Potvrdené: Ženy sú silnejšie už od počatia!

Potvrdené: Ženy sú silnejšie
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-07-28 12:01:30 |

Vedci sa dlho domnievali, že manželstvá s prvorodenými dcérami sú náchylnejšie na rozvod než manželstvá, kde sa ako prví narodia chlapci. Je to však inak.

Ešte donedávna sa sociológovia a ekonómovia vytrvalo držali teórie, podľa ktorej otcovia silnejšie inklinujú k synom a preto sa v prípade ťažkostí vo vzťahu viac snažia riešiť problémy, keď majú chlapca. Nová štúdia však dokazuje, že spojitosť nie je taká jednoduchá, ako sa zdá. Tentokrát totiž vedci začali skúmať dáta ešte pred samotným pôrodom dieťaťa. Výskumníci Amar Hamoudi a Jenna Nobles našli dôkaz, že embryá ženského pohlavia dokážu lepšie znášať matkin stres. Znamená to, že ak matka prežíva trubulentný vzťah počas tehotenstva a čaká chlapca, je pravdepodobnejšie, že dieťa nedonosí. Ak ale čaká dievčatko, v zdraví ho privedie na svet, no rozvod príde neskôr tak či tak.

„Čudoval som sa, prečo sa na príbeh dievčat a rozvodov pozeráme až 40 týždňov od počatia. Prečo nezačíname pri počatí?“ vysvetľuje Hamoudi, ktorý pôsobí na severokarolínskej Duke University. Rozhodol sa preto hlbšie preskúmať súvislosti medzi stresujúcimi tehonstvami, ich výsledkami a rozvodmi. Stresové hormóny totiž podľa predošlých štúdií dokázateľne negatívne ovplyvňujú tehotenstvo inak zdravých žien. Existujú dokonca výskumy, ktoré spájajú subjektívny pocit blaha ženy a pravdepodobnosť, že porodí v stanovenom termíne. Hamoudi a Nobles vzali do úvahy všetky tieto faktory a zisťovali, či embryá ženského pohlavia majú vyššiu šancu prekonať tehotenstvo vystresovanej matky než zárodky mužského pohlavia.

Rôznymi analýzami prišli na to, že takmer všetky spojitosti medzi dcérami a rozvodmi sa dajú pripísať stresu počas tehotenstva. „Nedokázali sme, že dievčatá nespôsobujú rozvody. Dokázali sme, že by bolo povrchné povedať, že dievčatá spôsobujú rozvody. Náš výskum ponúka oveľa komplexnejšie vysvetlenie tejto asociácie,“ dodáva profesor Hamoudi. 


Foto: flickr.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia