Dermatovenerológ bol online: Psoriázu bez liekov liečiť len ťažko!

Dermatovenerológ bol online: Psoriázu
Ilustračné foto
2016-10-20 05:30:10 |

Psoriáza je chronická choroba imunitného systému, ktorá spôsobuje zapálené a šupinaté ložiská na koži. U nás ňou trpia 2 až 3 percentá ľudí.

Psoriáza sa síce týka najmä dospelých, resp. dospieivajúcich, no môže sa objaviť aj hneď po narodení. Život psoriatika sprevádza svrbenie, bolesť a nepríjemné šupiny. Ako s chorobou bojovať a aké sú možnosti liečby? Na tieto otázky odpovedal kožný lekár MUDr. Peter Kozub,PhD. na magazíne Vysetrenie.sk

Psoriáza je autoimunitným ochorením, ktorou trpí približne sto miliónov ľudí na celom svete. Takmer 200 tisíc z nich žije na Slovensku. Oobvykle sa objavuje medzi 15. - 35. rokom života a nerobí rozdiel v pohlaví. 

Typické prejavy psoriázy každý pozná. Zapálené a šupinaté ložiská sa objavujú na vonkajšej strane lakťov, kolien, na hlave. Až 62 % pacietov udáva, že šupinaté ložiská má aj vo vlasatej časti hlavy. 

Aké sú možnosti liečby psoriázy? Je choroba vyliečiteľná alebo iba liečiteľná? Okrem fyzického zdravia ovplyvňuje život so psoriázou aj psychiku pacienta. Ako sa s chorobou vyrovnať a na koho sa obrátiť v prípade, že si nevieme dať rady?

MUDr. Kozub je primárom Dermatovenerologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Problematike kožných ochorení sa venuje už viac ako 10 rokov. Vo svojej ambulancii sa zaoberá diagnostikou, liečbou, dispenzarizáciou a prevenciou širokého spektra kožných ochorení. 

Medzi jeho špeciálne profesionálne záujmy patria autoimunitné a systémové ochorenia, kam patrí psoriáza, alopécie, lupus, sklerodermie alebo vaskulitídy.

V súvislosti s psoriázou sa zaujíma najmä o jej etiopatogenézu a nové liečebné metódy, ktoré dokážu pacientom zlepšiť ich kvalitu života. MUDr. Peter Kozub,PhD. je členom Slovenskej Dermatovenerologickej Spoločnosti.

Dňa 26. októbra sa uskutoční Deň otvorených dverí v špecializovaných centrách po celom Slovensku. V prípade záujmu si môžete rezervovať aj konkrétny termín konzultácie vo všetkých 9 centrách, kde môžte zotrieť svoju psoriázu.

Svoje zvedavé otázky ste posielali do formulára nižšie MUDr. Petrovi Kozubovi, PhD.


Zdroj: vyšetrenie.sk, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia