Nevinné soplíky môžu spôsobiť problémy s uškami

Ubolené dieťa
Ubolené dieťa
Zdroj: morgueFile.com
2013-11-07 15:00:00 |

Detské soplíky nikdy nepodceňujte! Ak nie sú liečené, môžu vyústiť do zápalu zvukovodu, v horšom prípade aj zápalu stredného ucha.

Vírusy spôsobujú soplíky

Batoľatá sú veľmi náchylné na vírusové ochorenia horných dýchacích ciest. Dieťa môže ochorieť od vás, od staršieho súrodenca, v nákupných centrách alebo v jasličkách v kolektíve. Ochorenie sa v drvivej väčšine prejaví soplíkom a zvýšenou teplotou.

 

Odsávanie hlienov

Základom úspešnej liečby je dôkladné vyčistenie nosa. Malé deti si samé nos vyčistiť nevedia, preto im v tom musíte pomôcť. Použite odsávačku na hlieny. V ponuke sú buď ústne odsávačky alebo také, ktoré sa dajú napojiť na vysávač.

Vypláchnite dieťatku noštek slanou morskou vodou alebo vincentkou a nechajte ich chvíľu pôsobiť. Potom odsajte všetok sekrét, najprv z jednej, potom z druhej nosovej dierky. Po dôkladnom odsatí dieťatku zakloňte hlavu a aplikujte nosové kvapky, aby sa zmiernil opuch sliznice nošteka.

 

Naučte dieťa správne fúkať nos

Od dvoch, prípadne dva a pol roka, keď je už dieťa väčšie, naučte ho efektívne fúkať nos:

  • Dieťa si zatlačí jednu nosovú dierku a vyfúka soplíky z voľnej dierky. Fúkanie musí byť dlhé a silné. Pomôžte dieťaťu prirovnaniami: „Fúkni ako keď trúbi slon.“
  • Následne treba opakovať celý postup s druhou nosovou dierkou.

 

Dočasné vylúčenie z kolektívu

Ak už dieťatko navštevuje detské jasličky, mali by ste ho v čase virózy a aj pár dní po jej odznení dočasne vylúčiť z kolektívu. Možno sa vám soplíky zdajú banalitou. Ak sú prechodené, môžu vyústiť do závažnejších diagnóz, akými sú napríklad zápal zvukovodu či zápal stredného ucha.

 

Problémy s ušami

Ak problém s upchatým noštekom nebudete riešiť, môžete s dieťaťom skončiť na pohotovosti so zápalom uší. Zákerné mikroorganizmy sa dostanú z nosa cez Eustachovu trubicu až do uška.

Ako zistíte, že dieťatko má problém s ušami? Je mrzuté, plače, má vysokú teplotu, niekedy si drží uško. Ak sa mu uška čo len jemne dotknete, bolestivo zareaguje. V tom prípade neváhajte a choďte s dieťaťom na odborné vyšetrenie. Zápal ucha väčšinou veľmi rýchlo postupuje.

Pri miernom zápale lekár dieťaťu predpíše antibiotické kvapky, ktoré lokálne pôsobia proti škodlivým mikroorganizmom. Druhou možnosťou sú kortikosteroidy v podobe kvapiek, ktoré pôsobia protizápalovo a zmierňujú bolesť. Ich účinok nastupuje rýchlo a trvá dlhý čas.

Ak ide o závažnejší zápal a na bubienku sa vytvorí hnis, lekári často pristupujú k vytvoreniu malého otvoru v blanke bubienka chirurgickým nástrojom. Hnis následne vytečie von a dieťatku sa uľaví.

 

Po zápale ucha

Ak dieťatko prekonalo zápal zvukovodu alebo stredného ucha, malo by sa minimálne dva týždne vyhýbať kontaktu s vodou. Keď mu umývate vlasy, dajte mu do uší vatu, ktorú ihneď po ukončení kúpeľa vyberte von.




 


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia