Bojujte proti nachladnutiu citrónmi

Bojujte proti nachladnutiu citrónmi
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-10-13 00:30:38 |

Sychravá jeseň a s ňou spojené väčšie množstvo respiračných ochorení si žiada viac vitamínov. Proti prechladnutiu či chrípke sa osvedčili citrusové plody.

O liečivej sile šťavy z citrusov, najmä z citrónov, sa toho popísalo už naozaj veľa. Tí, ktorí na tento nápoj vsadili, tvrdia, že naozaj sa cítia zdravšie. Deti by mali v tomto období každý deň vypiť aspoň pohár vody s pár kvapkami citrónu a lyžičkou medu.

Citróny sú zásobárňou vitamínov, ktoré môžu nielen pomôcť pri boji s chrípkou či prechladnutím, ale aj v rámci prevencie pred týmto ochoreniami. Okrem toho, že citróny posilňujú imunitu, pôsobia aj na trávenie, znižujú kyslosť organizmu a dodávajú energiu. Bábätkám do jedného roka ich však neponúkajte, vitamíny im dopĺňajte napríklad z jabĺčok či mrkvy. Aj staršie deti či dospelí môžu mať s citrusovými plodmi problém v podobe alergie a vtedy je tiež potrebné vymyslieť inú alternatívu na dopĺňanie vitamínov.

Ako sa alergia na citrusové plody prejavuje?

Ak vám citrusové plody „nesedia“, prejaví sa to kožnou vyrážkou, dýchacími ťažkosťami či migrénou. Pozor si treba dávať aj na množstvo citrónovej šťavy, aby ste si vy či deti nepoškodili zubnú sklovinu.


Týchto 10 potravín čistí organizmus od nikotínu


Citrusové plody ako bojovníci pripravení do boja

Citrusové plody sú mimoriadne bohaté na vitamín C, ktorý je vynikajúcim bojovníkom proti infekčným respiračným ochoreniam. Najmä v čase chrípok a prechladnutí z náhlej zmeny počasia by ste mali zvýšiť ich konzumáciu. Rýchlou pomocou v začiatkoch prechladnutia je vytlačiť si deci šťavy z citrónov a k nim pridať veľkú lyžicu medu.

Skúste začať deň namiesto kávy hrnčekom vlažnej vody zmiešanej so šťavou z polovice citróna. Deťom ju ponúknite ako doplnok k raňajkám. Pre príjemnejšiu chuť im do nej primiešajte trochu medu. Dodáte tak telu vitamín C a stimulujete tráviaci trakt. Ak už vás alebo vaše ratolesti skolila viróza alebo chrípka a trápite sa so zvýšeným teplotami, citrónová šťava vám ich pomôže znížiť.


Čím "naplniť" potravinovú pyramídu?


V čom je sila citrónov?

1. Podporujú  imunitné funkcie

Pre vysoký obsah vitamínu C a draslíka zohráva citrón dôležitú úlohu pri posilňovaní imunity. Citróny obsahujú tiež látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým sa na nás chrípka či prechladnutie tak ľahko nenalepí. Okrem toho, kyselina askorbová (vitamín C) nachádzajúca sa v citrónovej šťave pomáha vstrebávaniu železa, ktoré hrá veľmi dôležitú úlohu v imunitnom systéme.

2. Znižujú kyslosť tela

Hoci sú citróny kyslé, patria k najzásaditejším potravinám, lebo obsahujú alkalické látky. Kyselina askorbová pomáha znižovať kyslosť tela, keď sa metabolizuje a tým udržiava váš organizmus v rovnováhe.

3. Pomáhajú pri trávení

Pektín - rozpustná vláknina, nachádzajúci sa v citrónoch, pomáha v boji proti hladu. Po vypití šálky citrónovej šťavy sa cíti človek dlhšie zasýtený. Rovnako pomáha pri trávení tým, že odplavuje z tela nežiaduce látky.

4. Sú prírodným jemným diuretikom

Citróny sú k telu omnoho šetrnejšie než syntetické liečivá podporujúce vylučovanie moču. Citrónová šťava pomáha odplaviť z organizmu nežiaduce látky, lebo citróny pôsobia močopudne. Toxíny sa tak odplavujú rýchlejšie a močové cesty sú zdravšie.

5. Nabíjajú energiou

Citrónová voda hydratuje a pri jej pravidelnom pití sa budete cítiť omnoho sviežejšie. Vitamín C  tiež vyhladzuje pokožku, zjemňuje vrásky a škvrny.

6. Zrýchľujú metabolizmus

Ak si denne doprajete citrónovú vodu, budete na prírodnej báze detoxikovať pečeň. Pri pravidelnom popíjaní vody s citrónovou šťavou sa váš metabolizmus zrýchli až o 33 percent.  

7. Majú protirakovinové účinky

Citrusové liminoidy majú protinádorové účinky. Tieto zlúčeniny chránia bunky pred rakovinovým bujnením.

8. Ak potrebujete zmenu, vymeňte citrón za limetku

Citróny a limety majú podobné nutričné ​​profily , ale citróny víťazia. Ak vás však už citrónová kúra nudí, pokojne ju prestriedajte s limetkovou. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia