nemá pri výchove dieťaťa čo robiť. Aj keď sa ešte neporozprávate, nájdite si každý deň čas na čítanie knižiek a prezeranie obrázkov v nich. Opisujte dieťaťu čo vidíte, ukazujte na obrázky prstom, hovorte mu krátke básničky, riekanky, spievajte mu. Nenúťte ho však po vás opakovať. Zhruba v 18-tich mesiacov by malo byť dieťa  schopné povedať aspoň 15 slov.

Venujte pozornosť aj sluchu dieťatka, lebo ak nie je v poriadku, aj to môže byť dôvodom oneskorenia reči. Ak sa vám niečo nezdá, radšej sa poraďte s lekárom. Čím skôr začne problém riešiť, tým máte väčšiu šancu, že sluch bude v poriadku.

Povinné očkovanie MMR

V tomto mesiaci čaká na drobca preventívna prehliadka a veľmi diskutované povinné očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Mnohí rodičia majú z neho obavy, lebo tzv. MMR je živá vakcína obsahujúca oslabené vírusy osýpok, príušníc a ružienky. Prvá sa pichá práve v 15. mesiaci života a druhá v 11. roku. Niektorí lekári ňou očkujú deti už v 14. mesiaci, najneskôr by ju malo batoľa dostať v 17. mesiaci života.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az, babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia