Neviete otehotnieť? Možno máte endometriózu

Neviete otehotnieť? Možno máte
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-05-13 00:01:40 |

Anna nikdy nemala pri menštruácii problémy. Postupne však začala mávať bolesti, ktoré sa stupňovali a trápili ju aj mimo periódy. Toto patrí medzi typické prejavy endometriózy.

Ak prídete k lekárovi s problémami, ktoré trápili Annu, lekár dokáže endometriózu diagnostikovať celkom rýchlo, lebo ide priam o ukážkový obrázok tohto ochorenia. Často to však nie je také jednoduché a pri bežnom vyšetrení ju nemusí lekár vôbec odhaliť. Pritom môže byť aj jednou z príčin, pre ktoré sa vám nedarí otehotnieť. Spôsobuje totiž dočasnú, ale bohužiaľ, niekedy aj trvalú neplodnosť.

Na druhej strane, ak týmto ochorením trpíte, práve tehotenstvo vás jej môže zbaviť. Keďže počas gravidity žena neovuluje a teda nedochádza pravidelne k hormonálnym zmenám, endometrické ložiská sa zvyčajne vstrebú a vy máte po pôrode zrazu po bolestivej menštruácii, ktorá vás predtým trápila alebo si konečne budete užívať bezbolestný sex. Aj tieto nepríjemnosti môže mať totiž endometrióza na svedomí.

Ako sa endometrióza prejavuje?

Častými prejavmi okrem bolestivej menštruácii a bolestí pri sexuálnom styku sú aj bolesti v podbrušku, niekedy občasné, u iných dievčat a žien pravidelné a intenzívne, bolesti v dolnej časti chrbta, menštruácia mimo cyklu, náhle brušné príhody, zápcha či hnačka a tiež si môžete na toalete všimnúť krv v moči alebo v stolici. Ak niektorý z týchto príznakov spozorujete, neznamená to automaticky, že trpíte endometriózou, no návštevu gynekológa neodkladajte.

Aj keď spomínané symptómy vyzerajú dosť strašidelne, nie u každej ženy trpiacej endometriózou sa musia prejaviť. Niektoré nemajú žiadne ťažkosti a lekár im ju diagnostikuje až pri zisťovaní príčin, prečo nevvedia dlhodobo otehotnieť. Ložiská totiž uvoľňujú látky, ktoré majú vplyv na horšiu kvalitu vajíčka aj embrya. Okrem toho, výsledkom ochorenia môžu byť cysty na vaječníkoch alebo zhrubnutia na močovom mechúre či konečníku, jazvičky aj zrasty. Zníženú plodnosť vďaka endometrióze má zhruba 40 percent žien.

Presná príčina ochorenia známa nie je, no častejšie sa s ňou lekári stretávajú u žien s dlhou a bolestivou menštruáciou alebo naopak, s krátkym menštruačným cyklom. Viac ohrozené sú tie, ktoré začali menštruovať  veľmi skoro a tiež ženy, ktoré málo športujú.

Čo je to vlastne endometrióza?

Endometrióza je chronické nezhubné ochorenie, pri ktorom sa tkanivo podobné výstelke maternice nachádza mimo dutiny maternice a na rôznych orgánoch sa vytvárajú jej ložiská. Najčastejšie je to v stene maternice, v črevách, vo vagíne, v močovom mechúre, podbrušnici, na vaječníkoch alebo vajíčkovodoch. Môže sa však stať, že sa nachádzajú  napríklad aj v pľúcach alebo nosovej sliznici a krvácanie z nosa súvisí práve s nimi.

Jednoznačná diagnostika nie je jednoduchá, určí ju až laparoskopia, preto niekedy trvá roky, než ju lekár odhalí. Najčastejšie postihuje ženy vo veku od 20 do 40 rokov. Ťažkostí sa zbavíte po nástupe klimaktéria, lebo vtedy prestávajú pracovať estrogény šíriace endometriózu.

Liečba endometriózy

Endometriózu nemožno úplne vyliečiť, ale výrazne potlačiť príznaky. Používa sa farmakologická alebo chirurgická liečba. Lekári preferujú skôr lieky, lebo ani chirurgické postupy – laparoskopia či laparotómia, neznamenajú, že sa žena endometriózy zbaví. Jej návrat je veľmi častý.  

Ženy s endometriózou obvykle užívajú hormón gestagén. Lekár môže predpísať kombinovanú tabletkovú antikoncepciu, pomocou sú aj lieky proti bolesti.  U nás sa používal donedávna často liek s účinnou látkou danazol, ktorý však mal dosť výrazné nepríjemné vedľajšie účinky ako nadmerný rast ochlpenia, zhrubnutie hlasu či priberanie. V súčasnosti sa používajú novšie lieky, ktorých vedľajšie účinky sú miernejšie. Dobré výsledky sa dosahujú s injekciami. Nevýhodou sú však opäť vedľajšie účinky, v tomto prípade podobné ťažkostiam v menopauze. Každá liečba má svoje špecifiká, gynekológovia pri jej predpisovaní prihliadajú na osobitosti každej pacientky, preto sa nečudujte, ak vám naordinuje iný typ liečby ako kamarátke, ktorá má podobné problémy.

Keď lieky či injekcie nezaberajú, volí lekár chirurgické postupy. Okrem liečby alebo operácie je, najmä u dospievajúcich dievčat, veľmi dôležitá aj zmena životného štýlu. Lekári odporúčajú zdravú stravu, dostatok pohybu a osvedčili sa aj relaxačné techniky ako je joga a meditácia, ktoré niekedy môžu pomôcť.

Život s endometriózou môže byť niekedy veľmi nepríjemný, najmä ak žena trpí takmer neznesiteľnými bolesťami, ktoré ju vyraďujú z bežného života. Mnohé sa musia vzdať obľúbených športových či iných aktivít aj zábavy. Správna liečba im pomôže vrátiť sa naplno do života. Treba sa pripraviť na to, že po chirurgickom zákroku nejaký čas potrvá, než sa dáte do poriadku.

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: webmd.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia