Kedy sa môžete začať pokúšať o bábätko po potrate?

Tehotenstvo po potrate
Tehotenstvo po potrate
Zdroj: photl.com
2013-09-26 08:45:38 |

Spontánny potrat zasiahne dušu, ale predstavuje aj veľkú záťaž pre telo. Zvlášť, ak bolo potrebné čistenie maternice. Odborníci odporúčajú dať si pred ďalším tehotenstvom 3 - 6 mesiacov pauzu.

Najrizikovejší je prvý trimester

K spontánnemu potratu väčšinou dochádza do 12 týždňa tehotenstva. Príčiny môžu byť rôzne. Niektoré sa nedajú ovplyvniť, napr. genetické poškodenie plodu, vrodené vývojové chyby. Iné môžu byť spôsobené životosprávou mamičky (užívanie liekov, alkohol) alebo jej ochorením (infekcie, anémia, hormonálne poruchy, úrazy). Niekedy príčinu nevedia zistiť ani lekári.

 

Kedy sa znova začať snažiť?

Potrat bol pre vás určite traumatizujúci zážitok a zasiahol vás hlboko v duši. Snažíte sa vyrovnať so stratou. Nesnažte sa ju silou mocou nahradiť ďalším tehotenstvom. Aby sa to podarilo, musíte byť nielen fyzicky, ale aj psychicky v pohode.

Kedy je čas znovu to skúsiť? Závisí to od viacerých faktorov:

  • v ktorom týždni tehotenstva ste potratili,
  • či telo vylúčilo všetko alebo bolo potrebné čistenie maternice pod narkózou (kyretáž),
  • aká bola príčina potratu,
  • či išlo o prvý alebo opakovaný potrat.

Ak vám bola vykonaná kyretáž, odborníci odporúčajú začať sa pokúšať o bábätko najskôr po 3 mesiacoch. Urobili vám výškrab a zvyšky tehotenstva, plodové obaly a sliznica maternice boli odstránené. To je veľký zásah do maternice. Je potrebné, aby sa sliznica opäť obnovila a narástla do dostatočnej výšky, aby sa v nej vajíčko mohlo uhniezdiť.

Čím dlhšie tehotenstvo trvalo, tým väčšia by mala byť prestávka medzi dvomi otehotneniami. Po veľkých potratoch vo vyšších štádiách tehotenstva lekári odporúčajú dodržať až šesťmesačný odstup.

 

Ak by ste otehotneli skôr, môžete znovu potratiť

Prvá menštruácia prichádza obyčajne 4 až 6 týždňov po zákroku. Cyklus sa obnovil, teoreticky už ste schopná oplodnenia. Lekári však varujú začať so snažením o bábätko príliš skoro. Kyretáž bola robená cez krček maternice, ktorý bol tiež narušený.

Ak gynekológovia prišli na to, prečo ste potratili, je nutná následná liečba. Až po nej by ste sa mali pokúsiť o ďalšie bábo. Inak hrozí, že opätovne potratíte. Ak lekári zistili nejaké genetické anomálie, je potrebné vyšetrenie obidvoch rodičov.


Foto: photl.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia