Plávajúce batoľatá sú menej choré a napredujú vo vývine

Plávanie batoliat
Plávanie batoliat
Zdroj: morgueFile.com
2013-10-28 09:30:00 |

Plávanie s batoľatami nie je len moderné, ale aj zdravé. Drobci sa otužujú, posilňujú imunitný systém, lepšie spia, papajú a rýchlejšie napredujú v pohybovom vývine.

Voda je dieťatku blízka

Dieťatko vodné prostredie pozná zo svojho pobytu v brušku. Aj tam plávalo v plodovej vode. V teplom bazéne s 30 až 32 stupňovou vodou v prítomnosti mamičky sa cíti príjemne.

 

Pomôžte dieťatku prekonať strach

Na prvých hodinách sa stáva, že dieťatko sa v bazéne bojí, a začne plakať. Možno má strach z veľkého množstva vody, iných ľudí či z nového prostredia. Pomôžte mu prekonať ho! Ak budete pokojná vy, prenesiete dôveru na vášho drobčeka, ktorý nadobudne stratenú istotu. Po chvíli sa z vody začne tešiť, uvidíte.

Dieťatko môže byť taktiež nepokojné, keď mu rastú zúbky, keď je hladné alebo nevyspaté.

Snažte sa naplánovať si hodinu plávania v čase, keď predpokladáte, že bábo bude bdelé, najlepšie po dopoludňajšom alebo popoludňajšom spánku. Drobec nesmie byť hladný, ale nie je dobré plávať ani tesne po papaní.

 

Výhody plávania batoliat

Kurzy plávania pre batoľatá majú okrem zábavy a uvoľnenia mnoho pridaných hodnôt:

  • Dieťa sa v bazéne otužuje a upevňuje sa jeho imunita.
  • Pri pohybe vo vode sa uňho zlepšuje kapacita pľúc a posilňuje dýchacia sústava a srdiečko.
  • Batoľa rýchlejšie napreduje v rozvoji hrubej motoriky. Odporúča sa predčasne narodeným deťom a deťom s oneskoreným vývinom. Ak má dieťa problémy s motorikou, plávanie posilní jeho svalstvo a podporí jeho pohybový aparát. Drobec skôr začne loziť, stavať sa na nôžky a následne chodiť.
  • Posilní sa chrbtica, čo má vplyv na správne držanie tela.
  • Zlepšuje sa schopnosť udržať rovnováhu. Niektoré cviky sa uskutočňujú na plošinkách, ktoré sa hýbu na vodnej hladine. Keď dieťa napríklad lozí po kývajúcej sa plošine, je to preň oveľa náročnejší pohyb ako na zemi. Učí sa pri ňom udržať balans.
  • Pohybom vo vode sa urýchli peristaltika (pohyb) čriev a podporí trávenie. Dieťatko sa ľahšie vyprázdňuje. Počas lekcie v bazéne vyhladne a potom s chuťou papá.
  • Plávanie dieťa unaví a podporí uňho správny režim spánku a bdenia.
  • Batoľa sa pravidelne stretáva so svojimi rovesníkmi. To je prvý krok k socializácii.
  • Skorým kontaktom s vodou v nej dieťa nadobudne pocit istoty. V neskoršom veku sa vody nebojí a bez problémov je schopné naučiť sa plavecké štýly.

 

V bazéne je veselo

Lekcie plávania prebiehajú v uvoľnenej atmosfére. Cvičenie s deťmi vo vode je obohatené o riekanky a detské pesničky. Inštruktor poskytuje deťom rôzne vnemy v podobe chytania loptičiek, búchania kladivkom po kýbliku, robenia bubliniek a ponárania predmetov pod vodnú hladinu. Pomocou jednoduchého príkazu „a šup“ sa dieťatko prirodzene učí ponárať pod vodu.

 

Plávajte len so skúseným inštruktorom

Pred výberom kurzu si zistite, či hodiny plávania bude viesť inštruktor, ktorý prešiel špeciálnym kurzom pre plávanie s batoľatami. Každý pohyb má určitý zmysel. Nesprávnym zaobchádzaním môžete dieťatku poškodiť.

 

 


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia