Dvadsiaty siedmy týždeň tehotenstva

Dvadsiaty siedmy týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-04-03 12:01:12 |

Svetlo na konci tunela je stále jasnejšie pre vás, aj pre bábätko. Zostáva vám ešte 12 až 15 týždňov a konečne sa uvidíte zoči voči.

Ako bábätko rastie

Ste už v druhej polovici siedmeho mesiaca tehotenstva a treba povedať, že drobček v brušku toho stihol veľa. Predstavte si, že za posledných 15 týždňov sa jeho dĺžka zdvojnásobila, pod pôvodne priesvitnou vráskavou pokožkou sa mu tvorí tuk a zaguľacuje sa, aktívne je aj mozgové tkanivo a neuróny sa rozvíjajú až neuveriteľným tempom. Ak čakáte chlapčeka, jeho semenníky sú v tomto týždni už úplne zostúpené.

Bábätko meria do 38 centimetrov a váži plus mínus jeden kilogram. Do pôrodu však má čo robiť, v treťom trimestri priberie ešte okolo 2,5 kila a podrastie asi 15 centimetrov. Aj keď očká má väčšinou zatvorené, už nie sú zlepené a môže ich otvárať. Tuk sa ukladá rýchlejšie, preto sa stále viac a viac zaokrúhľuje. Vďaka tomu mu začína byť v maternici tesno a pohybuje sa menej.

Pozitívnou správou je, že šanca bábätka na prežitie pri adekvátnej lekárskej starostlivosti sa v tomto týždni zvyšuje až na 85 percent. Pľúcka ešte stále nie sú dozreté, preto by im pri predčasnom pôrode bolo potrebné pomôcť steroidmi. Vďaka nim by mali dozrieť do 48 hodín. Na určitý čas by muselo byť umiestnené do inkubátora, lebo ešte nedokáže regulovať svoju vlastnú telesnú teplotu.

Ako sa cíti tehuľka

Pohoda predchádzajúcich týždňov začína byť minulosťou a vy si začínate užívať aj strasti tehotenstva spojené so zväčšovaním sa a priberaním bábätka, ktoré si nárokuje vo vašom brušku stále viac a viac priestoru. V poslednom trimestri spozorujete na svojom tele najväčšie zmeny a rátajte s tým, že budete čím ďalej tým nemotornejšia. Ak si ešte dokážete sama zaviazať šnúrky na topánkach, onedlho vám pravdepodobne bude musieť niekto pomáhať. Ideálne sú preto pohodlné našuchovacie topánky, do ktorých sa dostanete aj sama.

Zväčšujúce sa bruško vás obmedzí pri viacerých bežných aktivitách. A to ešte pekne podrastie – z dnešných možno 25 centimetrov aj na 40. Myslite vždy na to, že tehotná nebudete večne a odmenou za pár nepohodlných týždňov je drobček, ktorý vás bude ľúbiť najviac zo všetkých. Síce o pár mesiacov asi aj hnevať najviac zo všetkých, ale na to teraz ešte myslieť vôbec nemusíte.

Väčšina budúcich mamičiek sa nevyhne bolestiam chrbta, záhe a problémom so spánkom. Úprimne, kým nájdete vhodnú polohu, v ktorej vás nebude všetko tlačiť, ohlási sa močový mechúr. Môžu vám opúchať členky a budete cítiť väčšiu únavu. Lekári na tieto bežné problémy radia veľa oddychu, dodržiavanie pitného režimu, jesť po malých sústach, masáže a pozitívnu myseľ. Skúste si uľaviť jogou alebo inou pokojnejšou fyzickou aktivitou.

Ak cítite slabé kontrakcie počas dňa, je to normálne. Maternica sa takto pripravuje na pôrod. Samozrejme, ak by sa vám zdali príliš silné alebo bolestivé, kontaktujte svojho gynekológa.

Absolvovali ste už glukózový tolerančný test?

Povinné vyšetrenie OGTT – glukózový tolerančný test je potrebné absolvovať do 28. týždňa. Zisťuje sa ním možný tehotenský diabetes. Nejde o klasickú cukrovku a po pôrode sa hodnoty glykémie znížia. Neliečený tehotenský diabetes zvyšuje riziko ťažkostí pri spontánnom pôrode, lebo spôsobuje príliš rýchly rast bábätka, a to najmä v hornej časti tela. Drobček môže mať tiež problémy s nízkou hladinou cukru hneď po narodení, preto toto vyšetrenie neodkladajte sa nesnažte sa mu vyhnúť.

Aktivity na tento týždeň

Ak ste sa nevydali za Donalda Trumpa a Brad Pitt s Angelinou Jolie nie sú vašimi utajenými ujom a tetou, snažte sa porozmýšľať nad finančne výhodnými nákupmi vecičiek, ktorá vám pre bábätko ešte chýbajú. Ak ste si zatiaľ nenašli čas a teraz sa cítite už príliš neohrabaná na chodenie po obchodoch, skúste to cez internet. Možno vďaka tomu aj ušetríte. Urobte si aspoň základný zoznam vecí, ktoré budete po pôrode potrebovať, poraďte sa so skúsenejšími kamarátkami čo je dôležité a čo nie. Ak sa vyberiete na nákupy osobne, doprajte si relax v kine. Tam sa po pôrode skutočne tak skoro nedostanete. 

Fotogaléria


Foto: pixabay.com, parentsconnect.tom
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia