Vývoj dieťaťa - 13. mesiac

Vývoj dieťaťa - 13.
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-07-18 12:01:39 |

Drobček má za sebou prvé narodeniny a z dojčaťa sa stáva batoľaťom. Malý prieskumník je deň čo deň nezávislejší a zvedavejší. Podporujte ho v objavovaní sveta.

Ako bábätko rastie?

V druhom roku života si všimnete, že dieťatko bude rásť o niečo pomalšie ako doteraz. Počas nasledujúcich dvanásť mesiacov podrastie zhruba polovicu z toho, čo  od narodenia doteraz. Ak máte dievčatko, približne v 18. mesiaci dosiahne polovicu svojej definitívnej výšky, chlapci do svojej polovičnej výšky dorastú okolo dvoch rokov veku. Do druhých narodenín by mali deti podrásť plus mínus 12 centimetrov a pribrať v priemere dve kilá.

Dolná hranica priemernej váhy v 13. mesiaci veku je u dievčat 7,8 a u chlapcov 8,5 kilogramu. Horná hranica sa pohybuje od 11,8 u dievčat do 12,5 kila u chlapcov. V priemere dievčatká vážia 9,8 kila a chlapci o necelý kilogram viac. Podobne je to aj s výškou. Kým dolná hranica u dievčat je okolo 70 centimetrov, najnižší chlapci v tomto období merajú asi 72 centimetrov. Naopak, horný výškový hranica u dievčat je na úrovni 80,9 centimetra a u chlapcov 82,4 centimetra. Priemerná výška 13-mesačného dievčaťa je 75,5 a chlapca 77,1 centimetra.

Strava

Po prvých narodeninách si môžete aj u tých najväčších papkáčov všimnúť pokles chuti k jedlu. Neznepokojujte sa. Je to úplne normálne a ideálne je dovoliť dieťaťu samostatne sa rozhodnúť kedy a čo chce jesť. Samozrejme, na výber by malo mať potraviny primerané tomuto veku. Pripravte sa na to, že predložené porcie neskončia len v ústach, ale stanú sa pre vášho zvedavého a výmyselného drobca prostriedkom na hádzanie, fúkanie a čaká vás tiež obdobie intenzívnych chaotických pokusov o vlastné kŕmenie sa. Nezostáva vám iné, iba trpezlivo vysvetľovať, ukazovať a usmerňovať. Aj keď tisíckrát budete mať chuť vytrhnúť dieťatku lyžičku z ruky a nakŕmiť ho, nerobte to!  Neporiadok sa vždy dá upratať.

Batoľa je vo veku, kedy potrebuje so všetkým experimentovať, jedlo nevynímajúc. Veď zistiť, aké to je mať prsty namočené v omáčke je skutočne dôležité! Rovnako ako získanie odpovede na otázku, čo sa stane s uvareným zemiakom, ak ho silno hodí o zem. Pre rodiča to síce môže byť frustrujúce, no je na vás, aby ste dokázali zabezpečiť rovnováhu medzi prieskumníckymi potrebami drobčeka a zaplnením jeho bruška.

Niektoré deti jednoducho potrebujú najprv hmatom otestovať, čo ste im v miske predložili a potom sa spokojne s vašou pomocou najedia. Iné si potrpia na tom, aby sa kŕmili samostatne – skúšajú to nielen prstami či lyžičkou, ale rady ponoria do pripraveného jedla tvár, aby zistili, či náhodou nevedie cesta aj tadiaľto. Pripravte sa tiež na to, že jedlo, ktoré je jeden deň tým najlepším na svete, na druhý ním úplne pohrdne.

Po prvých narodeninách postupne zavádzajte vaječný bielok, sladkovodné ryby, maslo, mliečne výrobky, tvaroh, strukoviny, paradajky, hlávkový šalát, cibuľu, cesnak, zeler, uhorky, papriku, kapustu, z ovocia všetky citrusové druhy, bobule ako sú jahody, maliny, ríbezle, egreše, čučoriedky, hrozno, doprajte dieťatku tiež marhule a broskyne. Na rad prichádza aj kakao.

Nacvičujte samostatné pitie z dojčenského hrnčeka. Lyžička a vidlička by mali mať už u dieťaťa polroku tiež svoje miesto, ale ak sa váš drobček najradšej kŕmi prstami, nebráňte mu v tom.

 

Spánok

Dieťa v tomto veku by malo prespať v priemere 14 hodín z 24-hodinového dňa, z toho  11 a pol hodiny by mal predstavovať nočný spánok. Znamená to, že vaše batoľa ešte stále potrebuje jeden alebo dva spánky cez deň. Podarí sa vám to docieliť dodržiavaním predspánkovej rutiny, ktorú by ste nemali meniť ani počas dovoleniek či krátkodobých výletov.

TIP: Odhaľte hneď teraz, prečo sa vám nedarí uspať vaše dieťa.

Rutina môže pozostávať z kúpania, obliekania do pyžamka, čítania knižky, maznania a podobne. Je len na vás, pre akú pravidelnú činnosť pred spánkom sa rozhodnete. Malo by to však byť niečo pokojnejšie ako bláznivé hry a tancovanie, ktoré dieťa rozptýlia. Vo svete plnom zaujímavých vecí, ktorý sa mu čím ďalej tým viac otvára, dokáže drobec  vďaka rutine predpokladať, kedy a čo sa bude diať. Dodáva mu to pocit bezpečia a spokojnosti.  Čas ukladania na večerný spánok by sa mal ustáliť na určitej hodine.

Čo všetko dokáže

Väčšina 13 mesiacov starých detí dokáže už ako-tak chodiť. Kým niektoré sa ešte potrebujú pridržiavať nábytku alebo urobia len málo samostatných krokov, iné už behajú ako tatranské strely a odreté kolienka či podobné boliestky sú u vás na dennom poriadku. Ak sa vaše dieťa ešte stále radšej plazí či štvornožkuje, tiež o nič neprichádza. Dôležité je to, že sa dokáže presúvať a spoznáva svet.

Obdobie od  12-teho do 15-teho mesiaca je typické tým, že batoľatá sa rozvíjajú veľmi rozdielne a ťažko ich napasovať do nejakých tabuliek, ktoré by vám úplne jasne povedali, čo  majú dokázať. Niektoré deti začnú samostatne chodiť až v 17 či 18 mesiacoch a aj to je úplne normálne. Nechajte ich nastaviť si vlastné tempo, netreba sa snažiť poháňať ich do chodenia. Kedysi obľúbeným chodúľkam sa radšej úplne vyhnite.

Deti po prvých narodeninách sú obvykle schopné chytiť do ruky kocku alebo podobný predmet a umiestniť ho do krabice. Ak ho pochválite, rado vám bude túto schopnosť predvádzať znovu. Opakovanie miluje! Niektoré deti teší držať v ruke farbičku a vytvárať prvé umelecké dielka.

Medzi ideálne hračky patria vkladačky, zvukové a zatĺkacie hračky, hudobné nástroje, obľúbený je detský telefón, vďaka ktorému vás môže napodobňovať či mäkké lopty. Už je tu čas pouvažovať nad prvým autíčkom, ktoré môže tlačiť, ťahať, neskôr si naň sadnúť a odrážať sa na ňom. Uvidíte, bude ho sprevádzať dosť dlhý čas. Vhodné je nielen pre chlapca, ale aj pre dievčatko.

Dieťatko v tomto veku už dokáže vyjadriť svoje želania, aj keď slovná zásoba je zatiaľ obmedzená. Obvykle aktívne používa jedno alebo dve slová, niektoré si ich však nechávajú na neskôr. K tomu, aby dosiahlo čo chce, využíva skôr reč tela, ktorej rodičia väčšinou veľmi rýchlo porozumejú.

Reč u detí je potrebné rozvíjať. Najlepšie sú knižky s veľkými a zreteľnými obrázkami, pesničky, riekanky, ale aj bežná komunikácia. Opisujte dieťatku čo robíte, nahlas pomenovávajte predmety, ktoré sú okolo neho, hovorte farby vecí, počítajte schody a podobne.

Druhý rok života sa vyznačuje tým, že dieťa si výraznejšie uvedomuje svoju osobnosť a snaží sa ju presadzovať. Rodičia sú tí, ktorí musia žiadať od neho disciplínu a stanoviť jasne hranice odkiaľ-pokiaľ. Čím skôr to urobíte a budete na nich trvať, tým ľahšie to budete mať neskôr vy aj dieťa. Snažte sa ho zapájať do jednoduchých činností v domácnosti. Môže vám podržať kolík pri vešaní bielizne, podať papierik odhodený na zemi, odniesť ho do koša a podobne.

 

Video rozhovor: Ako správne a včas nastaviť hranice svojmu dieťaťu?

 

Nezabudnite, že deti v tomto veku vás veľmi pozorne sledujú a napodobňujú. Drobec vám s radosťou bude pomáhať. Práca síce potrvá dvakrát dlhšie, no mali by ste mu to dovoliť. Používajte slovíčka prosím a ďakujem. Ak dieťa robí niečo, čo nie je vhodné, dôrazne mu to zakážte. Slovíčka „nie, nemôžeš, nesmieš, nechaj“ a podobne už veľmi dobre chápu, mnohé ich aj vyslovujú.

 


Foto: photl.com
Zdroj: az, babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia