Dojčenie prináša veľa benefitov, no vyššie IQ k nim nepatrí

Dojčenie prináša veľa benefitov,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-09 00:30:55 |

Čo štúdia, to nový záver. Kým začiatkom roka brazílski vedci tvrdili, že dojčenie zvyšuje IQ, teraz z Anglicka prichádza nová informácia – dojčenie IQ nijako neovplyvňuje.

Niekedy sa zdá, že energia, čas a peniaze, ktoré experti vynaložia na rôzne štúdie, by sa dali využiť niekde inde na omnoho dôležitejšie a zmysluplnejšie veci. Kým napríklad ešte prednedávnom sa dojčeniu pripisovala aj vyššia inteligencia detí v dospelosti, podľa najnovšej štúdie z Anglicka tomu tak nie je. K tomuto záveru prišli vedci po dlhodobom skúmaní 11 582 detí narodených v rokoch 1994 až 1996, od narodenia až do 16 rokov. Dve tretiny z nich boli dojčené, zvyšok odchovali mamy na umelom mlieku. Všetky v priebehu rokov podrobili deviatim IQ testom. Na základe ich hodnotenia mohli konštatovať, že v inteligencii dojčených a nedojčených chlapcov nie je vôbec žiadny rozdiel a dojčené dievčatá mali mierny, ale bezvýznamný náskok nad nedojčenými.

Zistenie britských vedcov určite povzbudí maminy, ktoré by dojčiť chceli, no z nejakých dôvodov sa im to nepodarilo. Mnohé trpia výčitkami, lebo sa pre to cítia horšími mamami. Dojčenie je v posledných rokoch stále veľkou témou, ktorá vyvoláva vášnivé diskusie. „Keď žena nedojčí, stáva sa často terčom obvinení, akoby zámerne dieťaťu chcela uškodiť,“ hovorí vedúca autorka štúdie Sophie von Stumm z Goldsmiths University of London. Podľa nej by tieto ženy nemali byť odsudzované, lebo často sú pre zdravie a šťastný život dieťaťa dôležité úplne iné faktory ako dojčenie.

Výsledky štúdie sú určite zaujímavé aj pre dojčiace mamy. Každá normálna matka sa totiž snaží robiť pre dieťa maximum, no je dôležité pripomenúť, že pokiaľ ide o rodičovstvo, nikdy nejestvuje iba jedno správne a najlepšie riešenie. A platí to aj pri výžive dieťaťa.

Prečítajte si tiež:

Dojčenie nevzdajte zbytočne priskoro

Materské mlieko: Dbajte na stravu, záleží na nej

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia