Vývoj dieťaťa – 14. mesiac

Vývoj dieťaťa – 14.
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-08-07 12:01:27 |

Samostatná chôdza a túžba po spoznávaní všetkého nového charakterizuje deti v tomto období. Bábätkovské obdobie skončilo a vy si už asi aktívne precvičujete svoju kondičku.

Ako bábätko rastie

Drobček, ktorý sa hýbe omnoho viac ako pred nejakým mesiacom, váži zhruba od 10 do 11 kilogramov a meria v priemere od 76,7 do 78,3 centimetra. Niektoré deti, najmä chlapci, však môžu vážiť až do 13 kíl, no iné, zase skôr dievčatá, nevážia viac ako osem kíl. Obidve tieto hodnoty sú v norme. Rovnako, aj čo sa týka výšky, kým niektoré deti sa blížia k 84 centimetrom, iné zatiaľ dorástli do výšky len niečo nad 71 centimetrov.

V strave stále preferujeme materské alebo umelé mlieko, ktoré je samozrejme doplnkom pestrého jedálnička. S kravským mliekom počkajte aspoň do druhých narodenín. So soľou a cukrom tiež netreba preháňať. Sladkú chuť má prirodzene mliečko aj ovocie, takže sladkosti dieťa vôbec nepotrebuje. Ak mu ich predsa len doprajete, uprednostnite doma upečené mlsky s použitím minima cukru.

Dieťatko v tomto období môže prechádzať obdobím, že mu nechutí jesť tak ako predtým alebo jeden deň zje veľa a na druhý takmer nič. Súvisí to najmä s tým, že stále viac objavuje svet a jedlo nepatrí k prioritám. Ak máte obavy, či dostáva všetko čo potrebuje, môžete nižší príjem stravy nahradiť plnotučnými výrobkami a doplnkami obsahujúcimi vitamíny A, C a D.

TIP: Je to vaše prvé dieťa? Zistite ako mu porozumieť aj keď ešte nerozpráva.

Čo všetko dokáže

S najväčšou pravdepodobnosťou máte doma malého chodca, ktorý po vlastných skúma všetko okolo seba. Ak však vaše dieťatko ešte prvé kroky nemá za sebou, je to úplne v poriadku. Niektoré začnú chodiť až v 17-tich alebo 18-tich mesiacoch.

Pri „behaní“ po dome či byte mu zatiaľ žiadne papučky ani topánočky nedávajte, používajte ich iba vonku, na nerovnom teréne alebo chladnej podlahe. Pre zdravý vývoj chodidla je dôležité nechať ho voľné.

Dôležité je uistiť sa, či je prostredie, v ktorom sa drobček pohybuje, bezpečné. Podlahy udržujte čisté a ostré hrany nábytkov zaistite ochranou. Odstráňte z dosahu všetky krehké predmety, kvety aj knihy, o ktoré nechcete prísť. Nikdy nenechávajte batoľa bez dozoru, môže spadnúť a potrebovať vašu pomoc.

Rozvíjajte jemnú motoriku bábätka. Ideálne je kreslenie. Nenúťte ho však držať farbičku v pravej ruke. Zatiaľ nepreferuje ani jednu z nich a nie je možné „naučiť“ ho na niektorú.  

Aj keď sa vám zdá, že dieťatko ešte príkazom a zákazom nerozumie, lebo na ne nereaguje, v skutočnosti väčšinu z nich chápe. Nepovažuje ich však za dôležité, preto im nevenuje pozornosť. Začnite s nácvikom tak, že jednoduché pokyny mu poviete z očí do očí a zároveň mu zopárkrát ukážete, čo od neho chcete. Netreba to však preháňať a čakať, že 14-mesačné dieťa bude poslúchať na slovo. Nezabúdajte na používanie slovíčok prosím, ďakujem a prepáč v bežnej konverzácii v rodine, aby ich vnímalo ako prirodzenú súčasť komunikácie.

Kým niektorí drobci už používajú pár slov, iným sa do rozprávania stále nechce. Slovná zásoba sa v tomto období však rýchlo rozširuje. Môžete si všimnúť, že jedným z najobľúbenejších slovíčok je "nie." Dieťa sa učí presadzovať svoju nezávislosť a aj keď to ešte nedokáže úplne vyjadriť slovami, určite sa vynájde a svoje požiadavky dá najavo napríklad gestami alebo vás zavedie na miesto, odkiaľ niečo chce.

Pre rozvoj reči čítajte spolu knihy – najlepšie sú leporelá s veľkými obrázkami zvieratiek, dopravných prostriedkov alebo iných vecí, ktoré dieťa pozná z bežného života. Rozprávajte drobčekovi krátke a zrozumiteľné príbehy, hovorte riekanky, básničky a spievajte pesničky.

Snažte sa obmedzovať cmúľanie cumlíka, lebo môže brzdiť rozvoj reči. Dieťa totiž nedokáže používať jazyk tak, ako je pri rozprávaní potrebné.

Podporujte samostatné pitie z hrnčeka, fľašu drobčekovi ponúkajte menej. Keď hrnček odmieta, buďte vytrvalí. Pitie z fľaše nie je zdravé, v ústnej dutine sa šíria baktérie oslabujúce zubnú sklovinu.

Prečítajte si: Ako na plač, vzdor, hranice i uspávanie dieťaťa.


Foto: flickr.com
Zdroj: az, babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia