Vyberte meno dieťatka (Gabriel)

Vyberte meno dieťatka (Gabriel)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-24 10:30:01 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec?

Mužské meno Gabriel je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "Boh je silný, muž Boží". Nositeľov tohto na Slovensku nie veľmi častého mena oslovujeme aj Gabo, Gabino.

Gabriel je muž, ktorý si potrpí na image. Je aj prezieravý, neúprosný a rád sa predvádza. Mužov s týmto menom štúdium veľmi neoslovuje. Ak nastane čas výberu povolania, urobia všetko preto, aby oddialili termín tohto rozhodnutia. Snom Gabrielov je zaoberať sa divadlom. Obľubujú to, čo je premenlivé, originálne a veľkolepé. Ich dobré zdravie občas naruší únava.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastnou farbou týchto mužov je zelená. Ochranné rastliny rumanček, sedmokráska, kamene nefrit, perla a rubín.

Podľa Historického kalendára sa 24. marca 1914 narodil v Kokave nad Rimavicou katolícky kňaz a predstaviteľ slovenského exilu IMRICH GABRIEL FUZY. Zomrel 14.02.2004. SVÄTÝ GABRIEL archanjel sa prvýkrát spomína v proroctvách Daniela v Starom zákone. GABRIEL bol tým archanjelom, ktorý zvestoval Zachariášovi, že sa mu narodí syn Ján. Takisto archanjel GABRIEL zvestoval Panne Márii, že počne z Ducha Svätého a porodí Syna Najvyššieho, Spasiteľa sveta.

Výraznou slovenskou osobnosťou sa stal DANIEL GABRIEL LICHARD, prvý slovenský profesionálny novinár, vydavateľ, učiteľ, jeden zo zakladateľov slovenskej odbornej terminológie, propagátor zakladania sporiteľní, evanjelický farár, zakladateľ svojpomocného roľníckeho družstevníctva a popularizátor vedeckých poznatkov.

Bankár a manažér, bratislavský rodák GABRIEL EICHLER, ktorý má americké občianstvo a v rokoch 1968-1990 žil najmä v USA a západnej Európe, je na Slovensku známy svojím pôsobením vo funkcii prezidenta VSŽ Košice. Populárny rozhlasový športový reportér a organizátor športových podujatí GABRIEL (GABO) ZELENAY, ďalej riaditeľ Transparency International Slovensko GABRIEL ŠÍPOŠ, španielsky píšuci kolumbijský spisovateľ a novinár, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ, ktorý zomrel 17. apríla 2014 vo veku 87 rokov v Mexico City - títo a mnohí ďalší muži s menom GABRIEL majú sviatok  podľa slovenského kalendára 24. marca.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia