Nedarí sa vám otehotnieť?

Neplodnosť
Neplodnosť
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-26 08:50:00 |

Veľmi túžite po bábätku. Každý mesiac veríte, že menštruácia nepríde. Utekáte do lekárne po tehotenský test a túžobne očakávate dve magické čiarky. Neustále pozorujete svoje telo. A úspech sa nedostavuje.

Neprepadnite panike

Je vám jasné, že na „prvý šup“ sa to podarí máloktorej žene. Po pár neúspešných mesiacoch snaženia však klesá vaše nadšenie. Zaoberáte sa už len jedným, ste vystresovaná a pýtate sa, prečo sa vám nedarí. Hlavne neprepadnite panike! Sú páry, ktorým sa to podarí hneď a sú aj také, ktoré si na tehotenstvo pár mesiacov počkajú, aj napriek tomu, že obaja partneri sú celkom zdraví.

 

Kedy hovoríme o neplodnosti

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie neplodný pár je taký pár, ktorý nedospel pri nechránenom pohlavnom styku k tehotnosti v priebehu jedného roka. Odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc až po dvanástich mesiacoch neúspešného snažilkovania. V niektorých prípadoch však treba lekársku pomoc vyhľadať skôr. Ide o prípady, ak je vek ženy vyšší ako 35 rokov, ak je menštruačný cyklus nepravidelný, ak je kratší ako 21 dní a dlhší ako 90 dní, ak žena prekonala zápaly pohlavných orgánov alebo sa podrobila chirurgickým zákrokom v brušnej dutine.

 

Nechajte tomu voľný priebeh

Nedovoľte, aby sa z vášho intímneho života vytratila iskra a nemilujte sa len preto, aby ste splodili bábätko. Naďalej si vyjadrujte lásku a náklonnosť, vaše tehotenstvo vám bude odmenou. Nepodliehajte depresiám, keď opäť dostanete menštruáciu, a nájdite si nejaký koníček či obľúbenú aktivitu.

 

Vyvarujte sa stresu

Ľahké povedať, ťažké uskutočniť v dnešnom hektickom svete.  Stres však nie je najlepším priateľom pre snažilky. Prestaňte si dávať nereálne termíny, neberte prácu ani bežné životné problémy príliš vážne. Keď nejde o život, nejde o nič! Doprajte si dostatok spánku a odpočinku.

 

Stravujte sa zdravo a zbavte telo toxínov

Jedzte pravidelne a vyvážene. Neplatí to len pre budúcu matku, ale pre obidvoch partnerov.

Snažte sa prijímať v strave dostatok vitamínov a minerálov, hlavne vitamíny E (označovaný ako vitamín plodnosti) a C, magnézium, kalcium a kyselinu listovú. Zvýšený príjem kyseliny listovej pred počatím a v prvom trimestri tehotenstva znižuje riziko vrodených vývojových chýb u dieťaťa. Jej nedostatok môže spôsobiť poruchy placenty, zaostávanie vnútromaternicového vývoja plodu a predčasný pôrod. Medzi jej hlavné zdroje patrí zelená listová zelenina, celozrnné výrobky, ružičkový kel, brokolica, strukoviny, pšeničné klíčky. Vitamín E obsahujú rastlinné oleje, pšeničné klíčky, orechy, semiačka. Vitamín C obsahujú najmä citrusové plody, jahody, kivi, paprika, čierne ríbezle a zemiaky. Magnézium pomáha pri svalových kŕčoch a opuchoch nôh vo vyšších štádiách tehotenstva a dobre pôsobí tiež pri predčasných sťahoch maternice či tvrdnutí bruška.

Obmedzte pitie kávy, vylúčte alkoholické nápoje, prestaňte fajčiť. Pozor na lieky! Upozornite vášho lekára na to, že sa snažíte o bábätko a prediskutujte s ním, ktoré lieky môžete či nemôžete užívať v tehotenstve.

Partnerovi naordinujte vitamín E, vitamín D (ryby a rybie tuky), zelenú zeleninu, vitamín C, selén, vitamín B12, zázvor, zeler a cesnak.

 

Cvičte a pohybujte sa na čerstvom vzduchu

Cvičenie je dôležité nielen vtedy, keď sa snažíme o bábätko. Žiaľ, málokedy si naň nájdeme čas. Preto si teraz dajte záväzok, že sa budete viac hýbať. Vhodné sú nenáročné cviky, napríklad dlhé prechádzky, joga, brušné tance.


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia