Nosím nový život, aké krásne: Nie je to však vždy len romantika

Nosím nový život, aké
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2023-07-12 20:00:00 |

Tehotnosť si mnohí laici predstavujú ako romantický, idealizovaný čas v živote ženy. Všetko je v poriadku, rodina sa teší na bábätko a vôbec si neuvedomuje, že tehotnosť je pre ženy záťaž. Môžu sa v nej vyskytnúť aj veľmi neromantické prvky.

V tehotnosti sa zvyšuje riziko vzniku hemoroidov. Ich veľkosť môže byť výraznejšia a bolesť intenzívnejšia ako mimo nej. Riziko vzniku hemoroidov možno eliminovať dodržiavaním viacerých preventívnych opatrení. Pod vplyvom progesterónu prichádza k spomaleniu črevnej peristaltiky a k častejším zápcham. Tá spolu so zvyšujúcim sa tlakom maternice spôsobuje väčší tlak aj na konečník a žily v oblasti malej panvy. Zhorší sa prietok v cievach v uvedenej oblasti. Vznik hemoroidov podporuje zvyšujúci sa objem krvi v tehotnom organizme.      

Hemoroidy môžu byť dočasné a po pôrode môžu zmiznúť. Bežne sa však vyskytujú aj popôrodné hemoroidy. Pri samotnom pôrode sa tlak na konečník násobí a môže hemoroidy zhoršovať, ale ide o krátkodobý stav, pri liečbe a prevencii následných komplikácií sa prechodné zhoršenie rýchlo upraví. Určite nie je dôvod na ukončenie tehotenstva cisárskym rezom z preventívnych dôvodov. Častou komplikáciou po pôrode je však zápal hemoroidov. Mali by sme navštíviť lekára. Predpíše nám čapíky s protizápalovou zložkou a po pôrode aj s anestetickou zložkou. Okrem liečby je veľmi potrebná aj dostatočná hygiena.      

Riziko vzniku hemoroidov je možné znížiť dodržiavaním preventívnych opatrení. Určitej genetickej predispozícii sa nevyhneme, ale je možné riziko vzniku eliminovať správnou životosprávou, dostatočným príjmom tekutín, pestrou a vyváženou stravou s obsahom vlákniny, probiotickými kultúrami, dostatočnou pohybovou aktivitou a vyhýbaním sa sedavému spôsobu života. Pri sedení sa vyvarovať tvrdých a nepoddajných materiálov a pri cvičení preferovať cviky panvového dna. Úsmev vášho dieťatka vás odbremení od všetkých nepríjemností.


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia