Tajomstvo, ako dosiahnuť, aby deti jedli viac zeleniny

Tajomstvo, ako dosiahnuť, aby
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-14 00:30:27 |

Správne párovanie hlavného jedla a zeleniny je tým najväčším tajomstvom, ako naučiť deti jesť viac vitamínov. Na čo by ste pri tom mali dbať najviac?

To, že deti jedia príliš málo zeleniny nie je žiadnou novinkou. A to nielen u nás. S týmto problémom bojujú rodičia takmer vo všetkých krajinách. Experti tvrdia, že odporúčanú porciu zeleniny neskonzumuje deväť z desiatich detí. Tie by mali denne zjesť aspoň tri porcie. Jednu porciu reprezentuje cca jedna šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 2 - 3 šálky zeleninovej šťavy, jedna paradajka alebo paprika.


Táto pyramída vám pomôže ku kvalitnému jedálničku


K zdravším stravovacím návykom detí nevedie podľa predstáv ani snaha jedální v škôlkach a školách, ktoré zaraďujú do jedálnych lístkov omnoho viac zeleniny ako pred pár rokmi. Zelenina jednoducho zostáva na tanieroch.


Čím "naplniť" potravinovú pyramídu


Texaskí výskumníci z A & M University zistili, že by stačilo zmeniť spôsob podávania porcií – dôležité je správne párovanie hlavného jedla, resp. základného jedla so zeleninou. „Ak ponúknete dieťaťu cheesburger alebo kus pizze a chcete, aby si k tomu pochrumkalo na mrkve či pridalo nejakú inú zeleninu, uspejete len ťažko,“ upozorňujú experti. Naopak, radia položiť na tanier niečo menej chuťovo lákavé alebo populárne – popri tom dieťa dostane na zeleninu väčšiu chuť. Význam má aj estetická úprava zeleniny, ale to až v druhom rade.



Výsledkom správneho spájania jednotlivých ingrediencií na tanieri je menej potravinového odpadu a viac skonzumovanej zeleniny. Ak sa vám vďaka „čarovaniu“ s párovaním podarí naučiť dieťa jesť aspoň o jedinú porciu zeleniny viac ako predtým, aj to je úspech. Treba však rátať s tým, že dieťa neurobí zdravé rozhodnutie cez noc, no podľa expertov je dôležitá aj zmena myslenia týmto smerom.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: time.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia