Tehotné podnikateľky v ohrození: Pre chybu v zákone môžu ostať na mizine

Tehotné podnikateľky v ohrození:
Ilustračné foto Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-20 18:30:00 |

Výška materskej dávky v roku 2023 je 75 % denného vymeriavacieho základu za jeden kalendárny deň z hrubej mzdy. U samostatne zárobkovo činnej osoby sa berie do úvahy príjem z podnikania, z ktorého sa v prvom roku neplatia odvody. Ale čo potom?

Materskú dovolenku si nič netušiaca žena predstavuje ako jedno z najkrajších období vo svojom živote. Zdá sa, že bude bezstarostné, venované len opatere milého malého človiečika. No nielenže sa s novým členom rodiny obráti život hore nohami, ale zmení sa - a výrazne - aj zdroj príjmov. Budúca mamička odchádza zo zamestnania alebo prestáva podnikať tak intenzívne ako predtým. Spoľahne sa na jednu z nemocenských dávok, na materskú dávku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa.

Ak si začínajúca podnikateľka doteraz dobrovoľne neplatila odvody a zistila, že je tehotná, doplatila si tak, aby uhradila potrebných 270 dní a mala nárok na materskú dávku. Lenže zákony sa menia - možno preto, aby štát na občanoch ušetril, kde sa dá. Podľa nového znenia zákona však už dobrovoľne platené odvody nepomôžu. Ak plánujete deti, môžete si síce odvody platiť dobrovoľne, ale nárok na materskú dávku nezískate. Sociálna poisťovňa vám nárok neprizná a dávku vám nevyplatí. Zasiahne to tisícky matiek aj otcov, ktorí sa chystajú na materskú dovolenku.

Tu je podľa experta na sociálne poistenie a bývalého ministra Jozefa Mihála jediným riešením okamžitá novelizácia zákona, v ktorom je táto chyba. "Ja nevidím problém v tom, aby sa pri dobrej vôli poslancov stihla okamžitá náprava ešte do prvého júla, keď tento chybný zákon začne platiť,“ skonštatoval Mihál. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR tvrdí, že ak poslanci urobia chybu, môže ju opraviť vládna novela riadnym legislatívnym procesom. Dodalo, že to bude možné až po parlamentných voľbách. A tie, ako vieme, sú až na konci septembra 2023. Mamičky, budeme sa dovtedy pásť?


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: RTVS, MPSVR SR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia