Ako správne načasovať počatie?

Počatie
Počatie
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 08:37:25 |

Snažíte sa o bábätko a nedarí sa vám? Viete, kedy nastáva ovulácia? Ktoré dni sú najvhodnejšie na splodenie potomka?

Čo je ovulácia?

Ide o spontánne uvoľňovanie zrelého vajíčka schopného oplodnenia. Je riadená hormónmi, ktoré stimulujú vaječníky k jeho dozrievaniu. Pri nej dochádza k prasknutiu malej bublinky na povrchu vaječníka, ktorá obsahuje vajíčko. To sa uvoľní každý mesiac z iného vaječníka.

 

Kedy sú najvhodnejšie dni na oplodnenie?

Najvhodnejšie dni na splodenie bábätka sú v čase ovulácie a dni bezprostredne pred a po nej. U zdravej ženy k nej dochádza každý mesiac medzi 10. a 14. dňom menštruačného cyklu. Spermie v maternici prežijú 3 až 5 dní, tie najsilnejšie sú schopné oplodniť vajíčko 24 až 48 hodín po pohlavnom styku. Ženské vajíčka vydržia iba 12 hodín. Preto pozor! Treba vystihnúť ten správny čas.

Vaše najplodnejšie dni sú pravdepodobne 14 dní pred prvým dňom vašej nasledujúcej menštruácie. Väčšina žien robí chybu v tom,  že ráta ako plodný deň 14. deň od poslednej menštruácie. Nie každá žena má presne 28 dňový cyklus. Dĺžka prvej časti cyklu je rôzna, ale druhá poovulačná časť cyklu trvá u väčšiny zdravých žien 14 dní.

 

Pomôže vám meranie bazálnej teploty

Výška bazálnej teploty vám spoľahlivo napovie, ktoré dni sú najvhodnejšie na splodenie potomka. Je to teplota tela nameraná ráno po prebudení. Bazálna teplota sa v priebehu cyklu mení. V prvej časti cyklu je nízka, po ovulácii sa vplyvom produkcie hormónu progesterónu skokovo zvyšuje (zvyčajne o 0,2 až 0,4 ° C) a zostáva zvýšená až do začiatku menštruácie (potom klesá). Ak je vaša teplota zvýšená 18 dní a viac, je vysoko pravdepodobné, že ste tehotná.

 

Ako správne merať?

  • Začnite merať po skončení menštruácie.
  • Čakajte, kým nameriate tri po sebe idúce teploty, ktoré budú vyššie ako predošlých 6 nameraných teplôt.
  • Keď nameriate prvú zvýšenú teplotu, znamená to, že ovulácia sa blíži alebo už prebieha. Teraz je najvhodnejší čas na milovanie.
  • Keď je teplota ešte vyššia ako prvá nameraná zvýšená teplota, znamená to, že ovulácia už prebehla.
  • Teplotu si merajte hneď po prebudení, každé ráno v rovnakom čase a na rovnakom mieste (v ústach alebo v pošve).
  • Počas celého cyklu používajte stále ten istý teplomer.

 


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia