Prečo to mamy majú ťažšie ako otcovia?

Prečo to mamy majú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-09 06:30:29 |

Mama Cindy Westbrook rada rozpráva vtipný príbeh, ktorý sa stal krátko po tom, ako prišla z pôrodnice s bábätkom domov. Nádherne ukazuje ako je vnímaná mama a ako otec v rodine.

Raz v noci, keď Cindy od únavy nevládala ani otvoriť oči, rozhodol sa vymeniť drobčekovi plienku manžel. Špinavú síce odložil, no akosi mu zabudol dať čistú. Výsledok bol vtipno-tragický. Keď Cindy išla bábätko po nejakom čase nakŕmiť, potrebovalo práve „na veľkú“. Ten armagedon si vie každý rodič predstaviť. „Vtedy to bolo prvý, no nie posledný raz, keď som malému vyberala „kako“ aj z vláskov uprostred noci,“ spomína. Keď tento príbeh rozpráva, ľudia sa zvyčajne zasmejú a poľutujú ju – každému sa môže niečo podobné stať a mnohí majú podobné zážitky na konte tiež. Niektoré reakcie ju však zarážajú – a to reakcie tipu: „No aspoň bol ochotný urobiť to.“

„Prečo sa automaticky od mamy očakáva, že bude každú noc vstávať k deťom a starať sa o ne a keď to urobí otec, berieme to len ako príjemné prekvapenie?,“ pýta sa zarazene.

V spoločnosti pretrvávajú stereotypy

Podľa odborníkov tento postoj vyjadruje generáciami pretrvávajúce stereotypy v otázke rodičovstva – veľký rozdiel v tom, čo sa očakáva od mám a čo sa očakáva od otcov. Aj napriek tomu, že muži sa zapájajú do chodu domácnosti neporovnateľne viac ako v minulosti, kultúrne očakávania od mám, že budú mať na starosti tradičné veci týkajúce sa rodiny, sa vôbec nezmenili. Ženy sú stále spoločnosťou „vychovávané“ k tomu, že by mali túto úlohu plniť na sto percent. Okrem starostlivosti o dieťa by mala mama variť, upratovať, vodiť deti k lekárom, mať na starosti korešpondenciu a podobne. A to aj bez ohľadu na to, či je na materskej, prípadne rodičovskej dovolenke alebo pracuje. Naopak, ak niektorú z týchto činností urobí otec – navarí či zoberie dieťa k lekárovi, často býva za to ocenený. „Keď niečo také urobia, správame sa k nim ako k rockovým hviezdam,“ poukazuje Cindy.

Podľa nedávnej sociologickej štúdie dokonca muži, ktorí žiadajú v robote o flexibilný pracovný čas alebo o prácu z domu, sú vnímaní priaznivejšie a zamestnávatelia im častejšie vyjdú v ústrety ako keď o to isté žiada žena – matka.

Podľa mužov to mamy ťažšie nemajú

Veľký rozdiel v náhľade na rodičovstvo medzi mužmi a ženami sa ukázal pri odpovedi na otázku, či je ťažšie nájsť rovnováhu medzi prácou a rodinou pre muža, pre ženu alebo je to pol na pol. Môžete si tipnúť, ako to dopadlo...  Kým 60 percent žien je presvedčených, že to majú ťažšie ony, väčšina mužov si to nemyslí. Ženy majú väčší problém skĺbiť prácu a deti iba podľa  20 percent z nich. Naopak, až 30 percent tatkov to vidí tak, že nájsť správny pomer medzi časom stráveným v robote a časom stráveným s rodinou, majú oni.

Zaujímavé je napríklad aj to, že kým podľa prieskumov mamy trápi skôr to, že trávia pre prácu a iné povinnosti s deťmi málo času, u mužov je častejšou odpoveď, že cítia vinu pre to, lebo sa málo venujú robote.

Problémom sú podľa odborníčky najmä očakávania spoločnosti

„Výsledky posledných štúdií a prieskumov sú dosť zaujímavé, lebo pracujúce mamy, ktoré žijú v rodine s dvomi príjmami, to majú oveľa jednoduchšie. Okrem toho muži zastávajú v domácnostiach omnoho väčší podiel – oproti obdobiu spred 30 rokov sa zdvojnásobil. S deťmi trávia trikrát toľko času ako to bolo v roku 1965. Mamy, naopak, trávia pri domácich prácach menej času ako ich mamy či babky,“ hovorí Rebecca Livingston, ktorá študuje rozmanitosť pohlaví.

Prečo teda mamy majú pocit, že stále to majú ťažšie ako muži? Dôvodom sú spomínané očakávania, ktoré na mamy „tlačia“ výrazne viac ako na otcov. Ak chce byť žena dobrou matkou, dobrou manželkou, dobrou gazdinkou aj sa realizovať v pracovnom živote, neustále sa musí snažiť skĺbiť všetko dokopy, preto má pocit, že to je pre ňu ťažšie. Spoločnosť rovnako ako kedysi očakáva, že sa dokáže o domácnosť perfektne postarať aj popri práci.

Kultúrny stereotyp, že ženy majú primárnu zodpovednosť za bezpečnosť a výchovu detí, ako aj za domácnosť, je podľa expertky na rodovú rovnosť v nás zakorenený tak hlboko, že si ho ani neuvedomujeme. Podľa Livingston sa v tejto oblasti spoločnosť vyvíja pomalšie a ešte stále sme sa neprispôsobili tomu, že ženy a muži by mali zdieľať zodpovednosť za výchovu detí a chod domácnosti narovnako. „Riešenie spočíva v komunikácii medzi partnermi o ich očakávaniach,“ radí. Ak teda máte pocit, že tiež patríte medzi maminy, ktoré majú na pleciach celú domácnosť aj starostlivosť o deti, je najvyšší čas porozprávať sa o tom s tatkom... Možno len nevie, že na všetko ste dvaja.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia