Dvadsiaty šiesty týždeň tehotenstva

Dvadsiaty šiesty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-03-19 12:01:22 |

Bábätko v brušku počuje už nielen vás, ale aj partnera. Nechápe síce, o čom hovoríte, no vaše hlasy po pôrode spoľahlivo spozná.

Čo sa odohráva v brušku?

Kým vy končíte druhý trimester a pomalými krokmi sa približujete k veľkému finále, drobček začína vnímať stále viac a viac. Pri hlasnom zvuku či nečakanom prudkom pohybe sa zľakne a mykne sa. Zo dňa na deň sa väčšmi podobá na to bábätko, ktoré už o pár týždňov budete držať v náručí. Pomer hlavy a tela je už vyrovnanejší. Pod kožou sa mu hromadí tuk, aj keď je ešte stále červená a pokrčená.  V tomto týždni meria od 33 do 36 centimetrov a váži okolo jedného kila. Môže to byť však je aj menej, to úplne v poriadku, niektoré zdroje uvádzajú hmotnosť v 26. týždni zhruba 700 gramov. Treba mať na mysli, že tak ako sa bábätká vyvíjajú svojim tempom po narodení, rovnako to platí aj o vývoji v maternici. Dobrou správou je, že ak by sa narodilo v tomto týždni, jeho šanca na prežitie je až 70-percentná.

Bábätko už testuje nielen palce na rukách, ale cucá aj palce na nohách. Očká, ktoré boli doteraz zlepené, sú už plne vyvinuté a pokúša sa ich otvárať. To, akú farbu budú mať, sa zatiaľ určiť nedá a nezistíte to ani hneď po pôrode. Budete musieť počkať niekoľko týždňov. Naďalej sa vyvíjajú pľúcka a naďalej rastú pľúcne komôrky, ktoré budú rásť aj nasledujúcich deväť rokov. Drobček prehĺta plodovú vodu, zíva a usmieva sa. Chlapcom sa v semenníkoch množia bunky a produkujú testosterón, začínajú klesať do mieška a táto cesta potrvá dva až tri mesiace.

 

 

Ako sa cíti tehuľka?

Pravdepodobne už všetky tehotné ženy začínajú cítiť váhu bábätka, čo sa prejavuje bolesťami chrbta. Uľavíte si tým, že odložíte vysoké podpätky, budete často oddychovať a doprajete si masáž. Snažte sa chodiť vzpriamene. Svoje robia aj hormonálne zmeny, vďaka ktorým sa uvoľňujú kĺby a väzy. Nároky na chrbát kladie aj chôdza, státie či sedenie po dlhší čas, ohýbanie sa zdvíhanie niečoho. Relaxujte. Boľavé nohy skúste upokojiť ponorením do teplej vody.

U niektorých tehuliek sa už objavujú strie, nenarobíte s nimi veľa, no skúšajte olejčeky a krémy, ktoré pokožku hydratujú. S dychom už nestačíte tak ako pred pár týždňami, je potrebné spomaliť. Spánok tiež nie je tým, čím býval donedávna. Nezostáva vám iné, len vydržať. Najvhodnejšou je poloha na ľavom boku. Kvalitnejší spánok budete mať vtedy, ak si večer dáte iba niečo ľahké. Všeobecne jedzte častejšie a menšie porcie, môžete sa tak vyhnúť alebo aspoň zmierniť pálenie záhy. V ideálnom prípade ste doteraz pribrali 7 až 10 kilogramov.

V tehotenstve sa žena môže stretnúť s viacerými nepríjemnosťami, medzi ktoré okrem bolestí chrbta, pálenia záhy či nekvalitného spánku patria aj kožné vyrážky, intenzívny výtok, inkontinencia alebo zápcha. Ak máte problémy s únikom moču, nemajte obavy, nie ste jediná. Používajte hygienické vložky. Ak však močíte omnoho častejšie ako doteraz a cítite pri tom aj pálenie, môžete mať zápal močových ciest, preto sa oplatí navštíviť lekára. Pozornosť zbystrite aj vtedy, keď máte hustý výtok alebo svrbenie, lebo môžete mať kvasinkovú infekciu. Ak ste ich už niekoľko prekonali aj bez lekárskej pomoci, tento raz sa na odborníka určite obráťte.

Najdôležitejšie je dopriať si dostatočný oddych, aj keď ešte stále chodíte do práce, dobre sa stravovať a nezabúdať na pitný režim. Možno sa vám v tomto období mierne zvýši krvný tlak, ale stále je nižší ako pred otehotnením. Ak však máte tlak nielen mierne zvýšený, ale vysoký, hrozí vám preeklampsia, ktorej liečba patrí do rúk lekára. Aj keď obvykle sa objaví až po 37. týždni tehotenstva, môže sa tak stať aj skôr. K varovným príznakom okrem vysokého krvného tlaku patria aj opuchy v tvári alebo okolo očí, opuchy rúk, nôh či členkov. S nimi sú spojené aj bolesti hlavy a rozmazané či dvojité videnie, citlivosť na svetlo alebo dokonca aj dočasná strata zraku, intenzívna bolesť v hornej časti brucha či zvracanie.

 

Aktivity

Ak ešte nemáte zariadenú izbičku alebo kútik s postieľkou pre bábätko, hor sa do toho. Popremýšľajte aj nad poslednou sólo dovolenkou s partnerom. O pár týždňov si ju už dovoliť nebudete môcť. 

Fotogaléria


Foto: flickr.com, parentsconnect.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia